Äitiysneuvola

Äitiysneuvolapalvelut

Äitiysneuvolatoiminnan tavoitteena on turvata raskaana olevan naisen ja sikiön terveys ja hyvinvointi. Lisäksi tavoitteena on edistää tulevien vanhempien ja koko perheen terveyttä ja hyvinvointia sekä tulevan lapsen kehitysympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta. Tavoitteena on myös edistää kansanterveyttä ja ehkäistä raskausaikaisia häiriöitä.
Äitiysneuvolassa tunnistetaan mahdollisimman varhain raskausaikaiset ongelmat ja häiriöt sekä järjestetään viiveettä tarvittavaa hoitoa, apua ja tukea. 
Äitiysneuvola turvaa, tukee ja ohjaa odottavaa äitiä, sikiötä ja perhettä raskauteen, synnytykseen ja lapsivuodeaikaan liittyen. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja tulevan lapsen terveyttä sekä synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista.
Äitiysneuvolat osallistuvat terveyserojen kaventamiseen ja syrjäytymisen ehkäisemiseen muun muassa varhaisen kohdennetun tuen avulla.
Ota yhteyttä ajanvaraukseen arkisin klo 12.00 - 13.00.

Perhetyöntekijän kotikäynti ensimmäistä lasta odottavan perheeseen

Ensimmäistä lasta odottavien perheiden äitiysneuvolapalveluihin kuuluu perhetyöntekijän kotikäynti.

Varhaisentuen perhetyönohjaaja tapaa kaikki ensimmäistä lastaan odottavat. Äitiysneuvolan terveydenhoitaja ilmoittaa uudet ensiodottajat perhetyönohjaajalle. Ensisynnyttäjään tai perheeseen otetaan yhteyttä puhelimitse varhaisentuen perhetyöstä  noin kuukautta ennen laskettua aikaa ja tarjotaan kotikäyntiä.

Kotikäynnillä keskustellaan mm. raskauden sujumisesta, muutoksista, tulevasta vauvasta ja perheen kokonaistilanteesta elämässä. Perhetyöntekijä kertoo perheelle hyvinvointia tukevasta perhetyöstä ja tilapäisen kotipalvelun mahdollisuudesta Limingassa.

Perhevalmennus

Koronatilanteesta johtuen perhe- ja synnytysvalmennus annetaan äitiysneuvolakäyntien yhteydessä.