Ilmoitustaulu | Palaute | Sähköinen asiointi | Yhteystiedot
Liminka
Valikko
Etusivu / Asuminen ja rakentaminen / Jätehuolto / Puutarhajätteet, risut ja oksat

HUOMIOITHAN KORONARAJOITUKSET!

 

Puutarhajätteet, risut ja oksat

Lakeuden EKOn alueella puutarhajätteet sekä oksat ja risut toimitetaan Lakeuden EKOn jäteasemille tai Kempeleen Jätekuljetuksen pisteeseen Ekohaka 7, Kempele. Limingassa jäteasema sijaitsee Selkämaalla osoitteessa; Selkämaantie 22, Tupos. Katso ajantasaiset aukiolot kohdasta Lakeuden EKO (jätepisteet).

Kuntalaiset voivat viedä näitä jätteitä veloituksetta. Isommista kuormista (yli henkilöauton peräkärry) tulee ilmoittaa etukäteen Kempeleen Jätekuljetukselle tai jäteasemalle. Tämä siksi, että operoija voi varautua tarvittavan suureen kuljetuskalustoon. Jäteasemille ei oteta vastaan kantoja. Kannot voi toimittaa (maksullisena) Ekohaka 7, Kempele.

Jäteasemille voi viedä jätteitä vain jäteasemien aukioloaikoina. Yhteystiedot ja aukioloajat löytyvät Lakeuden EKOn ja Kempeleen Jätekuljetuksen sivuilta.

Muistathan, että voit viedä samalla myös vaaralliset jätteet, rakennus- ja remonttijätteet sekä hyötyjätteet (pakkauslasi, metalli, paperi, kartonki/pahvi, pakkausmuovi)!

Jättipalsami, Lupiini ja Jättiputki (Kuvat Taimi Matinaho 2018) Kurtturuusu (Terhi Ryttäri, SYKE, CC-BY-NC-4.0, lainattu www.vieraslajit.fi sivustolta)

ETHÄN LEVITÄ VIERASLAJEJA!

Limingassa, Tyrnävällä, Muhoksella sekä Utajärvellä kuntalaiset voivat toimittaa vieraskasvilajien -jätteen alueen jäteasemille valoa läpäisemättömässä pussissa/säkissä. Musta jätesäkki toimii hyvin. Puhdista vieraslajijäte mahdollisimman hyvin irtoavasta mullasta ja hiekasta. Nurmipaakut tulee hajottaa kasvien ympäriltä. Jos haitallisten vieraskasvilajien jätettä on paljon, kannattaa lajitella leviävät kasvinosa (siemenet, versot, juuret tai juurtuvat kasvinosat) erilleen vietäväksi jäteasemalle. Leviämättömät kasvinosat voi kompostoida. Suositeltavaa on kuivata jäte ennen jäteasemalle viemistä.

Kesän kynnyksellä on oikea aika aloittaa taistelu vieraslajeja vastaan; versot ovat jo tunnistettavia, eikä kukinta ole vielä alkanut. Näivettäminen sopii myös useimpien lajien hävittämiseen; vihreät versot revitään aina niiden synnyttyä tai kasvusto leikataan alas lähelle maanpintaa. Näivettämistä/leikkausta pitää useimmiten tehdä muutamana vuotena peräkkäin. Kurttulehtiruusu ja Lupiini leviävät tehokkaasti myös juurista, joten juurakoiden ylös kaivamisella nopeutetaan hävittämistä. Jos aloitus menee myöhemmäksi, kannattavat siemenkodat ja marjat kerätä pois ja estää näin kasvin leviäminen siemenistä. Jättiputken hävittämisessä tulee olla varovainen ja varmistua oikeista torjuntatavoista ja suojauksesta ennen toimenpiteisiin ryhtymistä.

Vieraskasvilaji – jätettä voidaan hävittää myös mädättämällä vähintään kesän yli tiiviisti suljettuna esim. vahvaan jätesäkkiin ja vasta sen jälkeen kompostoida. Huomaa, että kotikompostointi ei kuitenkaan välttämättä tuhoa vieraslajia, koska lämpötilat vaihtelevat kompostin eri osissa, eikä komposti välttämättä saavuta tarpeeksi korkeaa lämpötilaa. Tätä esimädätettyä tai sitä sisältävää kompostimultaa ei siis kannata käyttää muualle kuin leikattaviin nurmiin tai syvälle maan alle.

Huomaa! Alueellamme vieraskasvilajien jätettä ei saa laittaa polttokelpoiseen jätteeseen.

Havainnot vieraslajeista voi ilmoittaa kunnan ympäristösuunnittelijalle tai maisemasuunnittelijalle.

Lisätietoa vieraslajeista: vieraslajit -portaalista sekä myös kompostoinnista Lakeuden EKOn sivuilta.

Ohje vieraslajeista: Esite vieraskasvilajeista