Blogi: Lapset mukaan parantamaan koulumatkan turvallisuutta!

Limingassa kehitetään lapsiystävällisyyttä (LYK) Unicefin Lapsiystävällinen kunta -toimintamallilla. Lapsiystävällisessä kunnassa kuullaan eri-ikäisiä lapsia ja mahdollistetaan heidän osallistumisensa oman elinympäristön turvallisuuden ja viihtyisyyden lisäämiseen.

Lapsiystävällinen kunta -alkukartoituksessa on selvitetty vaka-lasten, peruskoululaisten ja lukiolaisten näkemyksiä asioista, jotka Limingassa ovat hyvin tai kaipaavat parannusta.  Lasten ja nuorten näkemyksistä kunta saa tärkeää tietoa lapsille ja nuorille tärkeistä asioista ja kehittämiskohteista.

Lapset toivovat yleisesti, että koulumatkan turvallisuutta parannetaan.

Eri-ikäiset liminkalaiset lapset ovat kuulemisissa tuoneet esiin turvallisempaan elinympäristöön liittyviä ehdotuksia. Lapset toivovat yleisesti, että koulumatkan turvallisuutta parannetaan. Toivotaan muun muassa parempaa teiden aurauksen ajoittamista koulupäiviin nähden, valaistuksen ja näkyvyyden parantamista tai kerrotaan yleensä vaarallisiksi koetuista tieosuuksista.

Toimenpiteenä koulumatkan turvallisuuden parantamiseksi lapset ja nuoret pääsevät Kaiku-sovelluksen kautta ilmoittamaan koulumatkaan liittyviä vaaranpaikkoja. Tekninen liikelaitos selvittää Kaiku-kyselyillä lasten ja nuorten ilmoittamat parannusta kaipaavat kohdat, muun muassa koskien katuvalaistusta, teiden kunnossapitoa (auraus) ja pyöräteitä.  Ilmoitukset kerätään yhteen ja tehdään tarvittavat parannustoimenpiteet.

Kaiku-kyselyyn pääset lataamalla puhelimeesi ilmaisen Kaiku Liminka -sovelluksen joko AppStoresta tai Play Kaupasta.

 

Kirjoittaja on Limingan kunnan sivistysjohtaja Päivi Mäki. Mäki toimii myös Lapsiystävällinen kunta -koordinaattorina. Hän tunnustautuu intohimoiseksi kirjallisuuden ystäväksi ja sauvakävelijäksi – nyt harrastuksiin kuuluu myös nuoruusvuosilta tuttu akustisen kitaran soitto.