Kotirannassa tapahtuu – pian alkavat ensimmäiset rakennustyöt

Maanantaina 11.7. pidettiin uuden Kotirannan omakotialueen ensimmäinen aloituskokous. Aloituskokouksesta määrätään rakennusluvassa, ja siellä asetetaan rakentamiselle suuntaviivat.

Kuten useista muistakin, myös aloituskokouksesta jää pöytäkirja, mistä käy ilmi muun muassa rakennushankkeeseen ryhtyvälle määrätyt velvoitteet, hankkeen suunnittelun ja rakennustyön keskeiset osapuolet, rakennusvaiheiden vastuuhenkilöt sekä muut selvitykset ja toimenpiteet rakennusprosessin laadun varmistamiseksi.

–  Tämä on alueen ensimmäinen kohde, joten asuinrakennuksen lattian korkoa tiehen pitää katsoa hieman tarkemmin, kun ei ole naapuritaloa, mihin verrata, tuumaa rakennustarkastusmestari Markus Vappula.

Mitään uutta tai odottamatonta ei ilmennyt, niinpä alueen ensimmäisen talon rakennustyöt päästään aloittamaan tämän viikon torstaina.

Vappula on hyvillä mielin aloituskokouksesta:

– Paikka on lähellä keskustaa ja sikäli tuttu, että tästä peltoalueesta osa on ollut maanviljelijäisälläni vuokralla. On kiinnostavaa nähdä, miten se lähtee rakentumaan.

Ensimmäisinä paikalla

Vuosi sitten Etelä-Suomesta töiden perässä muuttanut Riku Katainen ja hänen vaimonsa Katariina olivat ensimmäisinä varaajina Kotirannan alueella. Heille myönnettiin myös ensimmäinen rakennuslupa.

Jo saadessaan siirron pohjoisemmaksi Kataisilla oli mielessä rakentaa jossain vaiheessa tänne oma talo, niinpä alkoi tonttipörssien katselu.

Kotirannan alue kiinnitti Kataisten huomion hyvän sijaintinsa ja idyllisyytensä vuoksi. Kaavoitus oli jo hyväksytty kunnanvaltuustossa, mutta ei ollut vielä tullut lainvoimaiseksi. Kun syksyllä tonttipörssi viimein aukesi, Kataiset olivat valmiina ja mieleinen kulmatontti pellon laidalta on nyt heidän.

Liminka alueena viehätti Kataisia, ja lisäksi kummallakin asuu Oulun seudulla sukulaisia:

– Tämä vaikutti meille sopivalta. Ei liian iso maalaismainen kunta, missä tonttien hinnatkin ovat maltilliset. Lisäksi sijainti on hyvä.

Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa elokuussa, ja syyskuun alussa saapuu talopaketti. Muutolle heillä on tavoitteena tuleva kevättalvi.

Kaivattu lisä

Rakennustarkastaja Antti Suominen on tyytyväinen asioiden etenemiseen:

– Mahtavaa, että viimein saimme kaavan lainvoimaiseksi! Limingan keskustan lähettyville on odotettu uutta asuinaluetta, kun välillä ainoat vapaat tontit olivat Saunarannassa. Positiivista on myös se, ettei näitä alueen ensimmäisiä rakennusluvan saaneita tontteja ole tarvinnut paaluttaa. Odotan mielenkiinnolla alueen valmistumista!

Suominen huomauttaa, ettei paalutusta tarvitse säikähtää, vaikka maaperätutkimuksesta sellaiselle ilmenisi tarvetta. Seutu on vanhaa merenpohjaa, ja siksi maa on paikoin pehmeää.

Paalutus on selkeä ja vuodenajasta riippumaton toimenpide, mikä ei viivästytä varsinaista rakentamista. Sillä turvataan talon perusta, ja lisäksi se vaikuttaa positiivisesti jälleenmyyntiarvoon. Suominen myös muistuttaa, että mikäli paaluttamiselle ilmenee tarvetta, kunta alentaa tontin hintaa.

Tällä hetkellä Kotirannan ensimmäisestä osasta on varattuna noin puolet. Vapaisiin tontteihin pääset tutustumaan tästä linkistä.