Mehujäitä sinisellä pohjalla

Lähdössä reissuun? Top 10 -lista asioista, jotka unohdat aina pakata

Oletko lähdössä kesälomamatkalle? Tässä on avuksesi lista asioista, jotka unohdat aina pakata!

1. Roskapussit ja talouspaperi

Menit sitten minne tahansa, voit käyttää roskapussia pyykkipussina, pitää sitä autossa roskien varalta, kerätä sinne roskat ulkona käynniltä jne. Roskapusseja kannattaa aina olla mukana! Ja roskapusseista puheen ollen: ennen reissua kannattaa myös tyhjentää roskis. Muuten kotiinpalaaminen voi olla ikävää.

Rulla talouspaperia pitäisi olla varuulta jokaisessa autossa. Mitä jos alkaa tulla verta nenästä? Mitä jos täytyy syödä autossa? Mitä jos tulee matkapahoinvointia (tässä kannatta käyttää myös yllämainittua roskapussia)? Talouspaperia siis mukaan – se toimii tarvittaessa myös vessapaperina!

2. Tekniset laitteet latureineen

Kannattaa tehdä lista elektroniikasta, jota tarvitset mukaan. Tähän tyyliin:

 • Läppäri
 • Laturi
 • Hiiri
 • Puhelin
 • Laturi

Pelikortteja sekoitetaan.

3. Pelikortit

Pelikorttien parissa voi viettää aikaa tuntikausia ja pelaajamäärä voi vaihdella. Hauskaa on taatusti! Muistakaa opetella klassikkopelit ennen lomaa: Maija, Ristiseiska ja erinäiset muut pelit. Pasianssin parissa voi viettää aikaa, vaikka olisi yksinkin lomalla.

4. Kaksi uimapukua

Mukana kannatta olla aina kaksi uimapukua. Ja jos menet lämpimään kohteeseen, suosittelen laukkua, jossa kannat toista mukanasi. Ensinnäkin, jos ensimmäinen uimapuku menee rikki, sinulla on toinen valmiina mukanasi. Jos pidät toisen uimapuvun mukana aina repussa, voit uida silloinkin, kun et ole sitä ennalta suunnitellut!

5. Vesipullo ja jotain suolaista…

Riippuen matkakohteesta, hanavesi ei välttämättä ole puhdasta. Vaikka olisikin, kaikkialla ei ole hanoja ja julkisissa vessoissa on ikävä käydä juomassa. Ota siis vesipullo, josta voit juoda, koska nesteytys on tärkeää. Muista ottaa sopivan kokoinen: liian iso ei mahdu laukkuun, mutta liian pienestä ei ole paljoa juotavaa.

Se voi olla sipsejä, salmiakkia, oliiveja tai pelkkää suolaa, mutta suolaiset eväät ovat todella tärkeä asia! Pitkän kävelyn tai uinnin jälkeen on usein suolavajausta, joka tuntuu huimauksena, päänsärkynä tai huonona olona. Lomareissu menee nopeasti pilalle huonolla ololla ja jos heikottaa jo liikaa, syöminen muuttuu vaikeaksi. Jonkin suolaisen syöminen on nopea apu, koska suola imeytyy nopeasti. Sitten vesihuikka päälle ja takaisin nauttimaan lomasta!

Aurinkohattu ja aurinkolasit keltaisella pohjalla.

6. Suojaa auringolta

Aurinkolasit ja aurinkorasva: Varmista, että kaikilla perheenjäsenillä on aurinkolasit ja heidän iholleen sopiva rasva. Huivi, hattu tai lippis tarjoaa hyvän suojan. Tämä unohtuu varsinkin pikkulapsilta. Muista ottaa päähine, joka estää auringonpistosta ja varjostaa kasvoja palamiselta.

7. Vaatteet eri tilanteisiin

Tässä lista vaatteista, joilla selviää lomasta:

 • Alusvaatteet (lueteltu tarkemmin alempana)
 • Hienot vaatteet (ravintolaan, torille, kauppakeskukseen)
 • Hotellihuoneessa tai muualla löhöilyvaatteet (pitkät lökärit ja shortsit eri käyttötarkoituksiin, pitkähihainen, lyhythihainen ja huppari)
 • Rannalle vaatteet (uimapuku ja siihen shortsit ja T-paita päälle laitettavaksi)
 • Kylmempään säähän vaatteet (huppari/villapaita)
 • Ulkoiluvaatteet (hienompi takki, sadetakki, ohut takki)
 • Kengät (sandaalit/crocsit/läpsyttimet, lenkkarit, kaupunkikengät)
 • Yleiskorut (jokin kaulakoru ja jotkut korvakorut)

Alusvaatteiden osalta kannattaa varustautua maailmanloppuun. Ota yhdet alusvaatteet (sisältäen alushousut, sukat mahdolliset muut tarvittavat vaatteet) jokaiselle matkapäivälle plus ekstrat puolille päivistä. Eli jos lähdet vaikka kuudeksi päiväksi, otat kuudet alusvaatteet plus kolmet ylimääräiset vara-alusvaatteet. Tällöin ei haittaa, jos hukkaatkin yhdet tai et jostain syystä ehdi vessaan. Alusvaatteet toimivat tarvittaessa myös uima-asuna.

8. Ensiaputarvikkeet

Lääkkeet, kuumemittari, laastarit ja tietenkin myös rakkolaastarit ovat pakollisia, mutta muutakin kannattaa varata mukaan, esimerkiksi kyypakkaus ja sideharso.

9. Unilelu ja oma tyyny

Unilelun unohtaminen voi aiheuttaa tarvetta myös korvatulpille, kannattaa pakata nekin mukaan. Ja kyllä, lapselle on turha sanoa ettei viisi pehmolelua mahdu mukaan. Oma tyyny takaa hyvät unet myös vieraassa sängyssä.

10. Hammasharja ja -tahna

Unohtuvat yllättävän monesti.

Nauti lomastasi tämän listan avulla ja muista näiden lisäksi pakata rahat ja avaimet!

 

Henkilö juoksee uimashortseissaan mereen.

 

Kirjoittaja Anni Paananen on kunnalla kesätöissä viestintätyöntekijänä kaksi viikkoa. Hän kertoo itsestään näin:

”Täytän heinäkuussa 16 vuotta ja tykkään lukemisesta ja musiikista. Harrastan pianon ja viulun soittoa, lukemista, kirjoittamista ja piirtämistä. En tiedä vielä tulevaisuuden ammatista, mutta kirjoittamiseen ja kirjoihin liittyvä ammatti kiinnostaisi. Menen syksyllä lukioon.”