Ilmoitustaulu | Palaute | Sähköinen asiointi | Yhteystiedot
Liminka
Valikko
Etusivu / Uutiset

14.09.2020
Liikunnan iloa vaikka pyörätuolitanssien muodossa

Soveltava liikunta mahdollistaa liikkumisen vammasta tai sairaudesta huolimatta

Soveltava liikunta on sellaisten henkilöiden liikuntaa, joilla on vamman, sairauden, toimintakyvyn heikentymisen tai sosiaalisen tilanteen vuoksi vaikea osallistua yleisesti tarjolla olevaan liikuntaan. Liikunta vaatii tällöin soveltamista ja erityisosaamista.

– Limingassa soveltavan liikunnan ryhmiä on tarjolla esimerkiksi keskiviikkoisin Limingan Nuorisoseurantalolla järjestettävien pyörätuolitanssien muodossa, kertoo liikuntapalvelupäällikkö Janne Laamanen.

Liikunnan soveltamisen lähtökohta on yksilöllisten tarpeiden ja tavoitteiden tunnistaminen sekä niiden huomioiminen. Soveltavaa liikuntaa voi olla vaikkapa liikuntaryhmä, jonka sisältö on suunniteltu sydänsairaille, tuoksuttomasti toteutettu jumppatunti allergisille, istumajooga, Parkinson-kuntoutujien tanssitunti tai mielenterveyskuntoutujille suunniteltu luontoretki. 

– Limingassa Liikunnan lottovoitto -hankkeessa on tavoitteena kartoittaa ja myös lisätä juuri tällaisia soveltavan liikunnan mahdollisuuksia. Omatoimisen harrastamisen lähtökohtana on vaikkapa esteettömyys, joka tulee luonnollisesti ottaa huomioon liikuntapaikkoja suunniteltaessa.

Liikunnan soveltamista on myös minkä tahansa liikuntatuokion sisällön muokkaaminen osallistujien toimintakyvyn mukaan. Myös erilaisten urheilulajien soveltavat versiot voidaan määritellä soveltavaksi liikunnaksi.

– Erityistä tukea tarvitsevien lasten liikuntamahdollisuuksia pyritään jatkossa parantamaan muun muassa välinekasseilla. Lisäksi Linnukan koululta löytyvä iWall-peliseinä on tuonut parannusta esteettömään liikuntaan koulupäivän aikana. Apuvälineitä liikkumisen saa tarvittaessa lainaan Liminkaan myös Oulusta, vinkkaa Laamanen.

Oulun kaupungin liikuntapalveluiden välineitä voivat hyödyntää Oulussa tai ympäristökunnissa asuvat henkilöt, joilla on pitkäaikaissairaus, liikkumisrajoite tai toimintakyvyn haitta. Välineet on sijoitettu eri puolille Oulua sen mukaan, mistä lajille ominaista osaamista löytyy. Lainaaminen tapahtuu kunkin välineen kohdalla olevien yhteystietojen kautta. Tästä linkistä voi tutustua lainausehtoihin ennalta. Välineiden lainaaminen on maksutonta.

Soveltavan liikunnan ryhmiä:

Maksuttomat pyörätuolitanssit keskiviikkoisin Limingan Nuorisoseurantalolla keskiviikkoisin 26.8.2020 alkaen klo 16.00-18.00. Tansseissa opetellaan nopeita lattaritansseja ja hitaita valsseja, osallistuminen ei vaadi paria. Paikalle voi tulla myös ihan nauttimaan musiikista.

Ikäihmisille sopivia liikuntaryhmiä:

Voima- ja tasapainoharjoittelu liikuntahallin aulassa 14.9.2020 alkaen maantaisin klo 9.00-10.00

Maksuttomat aloittelevien ikäihmisten ohjatut kuntosali- ja voimaharjoitteluryhmät Limingan liikuntahallin kuntosalilla 2.9.2020 alkaen:

keskiviikkoisin
ryhmä 1 klo 10.30-11.30
ryhmä 2 klo 11.30-12.30

perjantaisin
ryhmä 1 klo 8.30-9.30
ryhmä 2 klo 9.30-10.30

perjantaisin ikäihmisten avoin kuntosalivuoro klo 10.30-12.30
vuorolla ei ole ohjausta

Ryhmiin ei ole ennakkoilmoittautumista.

Viikoittaisen Zimmari-kuljetukset 15.9.2020 alkaen.
Kuljetukset tiistaisin ja torstaisin

Lähtö klo 9.15 Limingan S-Marketin pihalta.Tupoksen Salen pihalta n. klo 9.30. (Reitti: S-Market, Tupoksentie, Sale Tupos, Zimmari.)

Paluu klo 12.15 Zimmarin pihalta. (Reitti: Zimmari, Sale Tupos, Tupoksentie, S-Market Liminka.)

Kuljetus on maksuton. Kasvomaskin käyttö kuljetuksen aikana on suositeltavaa.
Muistathan seniorikortin, jonka voi lunastaa Zimmarin kassalta.

 

« Takaisin
Katso kaikki uutiset