TerhoLipsonen ja Liminka-blogin grafiikka

Liminka-blogi: ”Ilo pintaan, vaik syvän märkänis”

On aika päivittää meidän ikäihmisten hyvinvoinnin lähteitä. Vuoden vaihteessa aloitti hyvinvointityöryhmä pohtimaan ja selvittämään aihealuetta. Myöhemmin tänä vuonna kutsutaan kokoon myös ikäihmisiä miettimään ja kirjaamaan hyviä ja haluttuja tapoja henkisen ja fyysisen kunnon ylläpitoon.

Minun mielestäni hyvinvointi  alkaa hyvän yöunen jälkeen vuoteessa tehtävällä voimistelulla – kukin tavallaan ja voinnin mukaan. Sitten on vuorossa aamutoimet ja mahdollisimman monipuolinen aamiainen. Päivittäiset askareet ja ruokailu- ja kahvi- tai teehetket sekä sopivassa määrin liikuntaa on tärkeää kotona selviytymisessä mahdollisimman pitkään. Muutamia kertoja viikossa kannattaa käydä kävelylenkillä, hiihtämässä tai sisälläkin voi liikkua ja voimistella voinnin mukaan.

Jos tarjoutuu tilaisuus, on virkistykseksi erilaisia kulttuuririentoja ja hengellisiä tilaisuuksia. Urheilukisat, teatteri, konsertit, retket, erilaisten yhdistysien kerhot ovat meille kaikille mahdollisia. Jos vietämme elämämme ehtoota hoivakodissa, kannatta kaikkiin järjestettyihin tapahtumiin osallistua. Karjalaisella mummollani oli tapana sanoa: ”Ilo pintaan, vaik syvän märkänis”.

Kirjoittaja Terho Lipsonen on hyvinvointityöryhmän jäsen ja kunnanvaltuutettu, jonka harrastuksiin kuuluvat muun muassa lukeminen, kuntoilu, pienviljely, Lions-toiminta ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen.