Muistokoti Aappola

Valokuva Abrahaman Ojanperästä

Abraham Ojanperä (1856-1916) oli liminkalaissyntyinen oopperalaulaja ja laulupedagogi. Orvoksi jääneen Ojanperän laulunlahjat tunnistettiin Limingassa ja paikkakunnan isännät ja emännät kustansivat hänelle opinnot Jyväskylän seminaarissa. Jyväskylästä lahjakkaan laulajan tie vei ensin Helsinkiin ja sieltä Dresdenin kuninkaalliseen konservatorioon. Opiskeluaikanaan hän esiintyi erittäin menestyksellisesti Dresdenissä.
Vuonna 1882 Abraham Ojanperä houkuteltiin palaamaan kotimaahan juuri perustetun Helsingin Musiikkiopiston (nyk. Sibelius Akatemian) ensimmäiseksi laulunopettajaksi.
Ojanperä toimi Musiikkiopiston laulunopettajana 30 vuotta. Hän erosi virastaan vakavan sairauden vuoksi ja palasi Liminkaan. Abraham Ojanperä kuoli sydänhalvaukseen Limingassa 26.2.1916.

Muistokoti Aappola, valkoinen kaksikerroksinen huvila.

Taiteilijakoti Aappola eli Abraham Ojanperän muistokoti on keskeinen osa Vanhaa Liminkaa ja Limingan museoaluetta. Rakennus itsessään koostuu kahdesta osasta; matala vanha puoli on rakennettu 1800-luvun loppupuolella, ja tornimainen uusi puoli on rakennettu 1910. Molemmissa on hirsirunko ja noudattelevat rakennustavoiltaan ajan tyypillistä pohjois-pohjalaista rakentamista. Uusi puoli sen sijaan ulkonäöllisesti on varsin omaleimainen koko Suomen mittakaavassa.

Aappolan sisustusta, kaksi koristeellista tuolia.

Aappolan vahvuus on hyvin säilynyt 1900-luvun alun värikäs, taiteellinen, eurooppalaisuutta henkivä interiööri tapetteineen, mattoineen, oviverhoineen, huonekaluineen, kaikkineen. Kokonaisuus on aivan omaa luokkaansa, ja se tarjoaa sekä tietoa ajasta, jolloin suomalaisuus syntyi, että kosketuspintaa Suomen taiteen kultakauden taiteilijoiden elämään.