Ilmoitustaulu | Palaute | Sähköinen asiointi | Yhteystiedot
Liminka
Valikko
Etusivu / Asuminen ja rakentaminen / Jätehuolto / Risu- ja haravointijäte

Risut

Selkämaan kompostialue vain risuille ja oksille!

Limingan kunnanhallitus hyväksyi 16.4 kokouksessa Selkämaan risu- ja haravointialueen käytön kuntalaisten risujätteiden vastaanottopaikkana tämän vuoden loppuun asti. Aikaisemmasta alueen väärinkäytöstä johtuen haravointi- ja lehtijätteen määrä on täyttänyt ympäristöluvassa sallitun alueen kokonaisjätemäärän. Pysyäksemme ympäristöluvan mukaisissa jätemäärissä alueelle otetaan vastaan ainoastaan risujätettä.

Selkämaan kompostialue on avoinna maanantaisin klo: 8:sta tiistai aamuun noin klo 7.30 asti. Huom! Viimeinen aukiolopäivä on ma 10.12.2018. Ensi vuonna risu- ja haravointijätteet viedään Ekokortteliin (seuraa ilmoittelua)!
Paikalla on omavalvonta: postilaatikossa on vihko, jonne tuoja kirjaa ylös päivämäärän, arviomäärän tuomasta kuormasta (m3) sekä oman nimensä.

Jos alueella ilmenee väärinkäytöksiä, suljetaan vastaanottopaikka välittömästi.

Limingan kuntalaiset voivat viedä peräkärryittäin lehti- ja myös risujätteen jäteoppaan kupongilla veloituksetta Ruskon jätekeskukseen. Kempeleen Jätekuljetus ottaa vastaan risu- ja haravointijätteen Kempeleessä Ekohaka 7:ssä, sekä Limingassa Ekokorttelissa: Ouluntie 40 (navigaattori Ouluntie 20). Risujäte maksaa 7 € /peräkärry ja lehti- ja haravointijäte 14 €/peräkärry. Myös kannot voi toimittaa tänne maksua vastaan.

HUOM! Ekokortteli on nyt rakennusvaiheessa, eikä alueella ole asiakaspalvelua. Soita Kempeleen Jätekuljetukselle etukäteen ja sovi aika lehtijätteen vastaanotolle (08-562 0310).

Vinkkejä lehti- ja haravointijätteen käsittelyyn kotipihassa

Myös lehti- ja haravointijätteen voi kompostoida kotipihassa. Kompostorin sijoittamisessa tulee huomioida naapurit ja vesialueet. Kompostorin ja kaivon tai vesialueen välissä tulee olla minimissään 15 metriä, eikä kompostoria saa ilman naapurin lupaa sijoittaa 5 m lähemmäksi rajaa.

Lehti-, nurmi- ja puutarhajätteiden kompostoimisessa toimii mainiosti metallikehikko, -verkko tai laudasta tehty kehikko, jossa lautojen välissä on raot. Avonaiseen kompostoriin ei saa laittaa muuta biojätettä. Keittiöstä tulevan biojätteen kompostoimiseen pitää käyttää umpinaista kompostoria, joka on hyvin ilmastoitu, eikä sinne pääse haittaeläimet. Ympärivuotiseen biojätteen kompostointiin tulee käyttää lämpöeristettyä kompostoria. Myös lehtikompostiakin tulee hoitaa, jotta kompostoituminen on tehokasta. Lehti ja nurmi kerroksien välissä kannattaa käyttää risuja, oksia tai haketta, jotta jäte ei painu liian tiiviiksi. Kompostia tulee myös ilmata, eli kääntää ajoittain talikolla tai lapiolla. Keväisin lehtikompostorin saa käyntiin kuumalla vedellä tai kompostiherätteellä. Myös ”vanhan ajan konsti” eli pissaaminen toimii!

Jos tontilla on tilaa, voi lehti ja haravointijätettä käyttää myös esim. siilien talviasuntona. Useasti pihat siivotaan liiankin hyvin ja siileille ei jää enää luonnollisia talvehtimispaikkoja. Paikan tulee olla sellainen, josta vedet valuvat pois.

Jos aika on uusia ruohonleikkuri, harkitse biosilppuavaa ruohonleikkuria. se lannoittaa samalla nurmikkoa. Nurmi täytyy leikata tarpeeksi usein, jotta se ei pääse liian pitkäksi ja ruohosilppu ei tukehduta kasvua.

Muistathan, että asemakaava alueella ei ole sallittua polttaa risuja, heiniä, lehtiä ja vastaavia materiaaleja.

Lisätietoja: ympäristösuunnittelija Pihla Hasan 050-324 0963

osoite:  Selkämaantie 22. Liminka

Ajo-ohje: Aja Limingan keskustasta Tupoksentietä kohti Oulua 3,5 km ja käänny vasemmalle Selkämaantielle. Aja Selkämaantietä noin 2,2 km ja kohde on tien vasemmalla puolella.

kartta