fbpx

Avustukset ja neuvonta rakentamiseen ja korjauksiin

Tiesitkö, että kotitalouksille, asunto-osakeyhtiöille sekä yrityksille löytyy erilaisia avustuksia ja neuvontapalveluita rakennuksen rakentamiseen, korjauksiin sekä esimerkiksi energiaremontteihin?

Limingan rakennusvalvonta auttaa kotitalouksia ja muita rakentajia mahdollisen rahoituskanavan etsimisessä. Olethan rohkeasti yhteydessä!

Yritysten suositellaan olevan yhteydessä rakennusvalvonnan lisäksi myös kunnan elinkeinopalveluihin toimitilojen rakentamisen, remontoimisen ja korjaamisen yhteydessä. Yrityksille on saatavilla erilaisia rahoitusratkaisuja investointeihin. Selvitä siis ennen rakentamisen käynnistämistä mahdollisuudet myös muihin investointitukiin. Elinkeino- ja hankepalveluiden tiedot ja palvelukuvaukset löydät puolestaan täältä.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA

ARA myöntää avustuksia kotitalouksille sekä yhteisöille niiden omistamien rakennusten korjauksiin ja parannuksiin. Hakemukset tehdään aina ARA:n sähköisen asiointipalvelun kautta tai lomakehaun kautta.

ARA:n tarjoamia avustuksia ja korkotukilainoja ovat muun muassa seuraavat:

  • Korjausavustukset, kuten iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden korjausavustukset, hissiavustukset, esteettömyysavustus sekä avustukset kuntotutkimuksiin ja perusparannuksen suunnitteluun
  • Erityisryhmien investointiavustukset
  • Korkotukilainat vuokra-, asumisoikeus- ja osaomistustalojen uudisrakentamiseen kuntien puoltamille kohteille. Korkotukilaina on pankin tai muun rahoituslaitoksen myöntämä laina, jonka korosta valtio maksaa osan (Valtiokonttori / ARA) jos lainansaajan perusomavastuukorko ylittyy. Vuokra- tai asumisoikeusasuntojen rakentamista varten myönnetyllä korkotukilainalla on valtion täytetakaus. Takaus tulee voimaan suoraan automaattisesti.

Ajankohtaisimmat tiedot eri avustusmuodoista sekä niiden myöntötilanteesta löydät aina ARA:n verkkosivuilta.

Ely-keskuksen avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi

Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen omistajille on tarjolla valtionavustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla. Avustusta voidaan myöntää hankkeille, joiden kustannukset ovat syntyneet aikaisintaan 1.6.2020. Avustukseen osoitetut määrärahat riittävät yhteensä noin 36 000 öljy- ja kaasulämmityksen vaihtajalle. Avustusta voi hakea niin kauan kuin siihen osoitetut määrärahat riittävät.

Avustusta myönnetään yksityishenkilöille ja kuolinpesille, jotka omistavat pientalon tai pientalossa sijaitsevan asunnon hallintaan oikeuttavia osakkeita. Pientalolla tarkoitetaan omakotitaloa tai paritaloa. Avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että pientalo on ympärivuotisessa asuinkäytössä. Avustusta ei myönnetä vapaa-ajan asunnolle. Avustuksen määrä on aina joko 2 500 euroa tai 4 000 euroa.

Lisätietoa löydät Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen sivuilta.

Maksuton energianeuvonta kuluttajille ja yrityksille

Tiesitkö, että Motiva tarjoaa kuluttajille ja yrityksille maksutonta energianeuvontaa? Energianeuvoja antaa puolueetonta tietoa energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämisen keinoista lähellä sinua. Neuvonnan kohderyhmänä ovat kuluttajat, taloyhtiöt, kunnat ja pk-yritykset.

Kuluttajat voivat ottaa yhteyttä joko valtakunnalliseen Asiaa energiasta -neuvontaan tai maakunnissa toimiviin energianeuvojiin. Jokaisessa maakunnassa toimii oma energianeuvoja, joka auttaa taloyhtiöitä ja kotitalouksia asumismuodosta riippumatta energia-asioissa. Liminkalaisia palvelevat Pohjois-Pohjanmaan, Lapin ja Kainuun alueen energianeuvojat ja heidän yhteystietonsa löydät Motivan verkkosivuilta.

Energianeuvonnan lisäksi Motiva tarjoaa maksuttomia webinaareja ja infotapahtumia, joissa asiantuntijat kertovat ajankohtaisista aiheista, esimerkiksi aurinkosähköstä, energiaremonteista, pientalon huoltotöistä, energiayhteisöistä tai lämmityksen tehostamisen keinoista. Tiedot erilaisista tilaisuuksista löydät myös Motivan sivuilta. Motivan verkkosivuilta saatavilla myös paljon muuta ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa energiatehokkuuteen liittyen.

Energianeuvontatoiminnan rahoittaa Energiavirasto.

Business Finlandin energiatuki yrityksille

Energiatuen tavoitteena on edistää uusiutuvan energian käyttöä ja lisätä energiatehokkuutta. Energiatuen avulla voi tehdä uusiutuvan energian käyttöä tai -tuotantoa lisääviä investointeja tai edistää energiaa säästävien investointien tekemistä.

Vuoden 2024 rahoituskriteereistä sekä hakemuspalvelun avaamisesta Business Finland tiedottaa lisää helmikuun aikana. Ajantasaisin tieto ja myöntötilanne löytyy aina Business Finlandin verkkosivuilta.

Maatalouden investointituet ja maatalouden energiainvestoinnit

Maatalouden investointitukea voi hakea esimerkiksi navetan, sikalan tai kasvihuoneen rakentamiskustannuksiin, salaojitukseen ja yhteisiin ojitusinvestointeihin tai esimerkiksi korjauksiin, jotka parantavat eläinten hyvinvointia tai ympäristön tilaa. Myös maatilan energiainvestointeihin, kuten aurinkopaneelien tai led-valaistuksen hankkimiseen, voidaan myöntää investointitukea.

Lisätietoa löydät Ruokaviraston sivuilta. Maatiloja palvelee maaseutuasiamies. Maaseutupalveluiden yhteystiedot löydät täältä.