Vilho Lampi -museo

Vilho Lampi maalautelineen edessä.

Taidemaalari Vilho Lampi (1898- 1936) tunnetaan erityisesti uhmakkaista omakuvistaan, voimakkaista kansankuvauksistaan sekä Limingan lakeutta, Liminkaa ja liminkalaisia kuvaavista maalauksistaan. Vilho Lammen töitä esittelevä näyttely on perustettu Vanhan Limingan Rantatiellä sijaitsevaan Pohjois-Suomen vanhimpaan kansakoulurakennukseen (vuodelta 1868).
Vilho Lampi oli monipuolinen taiteilijalahjakkuus. Kuvataiteiden ohella hän myös kirjoitti erilaisia tekstejä, runoja, puheita ja aforismeja sekä harrasti lausumista ja näyttelemistä. Lampi sai työstään myös kansainvälistä tunnustusta ja hänen teoksiaan oli esillä näyttelyissä myös ulkomailla. Liminkalaisen taidemaalarin elämä päättyi v. 1936 Oulun Merikoskeen.

Vilho Lampi -museo, keltainen kivikoulu.

Kivikouluksi kutsuttu vuonna 1869 valmistunut uusrenessanssipiirteinen kansakoulurakennus toimii Vilho Lammen taidemuseona ja näyttelytilana. Vilho Lampi ­-museo aloitti rakennuksessa toimintansa 1972.
Koulurakennus valmistui 1869, ja kun opettajasta vielä päästiin sopuun, päästiin koulunkäynti aloittamaan syksyllä 1871. Ensimmäisenä vuonna oppilaita oli 37, heidän joukossaan myös viereistä huvilaa myöhemmin asuttanut Abraham Ojanperä.