Ilmoitustaulu | Palaute | Sähköinen asiointi | Yhteystiedot
Liminka
Valikko
Etusivu / Uutiset

16.09.2020
Visoi tulevaisuuden Tupos!

Kyläläiset visioivat tiistai-iltana Tupoksen tulevaisuutta – ideoiden ympärille piirtyy kuva turvallisesta ja aktiivisesta kylästä

Liikenneturvallisuus, kuntosalin ehostaminen, hiihtoladun valaiseminen, skeittiparkki, kiipeilypaikka, loistavien terveyspalveluiden säilyttäminen, lähijunaliikenne, teiden ja uimapaikan kunnostamista – tässä muutamia tiistai-iltaisessa kokoontumisessa esille nousseita asioita, joihin tuposlaiset haluaisivat tulevaisuudessa satsata.

– Ideoita tuli pikaisesti myllytettynä kuutisenkymmentä, joiden pohjalta vedettiin yhteen neljä teemaa: palvelut, liikunta, infra ja yleisilme. Ryhmissä jokainen pääsi antamaan ajatuksensa kaikkiin ryhmiin, kertoo liikuntapalvelupäällikkö Janne Laamanen.

Nuorisotalo Huiskeelle kokoontui kaikkiaan 26 tuposlaista ideoimaan ja visioimaan tulevaisuuden Tuposta. Työpajatyyppisesti toteutettua ideointi-iltaa oli kunnan puolesta vetämässä viisikko maisemasuunnittelijasta kunnanarkkitehtiin.

– Kunta voi tehdä paljon asioita, mutta aktiiviset toimijat kylällä voivat saada hankkeisiin sellaista rahoitusta, mitä Liminka ei kuntana voi hakea, lisää kunnanarkkitehti Venanzia Rizzi.

– Tupoksessa on todella korkeasti kouluttautunutta väkeä. Kaikkea ei tietenkään voi talkootyönä urakoida, mutta johonkin projektiin voi käyttää myös kylän omaa osaamista, kuten Ala-Temmekselläkin on tehty, vinkkaa rakennusinsinööri Silja Syri.

Keskusteluissa nousi esille myös kysymys siitä, onko kunnalla selkeää visiota siitä, minkä verran lapsia pitäisi olla Tupoksessa peruspalveluiden säilymisen näkökulmasta. Asia pohditutti koulutiloista käydyn keskustelun yhteydessä, sillä pienten lasten määrä on alueella vähentynyt.

– Ensi vuonna yhtenäiskoululle saatava moduulirakennus on suunniteltu muuntuvaksi, jotta kunta voi reagoida alueen väkiluvun liikkeeseen. Tavoite on tietenkin, että asukasmäärä on nouseva, kertoo tekninen johtaja Simo Pöllänen.

Myös toteutuneista ja työn alla olevista hankkeista saatiin hyvä katsaus.

– Osa esille nousevista asioita on sellaisia, jotka etenevät jo. Toiset asiat taas sellaisia, joihin liittyy vaikkapa maanomistukseen liittyviä kysymyksiä, ja niiden edistäminen ei ole kunnan käsissä. Tuposta on kehitetty viime vuosina jo monella rintamalla, joten pohja kehitystyölle on vankka, kertoo maisemasuunnittelija ja liikelaitosjohtaja Marja-Riitta Vavuli-Kiviniemi.

Illan aikana keskusteltiin myös siitä, tarvittaisiinko Tupoksessa omakotiasumisen rinnalle rivitalotyyppistä asumismuotoa. Isoissa taloissa asuvat pariskunnat voisivat muuttaa pienempään, jolloin aiemmat kodit vapautuisivat jälkikasvun perheille tai ihan uusille tuposlaisille. Uutta väkeä voi houkutella Tupokseen myös tietoisesti ja kokemusasiantuntijat ovat parhaita oman asuinalueen puolestapuhujia.

– Oman kylän markkinointi uusille asukkaille voi tapahtua hyvinkin näppärästi, vaikka jakamalla omassa sosiaalisessa mediassa Saunarannan tuoretta markkinointivideota tai lisäämällä aihetunnisteen #tupos omiin arkipäiväisiin postauksiin, kertoo viestintä- ja tapahtuma-asiantuntija Anu-Maija Kärjä.

Seuraava Visioi tulevaisuuden Tupos! -kokoontuminen pidetään keskiviikkona 14.10. klo 18.00–19.30 Tupoksen koululla. Ilta jatkuu ensimmäisen tapaamisen pohjalta, mutta mukaan ovat lämpimästi tervetulleita myös ne tuposlaiset, jotka eivät olleet aloituskerralla mukana. 

Ilmoittautumislinkki löytyy alla olevan tapahtumailmoituksen yhteydestä:

https://www.facebook.com/events/1572180536289352/?active_tab=discussion

 

« Takaisin
Katso kaikki uutiset