Vilho Lampi -seminaari

Pitäjän keisari, Vilho Lampi öljyväri vanerille, Limingan kunnan kokoelma

Vilho Lampi -seminaari järjestetään perjantaina 12.8.2022 klo 12–17 Limingan Taidekoululla osoitteessa Arvolankuja 1, 91900 Liminka

12.00 Kahvit
12.30 Avaussanat: kunnanhallituksen puheenjohtaja Juho Pakaslahti
12.40 Markku Kuorilehto: Liminkalainen yhteiskunta Vilho Lammen aikaan 1800-luvulta 1900-luvulle
13.30 Tuija Hautala-Hirvioja: Vilho Lammen taiteen taustat: kuvataide Suomessa 1910-, 1920- ja 1930-luvulla
14.30 Matti Lammen puheenvuoro
15.30 Matti Lammen esittelykierros Vilho Lammen maisemaan, kesto n. 1h
16.30 Lampi-näyttely ja taidekilpailun näyttelyesittely

Puhujat:

Markku Kuorilehto, FL, TM
Tuija Hautala-Hirvioja on Lapin yliopiston taidehistorian professori, jonka tutkimusala on pohjoinen taide ja kulttuuri
Matti Lampi, liminkalainen kuvataiteilija

Seminaarin järjestää Limingan kunta yhteistyössä Limingan taidekoulun, Vilho Lampi -seuran ja Oulun taidemuseon kanssa. Seminaarin osallistujamäärä on rajallinen, 120 henkeä. Ilmoittautumalla mukaan varaat paikkasi maksuttomaan seminaariin tästä linkistä.

Mikäli lomake ei aukea, voit ilmoittautua sähköpostiin tiina.partanen@edu.liminka.fi. Ilmoita ystävällisesti ruokavaliosi.

Vilho Lampi (1989 – 1936)

Vanhalla merenpohja-alueella, viljavalla Limingan lakeudella on avaraa ja valoista. Nämä tummien latorivistöjen rytmittämät pellot ja Liminganjokivarren raitit olivat taidemaalari Vilho Lammen (1898–1936) asuin- ja sielunmaisema. Kotikylässään hän maalasi omakuvia, tilojen lapsia, tupien interiöörejä ja lakeuden maisemia. Lyhyeksi jääneen noin 15 vuotta kestäneen uransa aikana hän ehti kokeilla monia maalaustyylejä ronskista ekspressionismista uusasiallisuuteen ja lopputuotannon herkkään pointillismiin.

Vilho Lampi tasapainoili koko elämänsä vahvan taiteilijakutsumuksensa ja sukutilansa Matinlaurin töiden välillä. Illat ja yöt kuluivat maalaten. Kesäisistä maisemista välittyy myöhäisillan ja yöttömän yön hämäryys. Sankarikauden suurikokoiset voimamaalaukset kuvaavat ihmiset kovina, ylpeinä ja jopa hyökkäävinä. Pariisin matkan 1931 jälkeen sileällä maalaustekniikalla tehdyt asetelmat puolestaan korostavat taiteilijan omaa havaintoa ja esineiden merkityksellisyyttä. (Lähde: Oulun Taidemuseon Vilho Lampi, väkevä lakeus -taidenäyttelyn kuvaus. Vilho Lampi, väkevä lakeus (kuvat.fi) )