Kulttuuri

Kulttuuripalvelut

Limingan kunnassa on vireää kulttuuritoimintaa. Limingan kulttuuripalvelut tukevat ja kehittävät paikkakunnan kulttuuritoimintaa ja -tapahtumia. Kulttuurityötä tehdään yhteistyössä alueen järjestöjen, yhteisöjen, kulttuuritoimijoiden, koulujen ja oppilaitosten kanssa.
Kulttuuritoimi toteuttaa lakiin määrättyjä tehtäviä, eli luo edellytyksiä kulttuuritoiminnalle; mahdollistaa kulttuurin ja taiteen harrastamisen ja harjoittamisen sekä tukee paikallisia kulttuuritoimijoita. 
Kunnan merkittävimmät kulttuurinähtävyydet ovat Vilho Lampi -museo, Abraham Ojanperän muistokoti Aappola, kotiseutumuseo sekä puupuisto Arboretum.
Paikkakunnan tapahtumista löydät lisätietoa tapahtumakalenterista.

 

Vanha emäpitäjä

Vanhan Limingan emäpitäjän historia ulottuu yli 500 vuoden taakse: Liminka mainitaan kirjallisessa lähteessä ensi kerran vuonna 1477. Laajimmillaan pitäjä oli 1600-luvun alussa, jolloin sen alue ulottui Pohjanlahdesta kauas Kainuuseen; Oulu ja Kajaanikin olivat tuolloin Liminkaa!

Kansanperinne kertoo Limingan saaneen nimensä Limmi-jättiläisestä, joka vaikutti seudulla muinoin. Vielä keskiajalla oli suurin osa kunnan länsiosista meren alla. Kunnan tunnetuimmat muinaisjäännökset ovat Linnanmaa ja Virkkulan-Mustosenkankaan jätinkirkot, jotka ovat luultavasti hylkeenpyytäjien väliaikaisia asuinpaikkoja.

Sisällissodan aikana 1918 Liminka oli Suomen ainoa paikkakunta, jossa tiedetään solmitun paikallinen hyökkäämättömyyssopimus punakaartin ja suojeluskunnan välillä.