fbpx
Hankeasiantuntija Laura Kelhä.

Liminka-blogi: Euroja kierrättämällä

Edellisessä blogipostauksessa kerroin kuulumisia Kestävän kehityksen Liminka -työryhmästä. Nyt kun kerran kirjoittamisen makuun päästiin, niin jatketaan työryhmän kuulumisten parissa!

Työryhmän ehkä tähänastisista kokouksista mielenkiintoisin käytiin pari viikkoa sitten, kun työryhmän jäseniä vieraili Limingan Ekokorttelissa. Saimme kuulla monipuoliset esittelyt Romuta Oy:n Markku Kemelliltä sekä Kempeleen Jätekuljetus Ky:n Matti Räisäseltä. Keskustelua ja kysymyksiä heräsi kierroksen aikana kiitettävästi ja sekä allekirjoittanut että työryhmän jäsenet vaikuttivat varsin tyytyväisiltä vierailun antiin. Markku toimii myös Kestävän kehityksen Liminka -työryhmän jäsenenä. Saamme siis jatkuvaa kiertotalousosaamista työskentelyymme. Kiitos Markulle ja Matille antoisasta esittelykierroksesta!

“Alueen sijainti on erinomainen ja sinne oli helppo löytää perille näin ensimmäistä kertaa vierailevankin.”

Alueen sijainti on erinomainen ja sinne oli helppo löytää perille näin ensimmäistä kertaa vierailevankin. Toiminta Ekokorttelissa on kaikkinensa hyvin vaikuttavaa. Alueella käsitellään ja kierrätetään valtava määrä erilaisia metalleja, betonia, akkuja ja kotitalouksien jätteitä. Romuta Oy on erikoistunut metalliromun kierrätykseen. Romutalle voi sekä yritykset että kotitaloudet viedä erilaista metalliromua.

Työkoneet käsittelevät metalliromua Ekokorttelissa

Vastaanototettu metalliromu lajitellaan ja käsitellään teollisuuden raaka-aineeksi.  Jos yksittäiset tuotavat romut ovat niin suuria, että niitä ei voida koneellisesti leikata, ne polttoleikataan pienemmiksi osiksi ennen jatkokäsittelyä – tämmöisiä ovat esimerkiksi kuorma-autot. Lajitellut metallit kuljetetaan esimerkiksi terästehtaille, joissa ne pääsevät uudelleen kiertoon. Yleisimmin kotitaloudet tuovat Romutalle polkupyöriä, ruohonleikkureita, trampoliinin osia ja muita kotitalouksista yleisesti löytyviä metalliromuja. Tuoduista metalleista tuojalle maksetaan hinnaston ja tuodun kuorman painon mukainen korvaus. Saatu korvaus on kuulemamme mukaan yllättänyt monen tuojan positiivisesti! Kierrättämällä metallit voit siis sekä säästää luontoa ja energiaa, saada myös itse taskuusi euroja.

“Kierrättämällä metallit voit siis sekä säästää luontoa ja energiaa, saada myös itse taskuusi euroja.”

Romutan esittelyn lisäksi kuulimme Kempeleen Jätekuljetuksen toiminnasta. Kempeleen Jätekuljetus operoi jätehuoltoviranomaisena toimivan Lakeuden EKO:n toimintaa ja ottaa vastaan esimerkiksi erilaisia kotitalouksien jätteitä. Näitä ovat risu- ja puutarhajäte, puhdas puujäte, metallit, lasipakkaukset, kartonki- ja pahvit, keräyspaperi, kotitalouksien pakkausmuovit ja SER-jäte. Myös vaarallisia jätteitä otetaan vastaan määrärajoitteiden mukaisesti. Tuloillaan on myös jätelainsäädännön muuttuessa tekstiilijätteen vastaanotto. Toiminta oli hyvin organisoitua ja sitä kehitetään jatkuvasti.

Mielenkiintoisena, yllättävänä ja hieman surullisenakin faktana kuulimme esimerkiksi sen, että yksi jätteiden lajittelun haaste Limingan jäteasemalla on seka- ja biojätteestä löytyvät paristot. Paristot ovat ongelmajätettä ja niiden erottelu sekajätteestä on hankalaa ja työlästä. Ne voivat myös pilata myös muun samassa astiassa olevan jätteen kierrättämisen. Huolehditaanhan siis, että paristoja ei jatkossa lipsahtaisi seka- tai biojätteen joukkoon!

“Yksi jätteiden lajittelun haaste Limingan jäteasemalla on seka- ja biojätteestä löytyvä paristot.”

Esittelyiden lomassa keskustelimme paljon siitä, minkälaisia asioita voisimme nostaa esille ilmasto- ja ympäristöohjelmaamme. Selviä teemoja olivat Ekokorttelin toiminnan tekeminen entistä tunnetummaksi kuntalaisille, kierrätysasteen nostaminen sekä lajittelun opastaminen eli laadukas lajittelu. Lisäksi Ekokorttelin yritykset ovat järjestäneet erilaisia tapahtumia alueella. Hienoja tapahtumia on suunnitelmissa myös tulevaisuudelle. Kunta voisi olla mukana tukemassa tapahtumia esimerkiksi viestimällä tapahtumista.

Ekokorttelissa vieraileva työryhmä.

Keskustelimme paljon myös siitä, miten kiertotaloutta ja kierrättämistä voitaisiin tuoda konkreettisesti esille alueen lapsille ja nuorille esimerkiksi tuomalla koululaisia tutustumaan alueeseen. Opastettu kierros voi innostaa lapsen lajitteluun tai jopa innostaa opiskelemaan alaa. On silmiä avaavaa nähdä, kuinka jätteitä käsitellään ja kuinka suuri massoja jätettä syntyy. Eikä ole lainkaan yhdentekevää, miten kotitaloudet omat jätteensä lajittelevat – tai jättävät lajittelematta. Vierailun jälkeen olen itsekin kiinnittänyt entistä tarkempaa huomiota omaan lajitteluuni.

Alue on kuntalaisille avoin ja yrittäjät toivoivatkin, että yhä useampi tulisi tutustumaan toimintaan ja ennen kaikkea toisi kierrätystä kaipaavat jätteensä alueelle. Erilaisia ryhmiä otetaan mieluusti vastaan ja opastuksia järjestetään alueella sovittaessa. Suosittelen lämpimästi jokaista liminkalaista käymään tutustumassa – uskon, että yllätyt positiivisesti!

Kirjoittaja on Limingassa työskentelevä hankeasiantuntija Laura Kelhä, jonka työpäivät täyttyvät erilaisten kehittämisprojektien suunnittelusta ja toteuttamisesta. Laura on intohimoinen kierrättäjä, kirpparihaukka ja ilmastoasiat ovat muutenkin sydäntä lähellä. Työn ilmasto-ohjelman parissa hän tuntee merkitykselliseksi.