Kokemuksia Limingasta

Saunarannasta on moneksi – työ kodin yhteydessä!

Syksyinen aamun kajo heijastuu heinäpellon korsista kauniisti, kun herrasmies poistuu Saunarannan Hiushuoneesta tyylikkään parturoinnin päätteeksi.

Pian parin kuukauden ajan Saunarannassa toiminut parturi-kampaamo on alueen ensimmäinen kivijalkayritys. Alueen asukasmäärä kasvaa koko ajan, joten palvelulle on kysyntää. Tämän on huomannut myös Saunarannan Hiushuoneen omistajayrittäjä Teija Kokko.

– Syyskuu on mennyt erinomaisesti!

Omia kanta-asiakkaita seurasi mukana ja liminkalaisten lisäksi uusia asiakkaita on tullut lähialueilta Lumijoelta Tyrnävälle.

Saunarannan Hiushuoneen omistajayrittäjä Teija Kokko.
Saunarannan Hiushuoneen omistajayrittäjä Teija Kokko työskentelee ja asuu Saunarannassa.

Asuinpaikkana tuttu ja turvallinen Liminka

Liminka ja Saunaranta olivat Kokolle rakennuspäätöstä tehdessä jo entuudestaan tuttuja. Perhe on asunut Tupoksessa useamman vuoden ennen Saunarantaan rakentamista. Myös Liminka on tullut jo aiemmin tutuksi sukulointien myötä.

– Alun perin Liminkaan ja Tupokseen päädyttiin asumaan parempien kulkuyhteyksien vuoksi Oulujoen pohjoispuolelta Kiimingistä. Siskokin asuu mukavan lähellä Tupoksessa.

Morsiussauna-nimisen tien päätytontti löytyi Limingan kunnan tonttipörssistä samoihin aikoihin kun siskon mies teki taloa viereisellä kadulla. Hän kokosi tuntemansa timpuriporukan, joka teki talon väliseinävaiheeseen asti.

– Koska rakennusalan ammattilainen löytyi omasta lähipiiristä, uskalsimme ryhtyä rakennusprojektiin. Siskon mies kokosi myös suositusten perusteella ammattilaista pätevän rakentajatiimin, jolla pitkästä laudasta tehdyssä talossa ei kauaa nokka tohissut!

Työt perheen tontilla aloitettiin maaliskuussa, huhtikuussa tulivat työmiehet avuksi taloa nostamaan, ja marras-joulukuussa oli jo muutto uuteen kotiin.

– Kyselystä saatujen tietojen perusteella myös monen muun Saunarantaan rakentaneen perheen tausta on samanlainen. Moni on ulkoillut ­­­Tupoksen kodista Saunarannan puolelle ja ihastunut alueeseen, tai ajanut kotimatkalla alueen läpi puhtaasta mielenkiinnosta, kertoo alueen muuttoliikettä Limingan kunnalle selvittänyt Kaisu Isola.

Tulijoita on ollut myös muista Oulun ympäristökunnista. Saunaranta on lähellä Oulua, mutta silti omassa rauhassa ja lähellä luontoa.

Maalaismaisema Saunarantaan vievän tien varressa.
Maalaismaisema Saunarantaan vievän tien varressa.

Saunarannan myytävät tontit ilman arvontoja

Jos Kokon perheen rakennusprojekti eteni sukkelasti, oli myös Limingan kunta yhtä ketterä liikkeissään.

– Paljon selvitettiin itse internetistä, mutta tarvittaessa on aina saanut kunnan puolelta apua ja oikean henkilön langanpäähän. Limingan rakentamispäätökset ja asiointi oli helppoa, rakennustarkastajilla oli aina aikaa auttaa. Saunarannan alueelle ei oltu tehty liian tarkkaa säätelyä talon väreistä tai sen ulkomuodosta.

Kokko kertoo, että tontti varattiin loppujen lopuksi melko nopealla päätöksellä kunnan nettisivujen tonttipörssin kautta. Edessä ei siis ollut arvontoja tai viikkojen jännitystä ja varasijapettymyksiä, joita Oulun lähialueen tonttikauppoihin usein liittyy.

Kokon mukaan Saunarannan valttikortteja ovat väljempi rakentaminen, isot tonttikoot ja myös se, että alue on kaavoitettu nimenomaan omakoti- ja paritaloille. Samanlaista palautetta Saunarannan uudeksi kodiksi valinneilta on saanut myös kunnan rakennustarkastaja Antti Suominen.

– Ai­ka mo­ni on hämmästellyt, et­tä ton­tin to­del­la­kin saa ihan it­se va­ra­ta, ei­kä jou­du mi­hin­kään ar­von­taan tai muu­hun rum­baan. Myös tont­tien rei­lu ko­ko ja edul­li­set hin­nat nou­si­vat kes­kus­te­luis­sa esil­le, ker­too Suo­mi­nen.

Kokemuksia Limingasta

Tänä syksynä Limingan kunta selvittää sähköpostikyselyn avulla uusien saunarantalaisten mielipiteitä, kokemuksia ja toiveita uuden asuinalueensa suhteen.

– Kuntalaisille halutaan taata mahdollisimman helppo ja ruohonjuuritason vaikuttamismahdollisuus omaa asuinlähiötään koskevissa asioissa. Saunarannan rakentaminen ja infrastruktuuri ovat vielä kesken, mutta lähivuosina teiden varsia tullaan viimeistelemään, koirankakkaroskiksia asentamaan ja aluetta kehittämään toiveiden pohjalta mahdollisimman paljon haluttuun suuntaan, kertoo kyselyn laatinut Isola.

Kaikilla kuntalaisilla on yhtäläinen mahdollisuus vaikuttaa ja tulla kuulluksi! Avoin palautelomake ja kuntalaisaloitelomake löytyvät Limingan kunnan nettisivujen alapalkista osoitteesta www.liminka.fi. Tätä kautta kuka tahansa liminkalainen voi tuoda omat ruusunsa ja risunsa kunnan suuntaan tiedoksi ja käsiteltäväksi. Kaikkia toiveita ei aina voida toteuttaa, mutta kuntalaisia halutaan kuunnella entistä tarkemmalla korvalla.

Saunarantaan vievän tien kyltti
Tie Saunarantaan kääntyy Tupoksentieltä.