fbpx

Vastuullinen matkailu

Liminka on alueena mukana Visit Finlandin vastuullisen matkailun ohjelmassa. Sustainable Travel Finland -ohjelma ja -laatumerkki tarjoavat yrityksille ja matkailualueille konkreettisen kestävän matkailun työkalupakin, jonka avulla kestävien toimenpiteiden ja valintojen omaksuminen alueen tai yrityksen arkeen helpottuu. Työkalupakki pitää sisällään muun muassa  jatkuvan kehittämisen mallin, matkailun kestävään kehitykseen liittyvää uusinta tietoa sekä markkinointitukea ja lisänäkyvyyttä Visit Finlandin kanavissa.

Miksi vastuullisuuteen kannattaa panostaa?

Suomen hallitus on asettanut tavoitteeksi tehdä Suomesta hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja hiilinegatiivinen pian sen jälkeen. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää tekoja myös matkailualalla. Suomen matkailun edistämiskeskus Visit Finland on jo tarttunut toimeen, sillä heidän tuoreessa strategiassaan tavoitteeksi mainitaan, että Suomi on jo vuonna 2025 yksi maailman kestävimmistä, luotettavimmista ja turvallisimmista matkakohteista. Visit Finlandin Kestävän matkailun kehityksestä vastaavan Liisa Mäkelän mukaan kestävyyden kokonaisvaltainen huomioiminen liiketoiminnassa ei ole enää mikään vaihtoehto, vaan suorastaan edellytys.

Vastuullisuus on matkailuyrityksille kilpailukyvyn kannalta välttämättömyys, sillä matkailijat haluavat yhä enemmän kestäviä palveluita. Esimerkiksi Booking.comin asiakastutkimuksen mukaan 65 % matkailijoista haluaa valita seuraavalla kerralla majoittuessaan ympäristöystävällisen majoituksen. Vastuullisuus ja kestävyys ovat kysyttyjä ominaisuuksia myös muissa palveluissa, sillä yhä useampi matkailija on huolestunut ilmastonmuutoksesta ja kaipaa siksi tuotteita tai palveluita, joiden hiilijalanjälki olisi mahdollisimman pieni. Vastuullisuutta arvostavat matkailijat kuluttavat tutkimusten mukaan enemmän rahaa matkansa aikana ja kolmasosa heistä olisi valmis maksamaan enemmän vastuullisesti tuotetuista tuotteista tai palveluista.

Sustainable Travel Finland -ohjelma pähkinänkuoressa

STF-ohjelmaan mukaan pääsemistä edeltää kestävän matkailun kehittämispolun kulkeminen. Polku kulkee seuraavien askelmien kautta:

  1. Sitoutuminen
    • Hakija sitoutuu kestävän matkailun valtakunnallisiin periaatteisiin ja tekee virallisen päätöksen kestävän matkailun edistämisestä. 
  2. Osaamisen kasvattaminen
    • Hakija mm. osallistuu STF-valmennukseen ja arvioi lähtötilannetta verkossa tehtävän itsearvoinnin kautta.
  3. Kehittämissuunnitelma
    • Kestävän matkailun suunnitelman laatiminen.
  4. Vastuullisuusviestintä
    • Hakija viestii kestävän matkailun toimenpiteistä läpinäkyvästi kansainväliselle yleisölle.
  5. Sertifiointi & Auditointi
    • Alueen yritysverkoston matkailuyrityksistä 51 prosentilla tulee olla STF-merkki.
  6. Todentaminen & Mitattavuus
    • Hakija todentaa STF-ohjelman kriteeristön täyttymisen verkkoalustalla.
    • Hakija sitoutuu alkuvuonna 2022 käyttöön otettaviin valtakunnallisiin kestävän matkailun indikaattoreihin.
  7. Sopimus & Jatkuva kehittäminen
    • STF-merkin käytöstä ja voimassaolosta tehdään sopimus.
    • Hakija sitoutuu päivittämään säännöllisesti kestävän matkailun osaamistaan, itsearviointia, kehittämissuunnitelmaa ja indikaattoreita.

Liminka on omalta osaltaan suorittanut kaikki kestävän matkailussa vaadittavat polut ja odotamme alueen toimijoiden STF- polun suorittamista. Alueen sertifiointi nimittäin edellyttää sitä, että 51 prosenttia alueen matkailuyrityksistä on suorittanut itse STF-ohjelman ja heillä on käytössään vaadittu sertifikaatti.

Kerromme STF-ohjelman etenemisestä tällä sivulla sitä mukaa, kun alueemme etenee kehittämispolulla. Tulemme myös julkaisemaan aiheesta blogikirjoituksia sekä uutisia, joten pysykää kuulolla!