Ilmoitustaulu | Palaute | Sähköinen asiointi | Yhteystiedot
Liminka
Valikko
Etusivu / Varhaiskasvatus ja koulutus / Perusopetus / Liminganlahden koulu / Liikuntasuunnitelma

Liikuntasuunnitelma 

Lukuvuosi 2019 - 2020

Uudet liikuntasuunnitelmat päivitetään heti syyslukukauden alussa.

 

Alla edellisen lukuvuoden liikuntasuunnitelmat:

Kevät 2019

Kuivala

Turpeinen, Nikkeri

Valinnaiset liikunnat

Kuivala

Syksy 2018

Kuivala

Turpeinen

      Valinnaiset liikunnat

Kuivala

Turpeinen

 

Välineet, varusteet ja liikuntapaikat

Liikuntatunteja varten oppilas tarvitsee asianmukaiset varusteet sekä sisä- että ulkoliikuntaan

Ulkoliikuntaan oppilas tarvitsee lenkkikengät, verkkarin tai tuulipuvun. Ulkoliikunta-asun tulee olla riittävän lämmin. 

Sisäliikuntaan soveltuu joustava sisäliikunta-asu, esim. t-paita ja sortsit. Tarvittaessa oppilas voi käyttää sisäliikuntakenkiä tai voimistelutossuja. Sisäliikuntaan suositellaan sisäliikuntaan tarkoitettuja jalkineita (vaaleapohjaiset, ei lenkkikengät).Huomatkaa, että tennarit eivät sovellu jalkineiksi liikuntatunneille.

Liikuntatuntien jälkeen peseytymiseen tarvitaan pyyheliina ja vaihtovaatteet

Liikuntatuntien jälkeen oppilas käy suihkussa ja vaihtaa liikunta-asun tilalle puhtaat vaatteet. Hiuksia ei tarvitse pakkasella kastella. Liikunnassa arvioidaan myös omasta hygieniasta huolehtimista. Puhtaus on huomaavaisuutta toisia kohtaan ja edistää terveyttä. Suihkussa käyntiä varten oppilas tarvitsee pyyhkeen.

Talviurheiluvälineet

Oppilaalla tulee olla käytettävissä ehjät ja sopivat luistelu- ja hiihtovarusteet. Luistimiin ja monoihin tulee mahtua villasukka! Luistellessa käytetään kypärää.

Poissaolot

Mikäli oppilas ei tilapäisesti kykene osallistumaan liikuntaan, huoltaja ilmoittaa siitä liikuntaa opettavalle opettajalle Wilman kautta tai pienellä lapulla. Liikunnasta ei ole täysvapautusta, vaan oppilaalle keksitään jotain pientä puuhaa liikuntatunneille. Periaatteena on siis, että seuraamallakin oppii. Pidemmistä loukkaantumisen, sairauden tms. aiheuttamista liikuntarajoitteista tulee toimittaa lääkärin tai terveydenhoitajan todistus. Tarvittaessa liikuntatuntien ajaksi järjestetään muuta opetusta.

Pakkasraja

Varsinaista pakkasrajaa ei ole, vaan aina tulee varautua liikuntasuunnitelman mukaiseen toimintaan, mikäli muuta ohjetta ei opettajalta ole tullut. Talvella opettaja tarkistaa ennen tunnin alkua sääolosuhteet. Tarvittaessa siirrytään sisäliikuntaan, mikäli sää ei sovellu ulkoliikuntaan.

Liikuntapaikoille siirtyminen

Sisäliikunta

Sisäliikuntatunnit pidetään koulun vieressä sijaitsevassa liikuntahallissa tai mahdollisesti muussa erikseen sovitussa tilassa. Pukuhuoneisiin siirrytään vasta välitunnin jälkeen joko opettajan johdolla tai itsenäisesti. Asia sovitaan opettajan kanssa.

Kuntosalin laitteita käytetään aina opettajan ohjeistuksen mukaan ja opettajan ollessa paikalla.

Ulkoalueet

Urheilukentälle, Rantakylän urheilualueelle sekä jäähallille ja takaisin siirrytään opettajan johdolla tai opettajan ohjeistuksen mukaisesti. Kentälle mentäessä kuljetaan yhdistettyä jalankulku- ja pyörätietä pitkin erityistä varovaisuutta noudattaen.

Liikuntapaikoille siirtymisessä tulee noudattaa liikenne- ja koulun järjestyssääntöjä.

Koulun liikunta- ja urheilupäivistä tiedotetaan erikseen Wilman välityksellä. Jos koululla on oppilaskunnan järjestämä harrastepäivä, ilmoitetaan niistä erikseen Wilman kautta. Toimintapäivien (harrastepäivä) kuljetukset, hissiliput ja varustevuokrat ovat maksullisia.

Erityislajit

Suunnistus

Ennen tunnin alkua oppilaille kerrotaan seuraavat asiat:

  • muistutetaan liikennesääntöjen noudattamisesta 
  • kehotetaan välttämään tienylityksiä tai tarvittaessa suorittamaan ne varovaisesti
  • takaisintuloaika (takaisin on oltava viimeistään klo…)
  • oppilailla voi olla oma matkapuhelin mukana, mikäli liikutaan itsenäisesti koulupihan ulkopuolella
  • opettajan työpuhelinnumero
  • kuvaillaan oppilaille rastien ulkonäkö
  • kerrataan kartan suuntaus ja tarkistetaan, että oppilas kykenee näyttämään sijaintinsa kartalta
  • kerrataan kartan suhdeluku (esim. 1 cm kartalla on 100 m luonnossa)

Hiihto

Hiihtoladulle siirrytään opettajan johdolla. Opettaja antaa ohjeistuksen ladulle mahdollisesti osuvaa tienylitystä varten. Ladulla toimitaan opettajan ohjeiden mukaisesti. Oppilaat voivat siirtyä koululle omatoimisesti, mikäli saavat siihen opettajan luvan.

Luistelu

Urheilukentälle ja jäähallille  siirrytään opettajan johdolla tai opettajan ohjeistuksen mukaisesti.  Jäälle mentäessä oppilailla tulee olla kypärä päässä ja kypärän remmi kiinni. Jäälle mennään opettajan läsnäollessa.

Uinti

Uimataito on eräs tärkeimmistä taidoista, joka jokaisen tulee oppia jo oman turvallisuuden kannalta. Mikäli lapsesi uimataito on vielä heikko, ota asia puheeksi opettajan kanssa, jolloin voidaan mahdollisesti sopia tunnin aikana järjestetystä yksityisopetuksesta tärkeän taidon saavuttamiseksi. Uimiseen, vaatteiden vaihtoon tai suihkussa käymiseen voi oppilaalla liittyä pelkoja tai vastenmielisyyden tunteita, joista opettajan on myös hyvä olla tietoinen, jotta vältytään oppilaan luvattomilta poissaoloilta tai sairaaksi tekeytymiseltä.

Linja-autolla kulkeminen

Oppilaat odottavat autoa jonossa ja siirtyvät autoon vasta opettajalta luvan saatuaan. Autossa istutaan ja noudatetaan annettuja ohjeita.

Vanhemmille huomioitavaa

Jos oppilaan terveyteen, elämänkatsomukseen, pelkoihin tms. liittyy asioita, joista liikunnanopettajan olisi syytä olla tietoinen, ottakaa yhteyttä ja kertokaa niistä.

Arviointi ja arviointikriteerit

Liikuntanumero koostuu asennoitumisesta liikuntaan, harrastuneisuudesta, sosiaalisuudesta sekä fyysisistä ja motorisista valmiuksista ja taidoista.

Lukuvuoden opettajakohtaiset liikuntaohjelmat ja sisällöt löytyvät Wilmasta syys- ja kevätlukukukauden alusta lähtien.