Kukkiva jättipalsami

Haitalliset vieraslajit – Soolotalkoot kesällä 2022

Haitallisia vieraskasvilajeja alueellamme ovat jättipalsami, lupiini, jättiputki ja kurtturuusu. Limingassa on useampia laajoja kohteita, joissa on havaittu jättipalsamia. Jättipalsami on listattu EU:n vieraslajiluettelossa, eli se on määritelty haitallisiksi koko EU:n tasolla. Torjuntamenetelmänä käytetään lähinnä käsin kitkemistä. Kasvijätettä torjuntakohteelta ei saa missään nimessä viedä luontoon, vaikka se onkin biologisesti hajoavaa. Vieraskasvijätteen voi toimittaa jäteasemalle muovisäkkeihin pakattuna. Jäte voidaan myös kuivattaa ennen toimittamista jäteasemalle tai mädättää vähintään kesän yli tiiviisti suljettuna esimerkiksi vahvaan jätesäkkiin ja vasta sen jälkeen kompostoida.

Kasvien kitkeminen vaatii aina maanomistajan luvan. Kasveja voi jokamiehenoikeuden perusteella kerätä, mutta kaivaminen ja kitkeminen muualta kuin omalta maalta ei ole sallittua ilman maanomistajan lupaa. Vieraslajilain mukaan kiinteistön omistajalla on velvollisuus ryhtyä kohtuullisiin toimenpiteisiin haitallisen vieraslajin hävittämiseksi tai sen leviämisen rajoittamiseksi.

Limingan kunta kannustaa asukkaita torjumaan haitallisia vieraslajeja ottamalla osaa valtakunnallisiin vieraslajitalkoisiin eli Soolotalkoot-kampanjaan kesällä 2022. Kunnan alueen suunnitellut kohteet jättipalsamin torjunnalle ovat Naakanpuisto ja Tuomiarossa puistometsä. Lupiinin torjuntakohde on Järvenpääntien ja Lintulammentien risteyksessä. Kohteet tarkennetaan lähempänä ajankohtaa. Niistä tulee myös karttalinkit saataville. Kohteet tunnistaa myös paikalle pystytetystä Soolotalkoot-kyltistä.