Puuta istuttavat kädet.

Juuret Limingassa -puiston toteutus käynnistyy – Varaa puu nyt, yhteinen istutustapahtuma keväällä!

Juuret Limingassa -puiston toteutus Krankka-areenan vieressä sijaitsevalle puistoalueelle on käynnistynyt. Oman puun kukkivien puiden puistoon voi varata kuka tahansa, kertoo maisemasuunnittelija ja liikelaitosjohtaja Marja-Riitta Vavuli-Kiviniemi.

– Puun istuttaminen maksaa 20 euroa ja kunta maksaa loput. Suunnitelma on nähtävillä Limingan Viherkeskuksessa, jonne varaus tehdään ja myös maksetaan. Puistoon istutetaan kaikkiaan 37 puuta. Puulajeja on yhteensä viisitoista, ja lisäksi kunta istuttaa alueelle pensaita ja perennoja.

Idean kukkivien puiden puistosta tuli liminkalaiselta Pirkko Moisanderilta, joka vieraili muutama vuosi sitten Helsingissä Roihuvuoren Kirsikkapuistossa sopivasti puiden kukinta-aikaan.

– Menimme katsomaan upeaa laajaa kukkivaa puistoa. Muutamista puista oli jo varissut  käytäville ja penkeille ohut kerros vaaleanpunaisia terälehtiä. Näky oli unohtumaton. Kerran siivotessani tuli mieleeni, voisiko vastaavan puiston rakentaa Liminkaan. Soitin kuntaan Marja-Riitalle – siitä lähti kehittymään hyvä kokonaisuus.

Kukkivien puiden puistosta luodaan digitaalinen kartta, josta jokaisen puun istuttaja ja istuttamiseen liittyvä tarina löytyvät. Puulla voidaan juhlistaa esimerkiksi lapsen syntymää, mutta se voi olla myös edesmenneen läheisen muistoksi istutettu surupuu, jonka luokse tullaan hiljentymään. Jokaisella voi olla oma uniikki syynsä puun istuttamiselle – tai toisaalta sille ei tarvitse olla sen syvällisempää syytä kuin yhteisöllisyys ja halu yhteiseen tekemiseen.

– Yhteisessä istutustapahtumassa kuntalainen osallistuu itse konkreettisesti puiston rakentamiseen. Puistoilla, puilla ja yhdessä tekemisellä on valtavan suuri vaikutus hyvinvointiimme, ei pelkästään liikunnalla, vaikka sitäkin ajatusta uusi puisto tukee. Itse asiassa talvisin puistosta lähtee liittymälatu merenjäälle.

Vavuli-Kiviniemen mukaan aivan vastaavaa toteutustapaa ei muualta löydy, vaikka sukupuupuistoja löytyy muualtakin.

– Halutessaan jokainen voi kyltittää oman puunsa myös perinteisesti. Tähänkään ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa, vaan jokainen voi pohtia toteutuksen itse.

Puiston virallinen nimi on vielä avoin. Juuret Limingassa -puiston ja Kukkivien puiden puiston ohella myös Sukupuupuisto on ollut tarjolla nimeksi Moisanderin idean pohjalta syntyvälle puistolle.

– Hyviä nimiehdotuksia otetaan edelleen vastaan ja niistä voit laittaa viestiä sähköpostitse. Virallinen nimi julkistetaan keväällä, kun yhteisen istutustapahtuman päivä saadaan kalenteroitua.

Puiston osoite on Karintie 18. Limingan Viherkeskuksen yhteystiedot ja käyntiosoite löytyvät puolestaan tästä linkistä. Varauksen voi tehdä 31.10. saakka tai siihen asti, kun puita on vapaana. Nimiehdotuksia voi laittaa sähköpostilla osoitteeseen: anne.keranen@liminka.fi.

Ideoita omalle puulle:

  • Syntymäpäivän tai muiden merkkipäivien kunniaksi suvussa tai perheessä
  • Lapsen syntymän juhlistamiseksi – vanhempien tai kummien istuttamana
  • Hääparille lahjaksi, hääpäivän kunniaksi tai omalle rakkaalle yllätyksenä
  • Eläkkeelle jäänti – työnantajalle oiva lahjavinkki
  • Kaverin kanssa! Molemmille omat puut tai yhteinen ystäväpuu
  • Uusille asukkaille, perheen yhteinen juttu!
  • Surussa muistoksi vainajalle, hiljentymispaikkana
  • Kerrostalossa asuville – mukava seurata puunkasvua, vaikka päiväkävelyn yhteydessä
  • Lahjakortti, henkilölle jolla on jo kaikkea! Antajan kanssa voi yhdessä istuttaa.

Toimintaohjeet Juuret Limingassa -puiston rakentamiseksi