Lapset syövät riisipuuroa avoimen varhaiskasvatuksen kerhossa.

Avoimen varhaiskasvatuksen kerhot maksuttomiksi, lounasta myöten: ”Tää on ihan jäätävän hyvvää!”

Vanamon ruokalassa on tarjolla riisipuuroa ja mansikkasoppaa. Kerholaiset kokoontuvat ruokapiirille, jossa tällä kertaa kurkistellaan kortteja, joista löytyy jokin kuva. Yhdessä pohditaan millaisia ääniä kuvasta paljastuvasta eläimestä tai kulkuneuvosta kuuluu ja viimein on lupa siirtyä ruokajonoon. Lapset odottavat malttamattomana, mutta portaikossa muistetaan silti olla varovaisia. Käsiin levitetään ”taikatippa” eli käsidesi ja kerholaiset hakevat ruokansa linjastolta kuin vanhat tekijät.

– Jee, tää on ihan jäätävän hyvvää, kuuluu Sulo Aholan asiantunteva kommentti tarjotusta ruoasta.

Kuka loihtii tämän maukkaan ruoan? Lounaan valmistaa Limingan ruoka-, puhtaus- ja kiinteistöpalvelut liikelaitos. Sama ruoka tarjotaan siis kouluissa, päiväkodeissa ja nyt myös avoimen varhaiskasvatuksen kerhoissa.

Tänä syksynä Limingassa on uudistettu avoimen varhaiskasvatuksen toimintaa merkittävästi. Avoimen varhaiskasvatuksen kerhot ovat perheille maksuttomia ja kaikissa kerhoissa tarjotaan lapsille lounas. Kerhoja järjestetään sekä kylällä että Tupoksessa, ja niitä ohjaa varhaiskasvatuksen opettaja Anne Laukkanen työparinaan varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Hannele Lämsä.

– Lounas on kerhoissa tarjoiltu lokakuun alusta lähtien ja muutos on ollut kaikille mieluisa, joskin aikatauluja on muokkailtu, jotta uudet toimintatavat pitävät ryhmän toiminnan mielekkäänä ja kiireettömänä, kertoo Laukkanen ja jatkaa.

– On mukavaa, kun ruokailutilanteissa saadaan nyt opetella kaikkea uutta: jonossa kulkemista, ruokailutapoja, muiden huomioimista ja ruokarauhaa.

Lämsän mukaan lapset ovat onnellisia, kun saavat kerhossa ruoan.

– Jo aamusta meiltä kysellään, että joko mennään syömään. Yksi lapsista oli kotonaankin riemuinnut, että myös hän saa tänään kouluruokaa!

Myös lasten keskuudessa muutos on otettu ilolla vastaan, kun omia eväitä enää tarvitse pakata mukaan.

– Nakkikastike oli parempaa kuin kotona, kertoo Milea Kiuru.

Syksyn ruokalistaan voi tutustua tästä linkistä. Avoimen varhaiskasvatuksen kerhoista löydät puolestaan lisätietoja tästä linkistä.