Itsepalvelu ja omatoimi

Omatoimikirjasto ja itsepalveluaika

Omatoimikirjasto

Limingan kirjastossa on käytössä omatoimikirjasto arki-iltaisin, viikonloppuisin ja pyhinä. Omatoimiaikana kirjastossa ei ole henkilökuntaa paikalla.

Omatoimikirjastossa voit asioida lainaus- ja palautusautomaateilla, noutaa varauksia ja käyttää lehtisalia. Voit myös käyttää kirjaston langatonta asiakasverkkoa.
WC, kierrätyshylly ja kahviautomaatti on asiakkaiden käytössä.
Sen sijaan kopioiminen, tulostaminen ja kirjastomaksujen maksaminen hoidetaan henkilökunnan ollessa paikalla.

Omatoimikirjastoon kirjaudutaan sisään täysi-ikäisen asiakkaan OUTI-kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Jos sinulla ei ole kirjastokorttiin liitettyä PIN-koodia, voit noutaa sen palveluaikana minkä tahansa OUTI-kirjaston asiakaspalvelusta. Unohtuneen PIN-koodin saa OUTI-verkkokirjaston kirjautumisikkunan ”Unohditko PIN-koodisi?”-linkistä asiakastietoihin merkittyyn sähköpostiosoitteeseen.

Yhteisöasiakkaan kortilla ei pääse omatoimikirjastoon.

Omatoimikirjastojen käyttäjät sitoutuvat noudattamaan OUTI-kirjastojen käyttösääntöjä sekä ylläpitämään asioidessaan siisteyttä ja järjestystä. Asiakkaiden tulee huolehtia siitä, että ovi menee lukkoon sisään tultaessa ja kirjastosta poistuttaessa.  Omatoimiajan päätyttyä kirjaston tiloista on poistuttava viipymättä.

Sisäänkirjautunut asiakas on vastuussa niin omasta kuin mukanaan tulleiden muiden asiakkaiden käyttäytymisestä. Asiakas on velvollinen korvaamaan mahdolliset aiheuttamansa vahingot sekä myös niiden henkilöiden vahingot, jotka ovat tulleet kirjastoon hänen seurassaan tai samalla oven avauksella. Alaikäisen asiakkaan käyttäytymisestä ja mahdollisesti aiheuttamista vahingoista on vastuussa huoltaja. Huoltaja vastaa myös lapsen mukana sisään tulleiden henkilöiden aiheuttamista vahingoista. Omatoimikirjaston käyttö voidaan tarvittaessa estää esimerkiksi häiriökäyttäytymisen vuoksi.

Omatoimikirjastojen turvallisuutta valvotaan tallentavalla kameravalvonnalla.

 

Itsepalveluaika

Limingan kirjastossa on käytössä arkiaamuisin itsepalveluaika, jolloin voit käyttää kirjastoa itsenäisesti. Itsepalveluaikana kirjastoon ei tarvitse kirjautua, kuten omatoimiaikana.

Itsepalveluaikana voit asioida lainaus- ja palautusautomaateilla, noutaa varauksia ja käyttää lehtisalia. Voit myös käyttää kirjaston langatonta asiakasverkkoa.
WC, kierrätyshylly ja kahviautomaatti on asiakkaiden käytössä.
Itsepalveluaikana asiakaspalvelu ei ole auki. Tiedonhakuja, uusia kirjastokortteja tai varauksia ei tehdä. Apua ei anneta tietokoneiden tai skannerin käytössä, kopioimisessa tai tulostamisessa. Kassapalvelut eivät ole käytössä.
Itsepalveluaika aloitetaan kokeiluna ja asiakkailta tulevien palautteiden ja kommenttien perusteella päätetään itsepalveluajan jatkosta.