Mika Nieminen ja Hyvä, parempi, Liminka -logo

Blogi: Nuoret ideoivat nuorisokahvilaa!

Olen tehnyt noin 18 vuotta osallisuustyötä, ja voisi luulla, etteivät nuorilta saamani ehdotukset enää yllätä. Luuloista huolimatta nuoret pääsevät kuitenkin yllättämään minut joka kerta positiivisesti ideoilla ja toiveilla, joita en osaisi odottaa, saatikka sitten itse keksiä.

Kaikki alkoi siitä, kun lapsilta ja nuorilta kartoitettiin toiveita heille suunnatuista palveluista (LYK) Unicefin Lapsiystävällinen kunta -toimintamallin alkukartoituksella. Toisen asteen opiskelijoilta tuli toive nuorisokahvilasta, jossa voisi hengailla kavereiden kanssa kahvikupposen ääressä. Pian tämän jälkeen keskustassa sijaitsevan vanhan K-kaupan kiinteistö siirtyi sivistys- ja hyvinvointipalveluiden käyttöön. Nyt olemme siinä pisteessä, että idea on toteutusta vaille valmis.

”Olisi mukava, jos siellä olisi yksi lukutila tai kirjoitustila, jossa voisi olla myös sellainen ”take a book, leave a book” hylly.” – nuorten ideointia

Prosessin alkuvaiheista lähtien idealla on ollut mukava myötätuuli, vaikkakin hankkeen etenemisessä ei ihan kovista puhureista voikaan puhua. Toiveita tilan nopeasta pystyyn saamisesta hidastaa luonnollisesti tietyt byrokraattiset asiat, mutta myös halu oikeasti kuulla tulevien käyttäjien toiveita kahvilasta. Tilaa suunniteltaessa on pyritty myös miettimään muita esille nousseita tarpeita, joita voitaisiin toteuttaa päivisin kahvilan ollessa kiinni. Yksi toive on ollut nuorten ohjaamotoiminta. Ohjaamotoiminnassa nuori voi tavata esimerkiksi Kelan ja TE-palveluiden asiantuntijoita, joilta saa apua mieltä askarruttaviin asioihin. Myös Limingan perhekeskuksessa on toimintoja, joita voisi toteuttaa samoissa tiloissa päiväsaikaan.

”Siellä voisi olla karaoke laitteet ja joskus karaoke iltoja, kun pitäisi mennä baariin, jos haluaa laulaa karaokea!” – nuorten ideointia

Nuoria on kuultu erilaisissa työpajoissa kahvilan ulkonäöstä, kalusteista, välineistä, käyttömahdollisuuksista ja myös siitä, minkälaista toimintaa kahvilassa voisi järjestää. Näiden toiveiden pohjalta tilojen suunnittelu on päässyt alulle ja seuraavaksi, kun nuoret ovat näyttäneet suunnitelmille vihreää valoa ja tilojen muutoksille on saatu lupa, pääsee tilojen remontointi liikkeelle.

Mukava on ollut myös huomata suhteellisen tuoreena työntekijänä Limingassa, että täällä on aidosti halua tukea nuoria heille tärkeissä asioissa. Paikalliset yrittäjät ja asukkaat ovat lähteneet tukemaan innokkaasti hanketta erilaisilla lahjoituksilla. Tällaisena aikana sydäntä lämmittää yhteisön hyvän tekeminen yhdessä. Mieltä lämmittää myös nuorten tukeminen – yksin he eivät tällaista toivetta voi toteuttaa. Nuorisokahvila ei ihan vielä ole auki, mutta sekin päivä lähestyy.

”Siellä olisi kiva olla esiintymislava, että voisi nuoret soitella ja taide nurkkaus, jossa voi tehdä tai tuoda nuorten tekemää taidetta.” – nuorten ideointia

Kirjoittaja on Limingan kunnan nuorisopalvelupäällikkö Mika Nieminen. Hän toimii myös Lapsiystävällinen kunta -koordinaatioryhmässä. Nieminen on innostunut frisbeegolfista, ja syksyisin hän käy 3-vuotiaan beaglen kanssa hätyyttelemässä jäniksiä. Liikunta on aina ollut lähellä Niemisen sydäntä – niin itse liikkujana kuin myös penkkiurheilijana.