fbpx
Maria Väisänen kesätyössään Pizzeria Adorassa.

Kesäsetelitöissä kunnalla ja yrityksissä – “Kesätöitä saa, jos vain hakee töitä”

Limingan kunta tarjoaa joka kesä 16 vuotta täyttäneille tai samana vuonna täyttäville kesätyösetelin, jonka avulla saa kesätyön. Se kattaa palkanmaksun, joka on yleensä noin 360 euroa kahdelta viikolta. Työpaikkaa voi hakea kunnalta tai yritykseltä. Kesätyötä voi tehdä kolmella tavalla, kertoo nuorisopalvelupäällikkö Mika Nieminen.

– Vaihtoehdot ovat kunnan kesätyö, kesätyöpalveluseteli yritykseen ja 4H:n kesäyrittäjyysseteli. Kahteen jälkimmäiseen nuori hakee tai ilmoittaa työpaikan ja työnantajan. Kunnan kesätyöpaikkoja tiedustellaan tammikuussa eri kunnan palvelualueilta ja siten saadaan eri työtehtävät, työpisteet ja työpaikkojen määrä. Kunnan pisteisiin nuoret saavat valita kolme mieluisinta työtehtävää ja näistä tehtävistä yleensä yhdessä ollaan kesätöissä.

Niemisen mielestä kesätyösetelistä on hyötyä, se helpottaa seteliin oikeutettujen nuorten työnsaantia.

– Myös he, jotka eivät uskalla vielä lähteä kyselemään kesätyöpaikkoja, saavat tällä tavalla matalla kynnyksellä kesätyöpaikan.

Pizzeria tarjoaa vaihtelevia työtehtäviä

Maria Väisänen on töissä Pizzeria Adorassa Limingassa. Adora oli Väisäselle ennestään tuttu, koska hän oli siellä työelämään tutustumisjaksolla. Niinpä kesätöiden hakeminen oli melko helppoa.

– Adorassa on mukava työskennellä ja täällä on mukavat työkaverit. Ajattelin, että miksipä ei.

Väisänen kertoo työn olevan vaihtelevaa ja osa tehtävistä on vaikeita, kun taas toiset helpompia.

– Helpointa on ruuan pilkkominen. Olen leikannut salaatteja ja tomaatteja, ja se on helppoa, kun tietää, miten se tehdään nopeasti. Vaikeinta on lattian lakaisu, koska kivilaattalattialta on vaikea erottaa likaa.

Kunnalta saa Väisäsen mielestä tarpeeksi kattavaa opetusta kesätöiden hakemiseen, ja Ajokortti työelämään -koulutuksen jälkeen Väisäsellä oli sellainen olo, että töitä osaa hakea.

– Hain töitä, koska kesälomalla ei ole paljoa tekemistä ja halusin uusia kokemuksia. Rahaakin on kiva saada. Oikein mikään kunnan tarjoamista töistä ei kiinnostanut. Tuntui, etten ehkä olisi päässyt sellaisiin, jotka kiinnostivat, koska ne ovat niin yleisiä ja haluttuja esimerkiksi kirjastossa työskentely.

Hain töitä, koska kesälomalla ei ole paljoa tekemistä ja halusin uusia kokemuksia. Rahaakin on kiva saada.
– Maria Väisänen

Väisänen ei ole vielä päättänyt hakeeko kesätöitä seuraavanakin kesänä. Kesäsetelin saa kuitenkin vain yhtenä vuonna.  Paikkavaihtoehtoina voisivat olla tuttu Adora, mutta ehkä myös Limingan S-Market. Entä mitä Väisänen haluaisi tehdä aikuisena työkseen? Vastaukseen on monen nuoren helppo samaistua.

– Ei mitään hajua, Väisänen naurahtaa.

– Mielestäni kunnan pitäisi tarjota kesätyöseteli useampana vuonna, etenkin 17-vuotiaille, sillä ikärajoituksien takia töitä on hankalaa hankkia ilman tukea, Väisänen kertoi mielipiteensä.

Olisiko kesäsetelityö mahdollista samalle nuorelle useampana vuonna? Nuorisopalvelupäällikkö Niemiselle toive ei ole uusi.

– Tätä asiaa on pohdittu ja toivetta on paljon esitetty. Ongelmaksi on noussut se, että monet yritykset mieluummin työllistävät setelillä kuin ilman. Tämän vuoksi muiden nuorten työnsaanti on vaikeutunut.

Moni kesätöistä haaveileva pohtii myös ikäkysymystä. Kesätöihin ei Niemisen mukaan ole suuria vaatimuksia, jotka täytyy täyttää.

– Yleensä 15 ikävuoden  jälkeen voi saada kesätöitä ja joissakin paikoissa mielellään palkataan vähän vanhempia nuoria. Joissakin töissä on toki ikävaatimus esimerkiksi ruohonleikkuuseen ja muiden vastaavien laitteiden käyttämiseen tulee olla täyttänyt 16 vuotta.

Kaisa Hautala kesätyössään Limingan kunnassa.
Kaisa Hautala on töissä kunnalla Lapsiystävällinen kunta -kouluttajana.

Kouluttajana kesätyö jatkuu vielä syksylläkin

Kaisa Hautala on töissä kunnalla Lapsiystävällinen kunta -kouluttajana.

– Työ kuulosti kiinnostavalta. Siivoustyöt ja sellaiset eivät oikein ehkä ole ihan minun alaani ja piti löytää joku muu ratkaisu.

Helpointa Hautalan mukaan työssä on tulla toimeen työporukan kanssa.

– Vaikeinta on aikataulumuutokset ja se, että kun työt jatkuvat syksyllä, niin silloin pitää vielä muistaa, mitä olemme nyt koulutukseen miettineet.

Hautala halusi rahaa ja tekemistä kesäksi, joten haki kesätöitä.

– Kesäloma on niin pitkä, että on hyvä olla jotain tässä. Ja loman alussa kannattaa olla töissä, niin voi mennä vielä arkirytmillä.

Hautalan mukaan töitä on helppo hakea. Hakuprosessi oli helppo, mutta siitä minkälaista työ on, olisi voinut kertoa enemmän ennen töihin menoa.

Hakuprosessi oli helppo, mutta siitä minkälaista työ on, olisi voinut kertoa enemmän ennen töihin menoa.
– Kaisa Hautala

– Hain kesätöitä kunnalta, koska ei ollut mielessä mitään yritystä, josta hakea kesätöitä.

Hautala aikoo hakea ensi kesänä töitä, vaikka kunnalle ei ehkä pääsekään.

– Jos hakisin tänne uudelleen, valinta olisi samalla periaatteilla kuin ennen, eli jotain, joka kiinnostaa. Yleisesti ottaen minua kiinnostavat muun muassa  ihmisoikeusjutut ja politiikka.

Hautala ei vielä tiedä, mitä haluaisi tehdä työkseen aikuisena, mutta on sitä mieltä, että tästä työkokemuksesta on taatusti apua.

– Hyötyä on ainakin koulutuskokemuksesta ja esiintymistaidoista on varmasti apua missä tahansa tulevaisuuden työssä, hän totesi.

Hautalalla on ristiriitaiset tunteet siitä, pitäsisikö kunnan tarjota kesätyöseteli useampana vuonna.

– Seteli olisi kiva useampana vuonna, mutta sitten olisi vaikeampi saada ensimmäisenä vuonna paikkaa, kun edellisen vuoden hakijat olisivat edelleen hakijoina.

Nuorisopalvelupäällikkö Niemisen mielestä kesätyösetelin tarkoitus onkin nimenomaan  mahdollistaa ensimmäinen kesätyöpaikkakokemus mahdollisimman matalalla kynnyksellä.

– Tässä mallissa on tehty nuorelle työnhaku helpoksi ja on taattu, että kesätöitä saa, jos vain hakee töitä. Myös budjetti, millä kesätyöt maksetaan, on laskettu siten, että se riittää koko ikäluokalle.

Kesätöissä Tupoksen koululla siivoajana

Janna Enojärvi on puolestaan kesätöissä kunnalla siivoamassa Tupoksen koulua.

– Tämä oli tuttu ja turvallinen, koska Tupoksen koulu oli lähellä ja tiesin missä se on eli sinne oli helppo tulla. Täällä on myös hyvä työilmapiiri ja kivat työkaverit.

Enojärvi kertoo työn vaikeista ja helpoista tehtävistä.

– Ikkunoiden pesu on helpoimpia asioita, koska teen sitä kotonakin. Mikään töissä ei ole ollut niin vaikeaa, mutta vaikeinta on ollut varmaan aamulla töihin herääminen. Myös työn hakeminen oli helppoa ja sain kaiken tiedon, jonka tarvitsin.

Kesätöiden hakemisen syyksi Enojärvi kertoo halunneensa tekemistä ja rahaa kesälle sekä työkokemusta. Hän haki kesätöitä kunnalta.

– Oli helpompi hakea kunnalta kesätöitä, siinä oli selkeämpi hakemus.

Janna Enojärvi kesätyössään Tupoksen koululla
Janna Enojärvi on kesätöissä kunnalla siivoamassa Tupoksen koulua.

 

Minkälaista on olla kesätöissä kunnalla viestintätyöntekijänä?

Tämän jutun kirjoittanut Anni Paananen oli kunnalla kesätöissä viestintätyöntekijänä kaksi viikkoa. Hän kertoo omasta kesätyökokemuksestaan näin:

“Olen nyt ollut kunnalla töissä viestintätyöntekijänä viikon ja kolme päivää. Luulin, että alku olisi pelottavaa ja vaikeaa, mutta se oli yllättävän helppoa. Ja helppoa siitä tekivät ihanat työkaverit: pääsin heti mukaan porukkaan ja ensimmäisenä päivänä pidetyn esittelykierroksen jälkeen olin saanut paljon iloisia hymyjä, enemmän nimiä kuin muistin ja monta vannotusta kysyä apua heti kun sitä tarvitsisin.

Ensimmäisenä päivänä lähinnä kirjoittelin ideoita ylös, yritin muistaa ihmisten nimiä ja löytää oikean kierrätysroskiksen (ei löytynyt. Ensimmäisenä työpäivänä on todella mukavaa viettää koko ruokatunti miettien, miten kaivaa roskiksesta ruokapakkaus vaikuttamatta oudolta). Pääsin paikalleni toimiston perälle ja yritin keksiä, mitä kirjoittaa. Työn aikana vakiovitsiksi tuli ”Kylläpäs (lisää tähän sen ihmisen nimi, jonka paikalla istut) on nuorentunut!” ja silti se oli hauskaa joka kerta.

Opin työssä paljon ja sain kirjoitettua monia juttuja. Työtehtäviini kuului juttujen kirjoittaminen, haastatteluiden tekeminen, kuvien ottaminen ja työkavereiden kanssa juttelu ja kahvittelu. Lempparini oli ehdottomasti viimeisenä mainittu.

Joinain päivinä oli todella paljon aikatauluja ja tekemistä, toisina ehdin istua tietokoneen ääressä ja miettiä mitä sitä tekisi. Olin töissä ujompi kuin yleensä, enkä puhunut kovin monille ihmisille paljoakaan. Toivon, että he silti pitivät minusta.

Jos olisin uskaltanut olla avoimempi ja jutella enemmän olisin saattanut saada kesätyöstä enemmän irti, mutta olen tyytyväinen muistoihin, jotka sain.

Tämä työ sopi minulle siinä mielessä hyvin, että pidän kirjoittamisesta ja olen melko hyvä siinä. Työssä oli silti paljon uusille ja täysin vieraille ihmisille puhumista, joka ei ole aivan alaani, mutta sitä on hyvä harjoitella. Pidin siitä, että työ pakotti minut ulos mukavuusalueeltani, koska niin se tulee olemaan aikuisenakin.

Kiitos koko toimiston väki huipuista kahdesta viikosta!”

Anni Paananen työskenteli kunnan viestinnässä kaksi viikkoa.
Anni Paananen työskenteli kunnan viestinnässä kaksi viikkoa.