Kouluruokailu

Kouluruokailu

Kouluruokailussa aterian tarkoituksena on turvata kolmasosa päivän energiatarpeesta. Aterioilla tarjotaan terveellistä suomalaista ruokaa. Oppilaan pitäisi muistaa käyttää kaikki aterian osat hyväkseen. Riittävä ravintoaineiden saanti tukee koulussa jaksamista. Ruokailu tapahtuu koulun ruokalassa erikseen sovittuina aikoina. Ruokalista löytyy ruokasalista ja kohdasta ruoka- ja puhtauspalvelut.  Ruokalistojen muutokset ovat mahdollisia. Erityisruokavalioista täytyy ilmoittaa keittiölle.

Ruokasalissa tulee aina noudattaa hyviä käytöstapoja ja ottaa huomioon toiset ruokailijat. Välitunneilla ja kotiin lähdettäessä ruokasalin läpikulku ei ole sallittua. Näin ei aiheuteta ruuhkaa ja kaikki voivat nauttia rauhassa lounaasta tai välipalasta. Ruokarauha! Avoin ruokailutila moninkertaistaa melun ruokalassa, joten ruokarauhaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Välipala

Koulun kustantamaan välipalaan oikeutettuja oppilaita ovat:

1.–2. lk.           Oppilaat, joilla koulu kestää klo 14.00(Liminganlahti)/14.15(Tupos) asti.

3.–6. lk.           Oppilaat, joilla koulu kestää klo 15.00(Liminganlahti)/15.15(Tupos) asti.

7.–9. lk.           Oppilaat, jotka syövät yhdentoista aikoihin ja joilla koulu päättyy klo 16.15 (Tupos)

1.–9. lk.            Oppilaat, jotka terveydellisistä syistä tarvitsevat välipalan.

Koulu kustantaa välipalaksi näkkileipää ja juomaksi vettä tai maitoa. Halutessaan välipalaan oikeutettu oppilas voi ottaa mukaan omat terveelliset eväät. Evääksi voi ottaa esim. leipää, hedelmiä, kasviksia tai marjoja. Evääksi ei oteta vanukkaita, pullaa, keksejä, naksuja, välipalapatukoita yms. eikä omia juomia. Välipala on pakattava huolellisesti! Välipala syödään ruokasalissa klo 13.00(Liminganlahti)/13.15(Tupos) sovitussa paikassa.

Jos yläkoulun oppilaasta tuntuu, että hän ei jaksa koulupäivää ilman välipalaa, voi hän tuoda omat eväät ja pyytää edellisen tunnin opettajalta luvan niiden syömiseen ruokasalissa klo 13.00/13.15. Omat eväät syödään itse. Niitä ei ole tarkoitus jakaa kavereiden kesken. Mikäli omien eväiden syöjä sotkee tai muuten käyttäytyy asiattomasti, hänen oikeutensa syödä omia eväitä koulun tiloissa kouluajalla perutaan. Koulussa ei syödä karkkia tai juoda virvoitusjuomia, ellei ole sovittu erillisestä herkuttelupäivästä.

Pyrimme kannustamaan lapsia siihen, että he syövät kunnon aamupalan ja kouluruoan. Oikealla ruokavaliolla ja maittavalla kouluruoalla jaksaa opiskella hyvin. Ruokasaliemme koko on rajallinen, joten emme voi tarjota välipalaa kaikille lapsille joka päivä. Välipalan syönnin hajauttaminen ympäri koulua puolestaan aiheuttaisi kohtuutonta lisätyötä keittiöhenkilökunnalle, siivoojille ja opettajille.

Oikein maukasta lukuvuotta kaikille toivoo Limingan kunnan keittiöt.