Lepotilainen elämä -näyttely 2.-30.10.

02.10.2022 - 30.10.2022 Liminganlahden luontokeskus Järjestäjä: Hotelli-Ravintola Liminganlahti & Liminganlahti

Luontokeskuksen lokakuun vaihtuva näyttely on ajankohtaan sopivasti taiteilija Leila Tanskasen tutkielma kuihtuvista kasveista ja muista kasvin osista. Taiteilija kuvaa itse näyttelyään näin:

”Olen piirtänyt kuihtuvia kasveja, kasvien osasia ja siemeniä hiilellä paperille. Piirtäminen on ollut osa luopumisprosessiani. Luonto on ollut minulle aina suuri ihastelun, ihmettelyn ja innoituksen lähde. Kesäisin hoidan pientä kasvimaata, jonka elämää seuraan tarkkaavaisesti. Olen tutkiskellut kasveja suurennuslasin avulla ja ihastellut niiden elämänkaaren kauneutta.

Saman lajin siemenet voivat olla hyvin erilaisia keskenään. Joku siemen on paljon pienempi kuin toiset, joillakin on enemmän koloja ja muhkuroita kuin toisilla tai jokin siemen on sävyltään erilainen.

Jokainen taimi kasvaa omalla tavallaan. Jonkun taimen sirkkalehdet ovat jääneet multapaakun sisään ja avautuvat hitaasti yksitellen. Joku toinen on joutunut kasvamaan edellisvuoden lehden läpi, jonkun taimen päällä siemenkota viipyilee kauan vaikeuttaen kasvua. Joku taimi kasvaa pitkäksi ja honteloksi, kun valoa ei ole riittävästi.

Jokainen kasvi myös kuihtuu ja kuolee omalla tavallaan, joku kaatuu maahan ja maatuu nopeasti, joku toinen jää törröttämään hangenkin alta. Kasvien tapaan myös me ihmiset olemme keskenään erilaisia.”