Ilmoitustaulu | Palaute | Sähköinen asiointi | Yhteystiedot
Liminka
Valikko
Etusivu / Uutiset

30.03.2020
Tietoa koronaviruksen vaikutuksista Limingassa

Liminganlahden kahvila ja ravintola suljetaan toukokuun loppuun asti – hotellitoiminta jatkuu normaalisti.

Tähän tiedotteeseen koostetaan kaikki poikkeustilaan liittyvät asiat, jotka vaikuttavat kuntalaisten arkeen. Ohessa linkit valtioneuvoston tiedotteisiin.

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/1410877/ravintolat-sulkeutuvat-asiakkailta-ruokaa-voi-kuitenkin-tilata-ja-noutaa

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/liikkumisrajoitukset-uudellemaalle-voimaan-28-maaliskuuta-2020-klo-00-00

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/hallitus-totesi-suomen-olevan-poikkeusoloissa-koronavirustilanteen-vuoksi

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/valmiuslain-kayttoonottoasetus-eduskunnalle

Flunssaoireiset hoitoon terveyskeskukseen eri ovesta

Limingan terveyskeskuksessa hoidetaan yskivät, kuumeiset ja hengenahdistusoireiset flunssapotilaat omalla käytävällään. Nämä hengitystieinfektiopotilaat kulkevat terveyskeskukseen ensiavun oven kautta, Jussilantien puolelta. Huomioithan ohjeistuksen, mikäli asioit terveyskeskuksessa.

Koronavirusinfektiosta ja sen oireista voit lukea tarkemmin tämän tiedotteen lopusta.

Terveyskeskuksissa kiireetön hoito jatkuu toistaiseksi, mutta yli 70-vuotiaiden kiireettömät vastaanottoajat perutaan 23.3. alkaen. Myös muiden asiakkaiden yksittäisiä aikoja voidaan joutua siirtämään.

Uusia kiireettömiä aikoja ei tässä vaiheessa anneta. Kiireetön iltavastaanotto (tiistaisin klo 16–19) jatkuu syksyllä. Äitiys- ja lastenneuvola sekä kouluterveydenhuolto toimivat toistaiseksi normaalisti sekä terveydenhoitajan että lääkärin osalta.

Suun terveydenhuolto toimii toistaiseksi normaalisti, mutta sielläkin yli 70-vuotiaiden kiireettömät vastaanottoajat on peruttu 23.3. alkaen.

Mikäli sairastat nuhaa, yskää, kurkkukipua tai sinulla on kuumetta, tulee aika terveyskeskuksen kiireettömään hoitoon perua.

Mitä karanteenia vastaavat olosuhteet tarkoittavat?

Hallituksen antaman toimintaohjeen mukaan yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan.

Kaupassa saa kuitenkin käydä, samoin apteekissa. Kannattaa myös ulkoilla ja liikkua omien tottumusten mukaan. Yli 70-vuotiaiden tulisi kuitenkin vältellä väkijoukkoja ja julkisia paikkoja mahdollisuuksien rajoissa. Mieli pysyy vireämpänä, kun yhteys ystäviin ja sukulaisiin säilyy esimerkiksi puhelimen tai verkkoyhteyksien välityksellä.

Paikalliset päivittäistavarakaupat palvelevat riskiryhmään kuuluvia ylimääräisillä aukiolotunneilla ja osa tarjoaa myös ostosten kotiinkuljetuspalvelua.

Mikäli tarvitset kotihoidosta kauppapalvelua, ateriapalvelua tai kotihoitoa, ole yhteydessä palveluohjaajaan p. 0500 805 338 arkisin klo 9–15.

Limingan apteekki kuljettaa tarvittaessa lääkkeitä asiakkaille kotiin, ilman kuljetusmaksua. Tilauksen voi tehdä puhelimitse apteekista: 08 381147 ja maksu hoituu laskulla.

Apteekki rauhoittaa ensimmäisen aukiolotunnin (klo 8–9) riskiryhmien asioinnille. Muille asiakkaille apteekki on avoinna klo 9–18, la klo 9–15.

Vanhuspalveluiden oma tiedote 

Yhteydenotot sosiaalipalveluihin

Koronavirustilanne ja hallituksen tekemät linjaukset vaikuttavat myös sosiaalipalveluiden toimintaan. Limingan sosiaalipalvelut järjestää edelleen välttämättömät sosiaalipalvelut, olipa kyse lastensuojelusta, toimeentulosta, asumisesta tai vammaispalvelusta, mutta toiminnassa suositaan yleistä ohjetta välttää sosiaalisia kontakteja. Yleisohjeena on, että sosiaalipalveluihin otetaan yhteyttä kirjallisesti, puhelimitse tai sähköpostitse. Asiakkaita ”tavataan” nyt lähtökohtaisesti puhelimitse ja etäyhteyksin. Esimerkiksi välttämättömäksi arvioituja lapsiperheiden kotipalvelu- tai perhetyötapaamisia voidaan toteuttaa ulkona. Tavoitteena on, että työskentely asiakkaiden arjen tukemiseksi edelleen jatkuu, mutta erilaisin keinoin.

Kiireettömiä asiakasasioita sekä palveluita ja tukitoimia joudumme tarvittaessa laittamaan tauolle, siirtämään tai perumaan.

Jos asiakastapaamisia joudutaan välttämättä järjestämään toimistolla tai kotikäynneillä, on huolehdittava tarkoin, että yleiset ohjeet käsihygieniasta tai turvavälistä toteutuvat. Jos asiakkaalla on flunssan oireita tai esimerkiksi perhe tai joku perheenjäsen on asetettu karanteeniin tai koronavirustartunta on todettu, asiakaskäyntejä ei tehdä.

Sosiaalipalvelut järjestävät päivystysluonteiset tehtävät aina, vaikka esimerkiksi koronatartunta olisikin tiedossa, mutta tällöin huolehditaan suojaimien käytöstä.

Sosiaalipalveluissa on asetettu tauolle ryhmätoiminta (työ- ja päivätoiminta sekä sosiaalinen kuntoutus erityistä tukea tarvitseville ja kuntouttava työtoiminta pitkäaikaistyöttömille) 13.4.2020 saakka. Sosiaalipalveluiden työntekijät ovat tauon aikana asiakkaisiin yhteydessä puhelimitse. Tauon aikana kuntouttavaan työtoimintaan ei sovita uusia jaksoja, eikä päättyviä jaksoja jatketa.

Asiakkaat voivat olla entiseen tapaan yhteydessä sosiaalipalveluiden työntekijöihin, ensisijaisesti puhelintunnilla klo 10–11. Työntekijät pyrkii vastaamaan yhteydenottoihin myös muina aikoina virka-ajan puitteissa.

Sosiaalipalveluiden ohjaus- ja neuvontanumero, 050-305 1593, on käytössä arkisin klo 8–16. Puheluun vastaa sosiaalipalveluiden työntekijä, keneltä saa tietoa palveluista ja tukitoimista tai neuvontaa, ohjausta ja apua esimerkiksi perhetilanteen tai toimeentulon aiheuttamaan epätietoisuuteen.

Kiireellistä ja välitöntä hoitamista vaativissa sosiaalipäivystysasioissa soitetaan arkisin klo 8–16 puh. 040-497 3662. Virka-ajan ulkopuolella kiireellisissä sosiaalipalveluja koskevissa asioissa otetaan yhteys seudulliseen sosiaalipäivystykseen puh. 044 703 6235 / 112 (ma-pe klo 16–08, viikonloppuisin ja arkipyhinä 24h).

Palveluasumisen yksiköt ja terveyskeskuksen vuodeosasto

Vierailut Joutsenkotiin, terveyskeskuksen vuodeosastolle ja yksityisen puolen palveluasumisen yksiköihin on kielletty.

Koulujen ja päiväkotien toiminta

Korona-pandemian vuoksi päiväkotien toimintaan voi tulla viikoittain muutoksia käytännön järjestelyissä. Olemme viime viikolla yhdistäneet toimintaa harkiten ja porrastaen, koska lapsimäärät ovat olleet hyvin vähäisiä.

Tulevalla viikolla (viikko 14) lapsimäärissä näyttää tapahtuvan nousua Tupoksessa. Varaudumme järjestämällä Vesikarin esiopetuksen Tupoksen koululla Tuiskulan tiloissa maanantaista 30.3.2020 lähtien (2. kerros, luokkatila 247). Ilmoitattehan lapsenne esiopetusryhmään, mihin aikaan saavutte aamulla, jotta henkilökunta on vastassa lapsia koulun ala-aulassa.  Näin pyrimme minimoimaan lähikontaktit koulun tiloissa.

Lue tästä koko tiedote: Tiedote kouluopetuksesta poikkeustilan aikana

Valtioneuvoston uuden asetuksen (20.3.2020) mukaan kaikki peruskoulun 1.–3. luokkien oppilaat voivat saada tarvittaessa opetusta myös lähiopetuksen muodossa. Koronaviruksesta johtuvissa poikkeusoloissa lähiopetus rajattiin aluksi niihin oppilaisiin, joiden huoltajat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä toimialoilla. Jatkossakin vahvasti suositellaan 1.– 3.-luokkalaisia osallistumaan opetukseen etäopetuksen välityksellä, mikäli mahdollista. Etäopiskelulla yritetään juuri rajoittaa suurten ihmismäärien kokoontumista samoissa tiloissa, jotta koronavirus ei leviäisi. Hallitus suosittelee edelleen kaikille ja myös 1.–3. luokkien koululaisille etäopiskelua, mikäli se perheessä on mahdollista.

Kouluruokailu on järjestetty vain lähiopetuksessa oleville oppilaille. Limingassa, kuten monissa muissakin kunnissa, on ollut keskustelua etäopetuksessa olevien oppilaiden ruokailusta poikkeustilan aikana. Kunnilla ei ole velvollisuutta järjestää etäopiskelussa olevien koululaisten ruokailua, mutta Liminka haluaa kartoittaa tarpeen oman kunnan oppilaiden osalta ja tarjota apua sitä tarvitseville perheille. Asiasta on lähetetty kysely koululaisten perheisiin Wilma-viestillä 27.3. Kysely on päättynyt tänään 30.3. klo 12.00. Eskareiden osalta ruokakysely lähtee tänään. Vastauksia pyydetään huomiseen klo 13 mennessä.

Koulukyyditykset pyritään järjestämään niin, että kaikki lähiopetuksessa käyvät pääsevät kulkemaan samoilla kyydeillä.

Kouluterveydenhoidossa terveystarkastukset jatkuvat annettujen aikojen mukaisesti.

Koululaisten vanhempia neuvotaan seuraamaan Wilma-viestejä. Varhaiskasvatuksen piirissä olevien lasten vanhemmat saavat ajankohtaisen tiedon seuraamalla päiväkotiryhmien ilmoitustauluja ja ryhmien omia WhatsApp-viestejä. Tietoa saa myös kunnan nettisivuston ja Facebook-päivitysten välityksellä.

Puhtaanapito

Kunnan tiloissa puhtaanapitoa jatketaan tehostetusti. Esimerkiksi kouluruokailussa yhteiskäytössä olevia ottimia vaihdetaan ja käsienpesuun sekä desinfiointiin kiinnitetään erityistä huomiota.

Kunnan järjestämä ryhmä- ja harrastustoiminta

 • kunnan järjestämät ohjatut liikunta- ja harrasteryhmät on peruttu
 • kunnan järjestämät yleisötilaisuudet mukaan lukien konsertit ja muut tapahtumat on peruttu
 • koulujen liikuntasalien ja muiden sisäliikuntatilojen harrastuskäyttö on keskeytetty
 • Limingan seudun musiikkiopisto on siirtynyt etäopetukseen 23.3.2020 alkaen ja myös osa Lakeuden kansalaisopiston opetuksista toteutetaan etäopetuksena.
 • nuorisotyö on keskeytetty
 • kuntouttava työtoiminta on keskeytetty
 • kirjasto on suljettu

Kirjastojen kiinniolon aikana kannattaa tutustua e-aineistoihin. Kirjaston e-aineistojen käyttöön tarvitset kirjastokortin numeron ja PIN-koodin. E-aineistoina on tarjolla muun muassa kirjoja, äänikirjoja, elokuva, lehtiä ja musiikkia sekä musiikkikursseja.
Apua ja ohjeita aineistojen käyttöön löydät verkkokirjastosta: https://outi.finna.fi/Content/ekirjasto
Tai suoraan kirjastolta puhelimella: 050 318 2044 tai s-postilla: kirjasto@liminka.fi

 

Mitä liikuntapaikkoja voi käyttää ja miten?

Limingan kunnan liikuntatilat suljettiin käytöltä 13.3. alkaen Suomen hallituksen suosituksen mukaisesti. Vaikka liikuntatilat ovat suljettuna, kannustetaan kuntalaisia harrastamaan liikuntaa ja ulkoilua olosuhteiden vaatimaa vakavaa harkintaa noudattaen. Olemme koonneet kunnan internetsivuille osion, josta voi hakea vinkkiä liikkumiseen myös näin poikkeusaikana.
Lue tästä vinkit ja linkit! 

 Ohjeita ulkoilulle ja liikunnan harrastamiselle:

 • Vältä kokoontumista - Suomen hallitus linjaa, että julkiset kokoontumiset on rajoitettava kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Tämä koskee myös ulkoliikunta- ja nuotiopaikkoja.
 • Suosi luonnossa liikkumista ja hyödynnä kevyenliikenteenväyliä.
 • Suosi kodin lähellä olevia ulkoliikuntamahdollisuuksia.
 • Liikuntapaikkojen ollessa suljettuina, niitä ei ylläpidetä ja liikkuminen paikolla tapahtuu omalla vastuulla! Myös tekonurmikentät ovat suljettuina.
 • Leikkipuistoja voi käyttää harkiten ja hallituksen linjauksia noudattaen.
 • Vältä ihmisjoukkoja ja tungoksia ja pidä vähintään metrin etäisyys!

Vastuullisen ulkoiluun löytyy nyt selkeät ohjeet.
Tutustu etikettiin tästä!

Muut kunnan palvelut

Elinkeino-, uusyritys ja työllisyyspalvelut toimivat normaalisti. Näissä palveluissa työskentelevien henkilöiden yhteystiedot löytyvät kunnan nettisivuilta. 
Lue tästä yrityspalveluiden oma koronainfo!

Hotelli-Ravintola Liminganlahden hotellitoiminta jatkuu normaalisti. Sen sijaan kahvila- ja ravintolapalvelut keskeytetään valtioneuvoston linjausten mukaisesti toukokuun loppuun asti.

Tietoa koronaviruksen vaikutuksista jätehuoltoon: 
https://www.lakeudeneko.fi/koronavirukseen-liittyvaa-ohjeistusta-ja-muutoksia-toimintaan/

Koronatilanne tuo haasteita myös laskujen maksamiseen

Maksamisen vaihtoehtoja on useita. Maksutavoista vaivattomin on suoramaksu, jossa maksu veloitetaan tililtä automaattisesti eräpäivänä. Suoramaksu sopii erityisesti toistuville laskuille. Liikkumisen välttämiseksi voi myös pyytää läheisen apua laskujen maksamisessa.

Suoramaksu: Laskuttava yritys/kunta toimittaa sinulle laskun tiedot etukäteen ja lasku maksetaan tililtäsi automaattisesti eräpäivänä. Suoramaksu sopii maksajalle, jolla ei ole käytössään verkkopankkia. Suoramaksu otetaan käyttöön oman pankin konttorissa.

E-lasku: Kyseessä on sähköinen lasku, jonka saat suoraan verkkopankkiisi. Laskun tiedot – myös pitkät ja hankalat viitenumerot – ovat jo valmiina lomakkeessa. Sinun tarvitsee vain hyväksyä lasku. Voit myös laittaa e-laskut automaattisesti maksuun. Verkkopankissa näet, milloin maksu on veloitettu tililtäsi. E-laskun saat käyttöösi omassa verkkopankissa.

Maksukuori: Jos suoramaksu ei ole vaihtoehto eikä sinulla ole verkkopankkitunnuksia käytössäsi, voit käyttää maksukuorta laskujen maksamiseen. Voit noutaa maksukuoria ja tilisiirtolomakkeita omasta pankistasi, tilata niitä puhelimitse tai lähettää tilauspyynnön postitse (tarkista käytössä olevat tavat omasta pankistasi). Maksukuorella voit toimittaa saamasi laskun maksukuoressa postin kirjelaatikkoon ja pankkisi hoitaa maksun puolestasi.

Läheisen valtuuttaminen: Tilinomistaja voi myöntää käyttöoikeuden läheiselleen verkkoviestillä tai käymällä konttorissa.

Mikäli sinulla on muuttuneessa taloudellisessa tilanteessa ongelmia laskujen maksamisen kanssa, on syytä olla ajoissa yhteydessä laskuttajaan maksujärjestelyiden sopimisesta.

Limingan kunnan laskuilla on yleisten maksuehtojen mukaisesti maksuaikaa 14 vrk. Eräpäivän jälkeen laskut siirtyvät Intrum Justitian maksumuistutuspalveluun.

Lisätietoja:

johtava lääkäri Pauliina Sarajärvi, pauliina.sarajarvi@liminka.fi, 044 497 3651

kunnanjohtaja Pekka Rajala, pekka.rajala@liminka.fi, 050 312 5000

sivistysjohtaja Päivi Mäki, paivi.maki@liminka.fi, 040 670 5486

perusturvajohtaja Eliisa Tornberg, eliisa.tornberg@liminka.fi, 050 377 1513

 

Koronavirusinfektio

Koronainfektion, kuten muutkin hengitystieinfektiot, voi sairastaa kotona.

Tarvittaessa, mikäli vointisi heikkenee, soita Oulun seudun yhteispäivystyksen numeroon: p. 08 315 2655 tai arkisin Limingan terveyskeskukseen 08 558 73890

https://www.ppshp.fi/Potilaille-ja-laheisille/Koronavirus/Sivut/default.aspx

Ajankohtaista koronavirustiedotusta voi seurata THL:n osoitteessa https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Koronavirukset ovat ryhmä yleisiä viruksia, jotka aiheuttavat ihmisellä yleensä lievän hengitystietulehduksen. Joulukuussa 2019 alkoi Wuhanin maakunnassa Kiinassa epidemia, jonka aiheuttaja on ihmiselle uusi koronavirus. Sen aiheuttama tauti on viralliselta nimeltään COVID-19.

Tavallisimmat oireet:
- Kuume
- Yskä
- Hengitysvaikeus
- Lihaskivut
- Väsymys

Milloin epäillä COVID-19?

1. Oireena on akuutin hengitystieinfektion oireet (kuume, yskä, hengitysvaikeus) ja/tai keuhkokuumeeseen viittaava löydös keuhkokuvassa 

Ja lisäksi
2. henkilö on ollut 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua ulkomailla tai
henkilö on ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun uuden koronaviruksen aiheuttaman tapauksen kanssa.

 

« Takaisin
Katso kaikki uutiset