Ilmoitustaulu | Palaute | Sähköinen asiointi | Yhteystiedot
Liminka
Valikko
Etusivu / Asuminen ja rakentaminen / Jätehuolto / Risu- ja haravointijäte

Risut

Selkämaan kompostialue on suljettu!

Kotitalouksien risut, oksat ja haravointijätteet viedään 14.1.2019 klo: 12.00 alkaen Limingan lajitteluasemalle Ratahaka 8 b, Ekokortteliin (goole maps: Ouluntie 20). Katso tarkemmat ohjeet ja aukioloajat Lakeuden EKOn sivuilta!

Vinkkejä lehti- ja haravointijätteen käsittelyyn kotipihassa

Myös lehti- ja haravointijätteen voi kompostoida kotipihassa. Kompostorin sijoittamisessa tulee huomioida naapurit ja vesialueet. Kompostorin ja kaivon tai vesialueen välissä tulee olla minimissään 15 metriä, eikä kompostoria saa ilman naapurin lupaa sijoittaa 5 m lähemmäksi rajaa.

Lehti-, nurmi- ja puutarhajätteiden kompostoimisessa toimii mainiosti metallikehikko, -verkko tai laudasta tehty kehikko, jossa lautojen välissä on raot. Avonaiseen kompostoriin ei saa laittaa muuta biojätettä. Keittiöstä tulevan biojätteen kompostoimiseen pitää käyttää umpinaista kompostoria, joka on hyvin ilmastoitu, eikä sinne pääse haittaeläimet. Ympärivuotiseen biojätteen kompostointiin tulee käyttää lämpöeristettyä kompostoria. Myös lehtikompostiakin tulee hoitaa, jotta kompostoituminen on tehokasta. Lehti ja nurmi kerroksien välissä kannattaa käyttää risuja, oksia tai haketta, jotta jäte ei painu liian tiiviiksi. Kompostia tulee myös ilmata, eli kääntää ajoittain talikolla tai lapiolla. Keväisin lehtikompostorin saa käyntiin kuumalla vedellä tai kompostiherätteellä. Myös ”vanhan ajan konsti” eli pissaaminen toimii!

Jos tontilla on tilaa, voi lehti ja haravointijätettä käyttää myös esim. siilien talviasuntona. Useasti pihat siivotaan liiankin hyvin ja siileille ei jää enää luonnollisia talvehtimispaikkoja. Paikan tulee olla sellainen, josta vedet valuvat pois.

Jos aika on uusia ruohonleikkuri, harkitse biosilppuavaa ruohonleikkuria. se lannoittaa samalla nurmikkoa. Nurmi täytyy leikata tarpeeksi usein, jotta se ei pääse liian pitkäksi ja ruohosilppu ei tukehduta kasvua.

Muistathan, että asemakaava alueella ei ole sallittua polttaa risuja, heiniä, lehtiä ja vastaavia materiaaleja.

Lisätietoja: ympäristösuunnittelija Pihla Hasan 050-324 0963