Tonttupehmolelut istuvat kuusen alla.

Joulujuhlaa ja tonttujen touhuja Limingan varhaiskasvatuksessa

Limingan varhaiskasvatuksessa joulukuu on vilkasta aikaa, kun erilaiset jouluvalmistelut, joulukalenterit ja joulujuhlat ovat täyttäneet aikatauluja.

Viime viikon torstaina Vanamon päiväkodissa saattoi aistia jännittyneen ja odottavan tunnelman. Lapsiryhmät olivat valmistelleet esityksiä ja juhlaan oli kutsuttu vieraita. Lapset pääsivät seuraamaan toistensa esityksiä omassa joulujuhlassaan. Illalla he saivat esiintyä huoltajille.

– Aloitimme joulujuhlan suunnittelun Vanamossa jo hyvissä ajoin. Varhaiskasvatuksen opettajat aloittivat ideointia pedagogiikkapalaverissa syksyllä, ja koko henkilökunta on ollut innoissaan, kun monen koronavuoden jälkeen saadaan viettää oikein perinteistä kuusijuhlaa, iloitsee varhaiskasvatusyksikön apulaisjohtaja Annemari Tieva.

Hiljaisessa salissa vieraat seurasivat silmä tarkkana lasten esityksiä – jokainen odotti näkevänsä juuri oman pikkutonttunsa lavalla. Kosteita silmäkulmia pyyhittiin siellä täällä ja taputukset seurasivat jokaista esitystä. Välillä laulettiin myös yhdessä, tunnelma oli lämmin ja pienet tontut toivat joulumielen tullessaan.

Kesken esitysten saattoi nähdä innostuneita katseita ja vilkutuksia, kun lapset huomasivat tuttuja kasvoja yleisön joukosta. Tästä, jos mistä, on joulun vietto hyvä aloittaa!

Päiväkodin yläkerrassa lapset viettivät omaa esitystä odotellessaan pikkujouluja. Menninkäisten ryhmässä herkuteltiin päivällä leivottuja piparkakkuja ja Metsämörrien ryhmässä nautiskeltiin perinteisiä tähtitorttuja. Omia herkkuja oli saanut tuoda pienen määrän mukana ja niitä maisteltiin heti, kun lupa oli saatu. Herkkujen aika oli kuitenkin vasta esitysten jälkeen, sillä menninkäisten lapset leikkivät Tonttuja joo -laululeikkiä heti juhlan aluksi ja Metsämörrien lapset esiintyivät tämän jälkeen. Sinivuorten yön tahtiin osa lauloi, osa soitti ja osa leikki jouluvalojen valaistessa juhlasalia. Metsämörreissä lasten kanssa esityksestä juteltiin jälkikäteen.

– Hyvältä, vähäsen jännitti, tiivistää Venni Laukkanen tunnelmia siitä, miltä esittäminen tuntui.

Vanamon viskariryhmässä, Rölleissä, kävi kuhina. Esitys kavereille sujui aamupäivällä hienosti ja jokainen muisti, mitä piti tehdä. Esitys oli suunniteltu niin, että jokainen viskari sai loistaa vuorollaan: Rajaton-yhtyeen Pukki tietää -laulun sanoihin oli liitetty jokaiselle oma tehtävä. Hulmuavat huivirevontulet, sykkivät sydämet, kattilasta pomppivat tontut ja rekeä vetävät porot ja paljon muuta vilisi mainiossa esityksessä ja viskarit saivat yleisöltä raikuvat, ansaitut aplodit.

Alle 3-vuotiaat Tiitiäiset ja Peukaloiset viettivät yhteistä aikaa joululauluja laulellen ja kirjoja lukien omaa esitysvuoroaan odotellessa. Muutamia lapsista jännitti jo vähän. Pienten ryhmät esiintyivät yhdessä viimeisenä, jotta pääsivät heti esityksen jälkeen huoltajiensa luokse. Viimein tonttujono kulki käsi kädessä juhlasalin takaovelle. Joku kurkisti jo matkalla, näkyikö yleisössä tuttuja. Pienten tonttujen piirileikki sai hymyn nousemaan jokaisen katsojan huulille.

Käytävillä näkyi juhlan päätteeksi iloisia kasvoja ja halauksia sekä kuuli kiitoksia ja kannustuksia.

– Oli tärkeää, että isä oli katsomassa esitystä, kertoo Eemeli Kajula Menninkäisten ryhmässä.

– Silmät syttyi Eemelillä, kun näki minut katsomossa, iloitsee Eemelin isä Miika Kajula.

Juhlan järjestäjät olivat väsyneitä, mutta tyytyväisiä lopputulokseen: odotettu ja pitkään suunniteltu syystoimintakauden kohokohta oli onnistuneesti ohitse. Joulun odotus päiväkodeissa jatkuu aaton aattoon saakka, tonttujen touhut, joululaulut ja iloinen, vähän jännittynytkin joulutunnelma tarttuu lapsista aikuisiin. Enää ei ole pitkä aika jouluaattoon! Kuten Pukki tietää -laulussakin lauletaan:

”On jouluyö, hän liitää halki taivaan poroillaan,
on joulu yö, ja kohta oveen kolkuttaa.

Hän tuntee kaikki toiveet, pienten suurten sydänten
ja joulun salaisuuden, Pukki tietää sen.”

Tämän yhden joulujuhlapäivän kuvauksen myötä Limingan varhaiskasvatuksen henkilökunta toivottaa rauhallista joulun aikaa kaikkiin koteihin ja onnellista uutta vuotta 2023!