fbpx
Kunnanjohtaja Pekka Rajala

Blogi: ”Olisi pitänyt äänestää!”

Hyvinvointialueet aloittavat toimintaansa vuoden 2023 alussa, mutta ennen sitä täytyy valita uudet päättäjät aluevaltuustoon. Tuo tärkeä vaaliajankohta on jo muutaman viikon kuluttua, 23.01.2022. Jos et pääse tuolloin, kannattaa käydä äänestämässä ennakkoon 12.–18.01.2022 välisenä aikana.

Mitä aluevaalit tarkoittavat Lakeuden kuntien osalta? Me Lakeuden kunnat olemme tuottaneet sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut itse ja vieläpä erittäin hyvin ja kustannustehokkaasti. Pääosassa Suomen kuntia sote-palveluista ovat vastanneet yhteiset kuntayhtymät. Koska rakenteet ja päätöksenteko ovat muualla olleet yhteisiä jo vuosikausia, tuleva muutos ja sen vaikutukset saattavat olla Lakeudella isompia kuin kuntayhtymäkunnissa. On hyvä muistaa, että eräs keskeinen syy uudistukselle on jatkuva kustannusten kasvu. Lakeuden kunnatkaan eivät selviä sote-uudistuksesta ilman muutoksia.

Lakeuden kunnatkaan eivät selviä sote-uudistuksesta ilman muutoksia.

Uusien päättäjien tulee ratkaista, säilyykö jokaisessa kunnassa kaikki nykyiset palvelut, tuleeko jokaisessa kunnassa olla sote-keskus vai ajatellaanko palvelujen saatavuutta alueellisesti? Miten huomioidaan eri kokoisten ja sijainniltaan sekä väestörakenteeltaan erilaisten kuntien tai alueiden palvelut? Riittävätkö alueen rahat nykyisen palveluverkon ylläpitämiseen? Miten palveluissa hyödynnetään etäyhteyksiä ja teknologiaa? Miten asukkaiden yhdenvertaisuus palveluissa toteutetaan?

Kun Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuustoon valitaan 79 edustajaa, väkilukuun pohjautuen merkittävä osa päättäjistä saattaa tulla keskuskaupungista. Lakeuden kuntien kannalta olisi tärkeää, että asukkaat kävisivät äänestämässä ja äänestäisivät siten, että saisimme alueelta mahdollisimman paljon edustajia aluevaltuustoon. Kuten valtakunnanpolitiikasta ja kokemuksesta tiedämme, tiukan paikan tullen päättäjien kotipaikalla on merkitystä. Myös sillä, kenelle antaa oman äänensä, on merkitystä. Kenellä on realistiset mahdollisuudet päästä läpi, kuka ehdokkaista aidosti osaa, ymmärtää ja kykenee yhteistyöhön?

Myös sillä, kenelle antaa oman äänensä, on merkitystä.

Kuntatasolla voisi olla järkevää äänestää jopa yli puoluerajojen. Myös se, jos ei käytä äänioikeuttaan, saattaa vaikuttaa alueen sote-palvelujen tulevaisuuteen. Koronarokotteen kanssa teholla henkihieverissä olevat rokottamattomat asiakkaat ovat järjestään todenneet, että olisi pitänyt ottaa rokote. Toivotaan, että äänestämisen kanssa ei käy samoin: ”Olisi pitänyt äänestää”.

Kun ottaa huomioon Pohjois-Pohjanmaan erilaistuvat alueet, vähenevät maksajat ja tiukkenevan talouden, muutoksia tulee vääjäämättä. Kuntakohtaisesta ajattelusta tulee siirtyä palvelujen aluetarkasteluun sekä Lakeuden alueen etujen valvomiseen ja kehittämiseen. Vaikka hyvinvointialue ei ole vielä ihan kasassa, on eri alueiden edunvalvontapyrkimykset näkyneet valmistelutyössä jo pitkään. Lakeuden kuntien ja tulevien edustajien on hyvä olla hereillä myös tältä osin niin nykyisessä valmisteluvaiheessa kuin tulevassa päätöksenteossa. Yhteinen tavoite, Lakeuden kuntien asukkaiden tulevaisuuden palveluiden ja samalla vetovoiman turvaaminen, tulisi olla kirkkaana mielessä.

Ei ole siis ihan sama äänestätkö vai et, ja ketä äänestät. Toivottavasti ”Lakeuden kutsu” on riittävän voimakas tulevissa aluevaaleissa! Muista äänestää!

Pekka Rajala, kunnanjohtaja

Kirjoitus on julkaistu 5.1.2022 myös Rantalakeus-lehdessä. Kir­joit­ta­ja on kunnanjohtaja Pekka Rajala, joka on kipparoinut Liminkaa vuodesta 2004. Rajala tunnustautuu kilpailuhenkiseksi visionääriksi, jolle kunnan ja kuntalaisten menestys ja uudistuminen ovat lähellä sydäntä – kuntastrategian mukaisesti!