Väärinlajiteltuja jätteitä kierrätyspisteellä.

Lakeuden EKO tiedottaa: ”Vääriä jätteitä, väärissä paikoissa!”    

Syksyn kuluessa on muutakin ”pudonnut” maastoon kuin puiden lehtiä. Huonekaluja, rakennusjätettä sekä kodinkoneita on löytynyt eri puolelta Lakeuden EKOn aluetta. Paljoa paremmin ei olla onnistuttu myöskään jäteasemille viennissä, kun aukioloaikojen ulkopuolella on tuotu porteille luvatta jätteitä. Viimeisin mielipahan luoja oli kuitenkin kuvan näky Tupoksen Salen pakkausmuovinkeräys pisteellä, kertoo Lakeuden EKOn kiertotalousasiantuntija Pihla Hasan tiedotteessa.

– Jätteiden hylkääminen ympäristöön tai keräyspisteen ulkopuolelle on rikos. Jätelain mukaan ympäristön turmeleminen, johon myös luetaan jätteiden tuonti keräyspisteen ulkopuolelle, on rangaistava teko, josta voidaan langettaa rikoslainmukainen rikesakko.

Keräysastioiden ulkopuolelle jätetyt jätteet turmelevat ympäristöä, kulkeutuessaan tuulen mukana laajalle. Lisäksi ne houkuttelevat haittaeläimiä, kuten rottia ja lokkeja. Herkästi kosteudesta pilaantuvat jätejakeet, kuten paperi, kartonki ja pahvi, päätyvät usein polttokelpoiseen jätteeseen astian ulkopuolelle jätettäessä.  Silloin myös niiden lajittelu ja keräyspisteelle tuominen on ollut ajan ja usein miten myös auton polttoaineen tuhlausta.

– Jos luvattomasti jätteitä tuovaa henkilöä ei tavoiteta, lisätään kustannukset jäteaseman sekä keräyspisteiden ylläpitokustannuksiin, jotka ovat vaikuttamassa arviointiin seuraavan vuoden jätetaksan hinnoista. Hyötyjätteiden keräyskulut ja ekopisteiden siivouskulut otetaan huomioon tuotteiden hinnoissa, joten kyllä kuluttaja maksaa tämänkin siivouksen, Hasan jatkaa tiedotteessa.

”Raukkis maksattaa muilla omat jätteensä!” – Pihla Hasan, kiertotalousasiantuntija, Lakeuden EKO

EKOn alueella on jokaisessa kunnassa sekä Kempeleessä jäteasema. Arkisin jokaisena päivänä on avoinna ainakin yksi jätteiden vastaanottopiste. Miksi siis lähteä kuskaamaan varta vasten metsäautoteiden varsille jätteitä? Suurimman osan jätteistä voi viedä jäteasemalle veloituksetta; kuten kaikki vaaralliset jätteet, joihin myös sähkö- ja elektroniikkalaitteet, kuten jääkaappi, pakastin, tv, mikro ja pölynimuri kuuluvat.

– Jos ei halua maksaa omasta jätteen tuottamisesta, tulisi tämä huomioida jo tavaraa ostaessa. Esimerkiksi täysipuiset kalusteet voit purkaa ja tuoda jäteasemalle veloituksetta. Jäteasemalle voit viedä myös pakkausmuovin veloituksetta, kuten muutkin hyötyjätteet.

Hyötyjätteiden, kuten lasin ja pakkausmuovin oikeassa lajittelussa on vielä parantamisen varaa. Kuvassakin olevat isot esineet kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen, ei pakkausmuoviin. Jos jäte ei mahdu keräysastian aukosta sisään, silloin sitä ei todellakaan ole tarkoitettu ko. astiaan ja lajitteluun.

– Väärin lajiteltu jäte voi pilata koko muun erän ja muiden tekemä hyvä työ kuittautuu nollaksi. Keräysastioissa on aina tarrat, jotka kertovat mitä astiaan saa laittaa. Tietoa löytyy myös netistä esimerkiksi rinkiin.fi -sivustolta.