Voimassa olevat rajoitukset

Pohjois-Pohjanmaalla voimassa olevat koronaohjeet, päivitetty 17.1.2022 klo 16.23

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueelle on annettu uudet ohjeet THL:n suosituksen ja alueellisen koronavirusepidemiatilanteen perusteella. Päivitetyistä näytteenottokriteereistä sekä koronan sairastamiseen liittyvästä ohjeistuksesta voit lukea tästä linkistä.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sekä kaikki ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli viisi henkilöä. Määräys on voimassa ajalla 9.1.2022-31.1.2022.

Rajoituksista ei voi vapautua käyttämällä koronapassia.

Tämä päätös kumoaa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston aiemman päätöksen, joka koski muun muassa urheilu-, liikunta- ja virkistystiloja. Näin ollen muun muassa ryhmäliikuntatilat on mahdollista avata. Aluehallintovirasto painottaa, että tiloissa on toimittava terveysturvallisesti.

Maskisuositukset (koskevat yli 12-vuotiaita)
Suositus koko väestölle riippumatta rokotussuojasta:

– matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
– julkisissa sisätiloissa
– joukkoliikenteessä

Suositus kouluihin (varhaiskasvatus ja esiopetus, peruskoulu, toinen aste)
– koulujen työntekijöille ja neljännen ja sitä ylempien luokka-asteiden oppilaille ja opiskelijoille koulujen sisätiloissa.

Suositus sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteisiin:
– sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä sisätiloissa koko henkilökunnalle. Suositus koskeen myös omaisia, vierailijoita ja opiskelijoita.

Ikääntyneet ja riskiryhmät
– Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat noudattavat toiminnassaan tehostettuja suojaustoimenpiteitä, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta.
– Toimenpiteissä noudatetaan THL ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.
– Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa.

Etätyö ja etäkokoukset
– suositellaan etätyötä ja etäkokouksia laajasti kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on mahdollista.

Ravitsemusliikkeet
– Pohjois-Pohjanmaata koskevat valtioneuvoston leviämisalueille asettamat rajoitukset ravitsemusliikkeiden aukioloajoista ja asiakaspaikkamääristä.

Kotitestit
– Koordinaatioryhmä suosittelee antigeeni-kotitestejä hyvänä lisänä terveydenhuollossa tehtävien koronatestien rinnalle. Kotitestit soveltuvat niille henkilöille, joilla on hengitysinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Jos kotitestistä saa positiivisen testituloksen, tulee se vahvistaa terveydenhuollossa tehtävällä koronatestillä. Negatiivisella kotitestillä ei voi vapautua virallisesta eristyksestä tai karanteenista. Huomiota tulee kiinnittää myös siihen, että käyttää nimenomaan antigeenitestiä, eikä esimerkiksi vasta-ainetestiä.

Voit lukea koronaan liittyvistä usein kysytyistä kysymyksistä Avin sivuilta tästä linkistä.