Ilmoitustaulu | Palaute | Sähköinen asiointi | Yhteystiedot
Liminka
Valikko
Etusivu / Koronatiedote

Koronatiedote Liminkaan

Tästä tiedotteesta löydät kattavasti koronaan liittyvää tietoa sekä toimintaohjeet sairastumisen varalle.

Uusimmat uutiset: 

Koronarokotusten ajanvaraus hiljenee hetkeksi

Koronarajoitukset Limingassa 8.3. alkaen

Koronarokotukset jatkuvat

Alueellisia päätöksiä koronatoimiin odotellaan 26.2.2021

Koronarokotusten tilanne Limingassa 19.2.2021

Koronarokotukset etenevät Limingassa 22.2.2021 alkavalla viikolla

Koronatilanne Limingassa 15.2.2021

Lukio palaa lähiopetukseen keskiviikkona 10.2.2021

Työskenteletkö Skellefteåssa - hakeudu koronatestiin!

Kolme ajankohtaista koronakysymystä: Limingan terveyskeskus tiedottaa ja antaa vastaukset askarruttaviin kysymyksiin 29.1.2021

Alueellinen koronanyrkki tiedottaa: Koronavirus leviää nyt työpaikoilla – suosituksia äärimmäisen tärkeä noudattaa 27.1.2021

Kunnanhallitus päätti Limingan koronatoimenpiteistä 19.1.2021

Koronarokotukset alkavat Limingassa tiistaina 12.1.2021

Koronarajoitukset Limingassa 18.1.2021 saakka

Koronarajoitukset jatkuvat loppiaiseen 6.1.2021 saakka

Vierailukielto terveyskeskuksen vuodeosastolla 4.12.-18.12.2020

Maskit käyttöön yläkouluissa 7.12.2020 alkaen

Limingan kunnan koronatoimenpiteet 1.12.  18.12.2020

Negatiivisesta koronatuloksesta tieto tekstiviestillä

Uudet koronasuositukset voimaan myös Limingassa

Koronatartunta Tupoksen koulussa – altistuneet jäljitetty

Joukkoaltistuminen Limingan lukiossa 

Yksityistilaisuuksia koskeva 20 hengen rajoitussuositus poistetaan

Maskisuositus myös Liminkaan

Kotikaranteenin kesto muuttuu

Korona-altistuminen Limingassa

Uusi näyteenottopiste avattu! – joustavaa ja nopeaa koronatestausta turvallisuus huomioiden

Koronatartunnat yleistyvät Suomessa – myös Limingassa varaudutaan ilmaantuvuuden nousuun

Viikonloppuna koronatestiin? Drive in -näytteenotto Oritkarissa toimii verkon kautta tehtävällä ajanvarauksella

Kävitkö koronatestissä? Tässä ohjeet, kuinka toimia testin jälkeen!

Abit etäopiskelevat myös Limingassa – varotoimella turvataan ylioppilaskirjoitukset korona-aikana

Käsienpesu, turvavälit ja suojamaskit paras suoja koronalta

Ulkomailla reissanneille koululaisille uusia ohjeita: Päivityksiä omaehtoista karanteenia koskevaan ohjeistukseen

Syyslukukauden käynnistyessä

 

Kunnanjohtaja Pekka Rajalan terveiset liminkalaisille.

 

Flunssaoireiset hoitoon terveyskeskukseen eri ovesta

Limingan terveyskeskuksessa hoidetaan yskivät, kuumeiset ja hengenahdistusoireiset flunssapotilaat omalla käytävällään. Nämä hengitystieinfektiopotilaat kulkevat terveyskeskukseen ensiavun oven kautta, Jussilantien puolelta. Huomioithan ohjeistuksen, mikäli asioit terveyskeskuksessa.

Koronavirusinfektiosta ja sen oireista voit lukea tarkemmin tämän tiedotteen lopusta. Tarvittaessa soita Limingan terveyskeskukseen 08 558 73890 (arkisin) tai Oulun seudun yhteispäivystyksen numeroon: 08 315 2655. Iltaisin ja viikonloppuisin lasten ja nuorten osalta voit olla yhteydessä myös lasten ja nuorten päivystykseen: 08 315 5260. 

Näytteenottoa on laajennettu. Hengitystieinfektio-oireisilla on mahdollisuus päästä COVID-testiin. Ole tarvittaessa yhteydessä terveyskeskuksen ajanvaraukseen.

Kävitkö koronatestissä? Tässä ohjeet, kuinka toimia testin jälkeen!

Kiireetön hoito jatkuu terveyskeskuksessa

Äitiys- ja lastenneuvola sekä kouluterveydenhuolto toimivat normaalisti sekä terveydenhoitajan että lääkärin osalta. Yksilökuntoutusta annetaan normaalisti, vaikka ryhmäkuntoutus on tauolla. Mielenterveyspalvelut sekä suun terveydenhuollon palvelut toimivat normaalisti.

Myös lääkärien kiireettömät vastaanotot toimivat normaalisti.

Joka yksikössä hoitoa annetaan myös yli 70-vuotiaille sekä muille riskiryhmiin kuuluville kuntalaisille.  

Mikäli sairastat nuhaa, yskää, kurkkukipua tai sinulla on kuumetta, tulee aika terveyskeskuksen kaikkeen kiireettömään hoitoon perua.

Limingan vuodeosastolla on vierailukielto ajalla 4.-18.12.2020. Erityistapauksissa vierailuista voidaan sopia henkilökunnan kanssa soittamalla numeroon: 044 497 3734 tai 050 409 5596.

Apua korona-ajan tuomiin haasteisiin

Kuntalaisille on avattu matalan kynnyksen puhelinpalvelu, joka tarjoaa psykososiaalista tukea kaiken ikäisille. Numero 040 586 0480 palvelee arkisin klo 9-15. Puhelimeen vastaa ammattilainen, joka tarjoaa keskusteluapua ja tukea. Numeroon voi soittaa myös nimettömästi.

Ikääntyneiden ohjeet 1.6. alkaen

Ikääntyneiden on hyvä noudattaa samoja yleisiä ohjeita tartuntariskin vähentämiseksi kuin muidenkin. Näitä ovat lähikontaktien välttäminen ja etäisyyksien pitäminen muihin ihmisiin sekä hyvä käsihygienia.

Läheisiin ja ystäviin on tärkeää pitää yhteyttä myös poikkeusoloissa esimerkiksi puhelimella tai muilla etäyhteydenpitovälineillä.

Kasvotusten tapaamisissa on pidettävä huoli kahden metrin turvavälistä. Naapurit ja läheiset ihmiset ovat myös tärkeitä tukijoita arjen sujumiseksi poikkeusoloissa. Vierailulle ei pidä mennä yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien luokse, jos on vähäisiäkin hengitystieinfektion oireita.

Jos on välttämätöntä vierailla riskiryhmään kuuluvan luona, se pitää tehdä turvallisesti. Kättelyä, halaamista ja muita ylimääräisiä lähikontakteja pitää välttää.

Vierailijan on myös suojattava hengitystiensä kertakäyttöisellä liinalla, jos hengityssuojainta ei ole saatavilla. Käsihygienia ennen ja jälkeen vierailun on tärkeää.

Kaupassa saa kuitenkin käydä, samoin apteekissa. Kannattaa myös ulkoilla ja liikkua omien tottumusten mukaan. Yli 70-vuotiaiden tulisi kuitenkin vältellä väkijoukkoja ja julkisia paikkoja mahdollisuuksien rajoissa. Mieli pysyy vireämpänä, kun yhteys ystäviin ja sukulaisiin säilyy esimerkiksi puhelimen tai verkkoyhteyksien välityksellä.

Paikalliset päivittäistavarakaupat palvelevat riskiryhmään kuuluvia ylimääräisillä aukiolotunneilla ja osa tarjoaa myös ostosten kotiinkuljetuspalvelua.

Varattuja lääkäriaikoja ei pidä perua. Myös pitkäaikaissairauksiin liittyvistä kontrollikäynneistä tulee huolehtia.

Mikäli tarvitset kotihoidosta kauppapalvelua, ateriapalvelua tai kotihoitoa, ole yhteydessä palveluohjaajaan p. 0500 805 338 arkisin klo 9–15.

Limingan apteekki kuljettaa tarvittaessa lääkkeitä asiakkaille kotiin, ilman kuljetusmaksua. Tilauksen voi tehdä puhelimitse apteekista: 08 381147 ja maksu hoituu laskulla.

Apteekki rauhoittaa ensimmäisen aukiolotunnin (klo 8–9) riskiryhmien asioinnille. Muille asiakkaille apteekki on avoinna klo 9–18, la klo 9–15.
Vanhuspalveluiden oma tiedote 

Sosiaalipalvelut korona-aikana

Limingan sosiaalipalveluissa on palattu tavanomaiseen toimintaan. Käsienpesu ja turvavälit huomioidaan toiminnassa erityisesti koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

Jos asiakkaalla tai perheenjäsenellä on flunssan oireita, eikä ole varmistettu, onko kyseessä koronavirustartunta, ei tapaamista järjestetä, eikä ryhmätoimintoihin tule osallistua. Päivystysluonteiset tehtävät järjestetään aina, vaikka tiedossa olisikin koronavirustartunta. Tällöin huolehditaan suojainten asianmukaisesta käytöstä.

Asiakkaat voivat olla entiseen tapaan yhteydessä sosiaalipalveluiden työntekijöihin, ensisijaisesti puhelintunnilla klo 10–11.

Sosiaalipalveluiden ohjaus- ja neuvontanumero, 050 305 1593, on käytössä arkisin klo 9–15. Puheluun vastaa sosiaalipalveluiden työntekijä, keneltä saa tietoa palveluista ja tukitoimista tai neuvontaa, ohjausta ja apua esimerkiksi perhetilanteen tai toimeentulon aiheuttamaan epätietoisuuteen.

Kiireellistä ja välitöntä hoitamista vaativissa sosiaalipäivystysasioissa soitetaan arkisin klo 8–16 numeroon 040 497 3662.

Virka-ajan ulkopuolella kiireellisissä sosiaalipalveluja koskevissa asioissa otetaan yhteys seudulliseen sosiaalipäivystykseen p. 044 703 6235 / 112 (ma-pe klo 16–08, viikonloppuisin ja arkipyhinä 24h).

Asiointiavusta löydät tietoa tästä liiteestä

Palveluasumisen yksiköt ja terveyskeskuksen vuodeosasto

Vierailurajoitteet vuodeosastolle ja Joutsenkotiin ovat edelleen voimassa. Omaisen tulee ottaa yhteyttä Joutsenkodin henkilöstöön, jos haluaa tavata ikääntynyttä omaistaan. Hoitajat järjestävät tapaamisen ulkoilun merkeissä.

Syyslukukausi käynnistyy Limingassa tällä viikolla

Lukuvuoden 2020−21 koulutyö käynnistyy lähiopetuksena esiopetuksessa, peruskouluissa, lukiossa ja Lakeusopistossa. Koronavirus kuitenkin varjostaa toimintaa. Valtiovalta on tehnyt toimenpiteitä, joilla mahdolliseen koronaviruksen voimistumiseen voidaan reagoida jouhevammin paikallisella päätöksenteolla. Muun muassa perusopetuslain määräaikaisilla muutoksilla (Pol 18 §), jotka ovat voimassa vuoden 2020 loppuun, ehkäistään koronaviruksen leviämistä ja lievennetään siitä koituvia haittoja, turvataan perusopetuslain mukaisen opetuksen turvallinen järjestäminen sekä varmistetaan oppilaan oikeus saada opetusta.  Perusopetuslain määräaikainen muutos mahdollistaa poikkeusoloihin siirtymisen opetuksenjärjestäjän päätöksellä laissa säädettyjen edellytysten täyttyessä. Lukiossa voidaan myös paikallisella päätöksenteolla ottaa käyttöön poikkeusjärjestelyt.

Koulutyön alkaessa elokuussa 2020 noudatetaan normaalia lainsäädäntöä. Rehtorit ja päiväkodinjohtajat henkilökuntineen ovat valmistautuneet syylukukauden aloitukseen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen ohjeiden mukaan.

Lue tiedote tästä pdf-muodossa

Lue kasvomaskien käytöstä – tiedote 15.8.2020

Ulkomailla reissanneille koululaisille uusia ohjeita: Päivityksiä omaehtoista karanteenia koskevaan ohjeistukseen

Tarkempia viranomaisohjeita saadaan tulevan viikon aikana. Koululaisten vanhempia neuvotaan seuraamaan Wilma-viestejä, joissa kerrotaan, kuinka lähiopetukseen palataan. Varhaiskasvatus antaa lisätietoja omien käytössä olevien viestimien kautta.

Nuorisotyö tarjoaa tukensa korona-arkeen

Suosituksista huolimatta nuoret liikkuvat edelleen isoissa ryhmissä. Nuorten ja vanhempien tulisi keskustella kotona, ja sopia säännöt kavereiden kanssa liikkumiseen. Näin riski sairastumiseen saadaan pidettyä mahdollisimman pienenä. Kannattaa muistaa, että myös oireettomat tartunnan saaneet altistavat muut perheenjäsenet virukselle.

Nuoria varten on kunnassa käytössä eri viestintäkanavia. Nuorten arjen haasteisiin tukea on saatavissa etsivältä nuorisotyöltä. Nuorisopalveluiden ohjaajiin saa yhteyden puhelimitse, sähköpostilla, Facebookissa, Instagramissa ja Discordin kautta.
Lue tästä koko tiedote

Puhtaanapito

Kunnan tiloissa puhtaanapitoa jatketaan tehostetusti.

Kirjasto palvelee 

Pääkirjasto on kesän jälkeen palannut normaaleihin aukioloaikoihin, eli palvelemme ma–to klo 11–19 ja pe klo 10–16.

Myös omatoimikirjasto on taas normaalisti käytössä. Omatoimikirjaston aukioloajat: ma–to klo 10–11 ja klo 19–21, pe klo 16–19, la–su klo 10–17.

Omatoimikirjastoon ja verkkokirjastoon tarvittavan PIN-koodin saat käymällä kirjastossa. Lisätietoja kirjastoasioissa saat ottamalla yhteyttä limingan.kirjasto@liminka.fi, p. 050 318 2044
 
Tupoksen lähikirjasto on toistaiseksi suljettu koronatilanteen ja sisäilmaongelman vuoksi. Etsimme Tupoksen kirjastotoiminalle korvaavia tiloja. Siihen asti toivomme Tupoksen asiakkaiden mahdollisuuksien mukaan asioivan pääkirjastolla tai lähialueen kirjastoissa.
Tupoksen koulujen ja päiväkotien yms. kirjastoasioinnit hoidetaan toistaiseksi kassipalvelujen avulla. Tarkempia tietoja voi tiedustella osoitteesta tupos.kirjasto@liminka.fi, p. 050 318 2045.
 
Kirjasto on kaikkien kuntalaisten palvelu ja toivomme edelleen, että huomioisit muut asiakkaat ja henkilökunnan kirjastossa asioidessasi: 
  • Muista turvavälit
  • Noudata hygieniaohjeita
  • Älä tule kirjastoon sairaana

Mitä liikuntapaikkoja voi käyttää ja miten?

Koropandemian aiheuttamia rajoituksia puretaan 1.6. lähtien ja myös kunnan hallinnoimat liikuntatilat avautuvat jälleen harrastuskäytölle.

Liikuntatilojen käyttämisessä huomioitavia asioita:

  • Poikkeustilasta johtuen tilojen käytössä on tärkeää noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön 14.5.2020 antamaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.
  • Liikuntasalit ja kuntosalit avautuvat harrastekäytölle 1.6. ja kesäajan kausivuorot tulevat voimaan 1.6. lähtien poikkeustilanteen asettamien rajoitusten ja ohjeistusten puitteissa.

Liikuntahallin kuntosali on varattu ikäihmisten ja riskiryhmäläisten käyttöön ajalle 1.6.-31.7.2020 seuraavasti:

  • Maanantai, keskiviikko ja perjantai klo 8 -10 sekä tiistai ja torstai klo 8 -9.
  • Huomioi, että liikuntahallin ulko-oven ja kuntosalin oven tekstiviestiavaus toimii maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 10 - 22, tiistaisin ja torstaisin klo 9 - 22 sekä viikonloppuisin klo 6 - 22 välisellä ajalla. Tupoksen yhtenäiskoulun kuntosalin oven tekstiviestiavaus toimii päivittäin klo 8 - 22 ajalla 1.6.- 31.7.2020.

Yksittäiset liikuntasalivaraukset sähköisen tilavarausjärjestelmän kautta tulee käyttöön myöhemmässä vaiheessa.

 
Liikuntatilojen ja -paikkojen kesäajan vuorot

Liikuntapaikkojen ja -tilojen kesäajan (1.6. - 14.8.2020) kausivuorojen viikkokohtaiset vuorolistat ovat näkyvillä kunnan internetsivuilla osoitteissa:

Sisäliikuntapaikat

Ulkoliikunta ja retkeily

Lue tästä linkit ja vinkit 

Muut kunnan palvelut

Elinkeino-, uusyritys- ja työllisyyspalvelut toimivat normaalisti. Näissä palveluissa työskentelevien henkilöiden yhteystiedot löytyvät kunnan nettisivuilta.

Limingan kunnanhallitus päätti kokouksessaan (30.3.) esittää kunnanvaltuustolle, että kunta varaa 100 000 euroa yrittäjien tukemiseen koronaepidemian aikana. Tuki koskee yhdestä kolmeen henkeen työllistäviä mikroyrityksiä, jotka toimivat Limingan kunnan alueella. Tuen suuruus on 500–1000 euroa kuukaudessa yritystä kohden, maksimissaan kolmen kuukauden ajan.

Nettisivuilta löytyy myös yrityspalveluiden oma koronainfo.
Lue lisää tästä 

Hotelli-Ravintola Liminganlahden hotellitoiminta jatkuu normaalisti. 

Limingan museoita ei avata kesällä 2020.

Tietoa koronaviruksen vaikutuksista jätehuoltoon voit lukea tästä linkistä! 

Koronatilanne tuo haasteita myös laskujen maksamiseen

Maksamisen vaihtoehtoja on useita. Maksutavoista vaivattomin on suoramaksu, jossa maksu veloitetaan tililtä automaattisesti eräpäivänä. Suoramaksu sopii erityisesti toistuville laskuille. Liikkumisen välttämiseksi voi myös pyytää läheisen apua laskujen maksamisessa.

Suoramaksu: Laskuttava yritys/kunta toimittaa sinulle laskun tiedot etukäteen ja lasku maksetaan tililtäsi automaattisesti eräpäivänä. Suoramaksu sopii maksajalle, jolla ei ole käytössään verkkopankkia. Suoramaksu otetaan käyttöön oman pankin konttorissa.

E-lasku: Kyseessä on sähköinen lasku, jonka saat suoraan verkkopankkiisi. Laskun tiedot – myös pitkät ja hankalat viitenumerot – ovat jo valmiina lomakkeessa. Sinun tarvitsee vain hyväksyä lasku. Voit myös laittaa e-laskut automaattisesti maksuun. Verkkopankissa näet, milloin maksu on veloitettu tililtäsi. E-laskun saat käyttöösi omassa verkkopankissa.

Maksukuori: Jos suoramaksu ei ole vaihtoehto eikä sinulla ole verkkopankkitunnuksia käytössäsi, voit käyttää maksukuorta laskujen maksamiseen. Voit noutaa maksukuoria ja tilisiirtolomakkeita omasta pankistasi, tilata niitä puhelimitse tai lähettää tilauspyynnön postitse (tarkista käytössä olevat tavat omasta pankistasi). Maksukuorella voit toimittaa saamasi laskun maksukuoressa postin kirjelaatikkoon ja pankkisi hoitaa maksun puolestasi.

Läheisen valtuuttaminen: Tilinomistaja voi myöntää käyttöoikeuden läheiselleen verkkoviestillä tai käymällä konttorissa.

Mikäli sinulla on muuttuneessa taloudellisessa tilanteessa ongelmia laskujen maksamisen kanssa, on syytä olla ajoissa yhteydessä laskuttajaan maksujärjestelyiden sopimisesta.

Limingan kunnan laskuilla on yleisten maksuehtojen mukaisesti maksuaikaa 14 vrk. Eräpäivän jälkeen laskut siirtyvät Intrum Justitian maksumuistutuspalveluun.

Lisätietoja:

johtava lääkäri Pauliina Sarajärvi, pauliina.sarajarvi@liminka.fi, 044 497 3651

kunnanjohtaja Pekka Rajala, pekka.rajala@liminka.fi, 050 312 5000

sivistysjohtaja Päivi Mäki, paivi.maki@liminka.fi, 040 670 5486

perusturvajohtaja Eliisa Tornberg, eliisa.tornberg@liminka.fi, 050 377 1513

 

Koronavirusinfektio

Koronainfektion, kuten muutkin hengitystieinfektiot, voi sairastaa kotona.

Tarvittaessa, mikäli vointisi heikkenee, soita Oulun seudun yhteispäivystyksen numeroon: 08 315 2655 tai arkisin Limingan terveyskeskukseen 08 558 73890

LISÄTIETOA LINKISTÄ

Ajankohtaista koronavirustiedotusta voi seurata THL:n sivuilla .

Koronavirukset ovat ryhmä yleisiä viruksia, jotka aiheuttavat ihmisellä yleensä lievän hengitystietulehduksen. Joulukuussa 2019 alkoi Wuhanin maakunnassa Kiinassa epidemia, jonka aiheuttaja on ihmiselle uusi koronavirus. Sen aiheuttama tauti on viralliselta nimeltään COVID-19.

Tavallisimmat oireet:
- Kuume
- Yskä
- Hengitysvaikeus
- Lihaskivut
- Väsymys

Milloin epäillä COVID-19?

1. Oireena on akuutin hengitystieinfektion oireet (kuume, yskä, hengitysvaikeus) ja/tai keuhkokuumeeseen viittaava löydös keuhkokuvassa 

Ja lisäksi
2. henkilö on ollut 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua ulkomailla tai
henkilö on ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun uuden koronaviruksen aiheuttaman tapauksen kanssa.