Varhaiskasvatusjohtaja Sari Supperi

Liminka-blogi: Keväisen lämmin tervehdys varhaiskasvatuksesta

Olemme kysynnän johdosta lisänneet varhaiskasvatuksessa palvelua neljän ryhmän verran kuluneen toimintakauden aikana. Lisäksi olemme palkanneet apua palveluohjaukseen sekä esiopetuksen koordinointiin. Palveluntarpeiden ennustaminen ja varautuminen on ollut hankalaa, eikä palvelut kuntalaisen näkökulmasta ole aina pysyneet kysynnän mukana. Limingan varhaiskasvatuksen tilanne helpottuu syksyllä 2023, kun uusi päiväkoti valmistuu. Hanke on tällä hetkellä kilpailutusvaiheessa ja rakentamaan on tarkoitus päästä syksyllä 2022. Uusi päiväkoti tulee olemaan kahdeksanryhmäinen, joten se tulee helpottamaan kirkonkylän varhaiskasvatuksen tilannetta huomattavasti. Uudessa päiväkodissa on myös huomioitu uuden Kotirannan alueen tulevat asukkaat ja varhaiskasvatuksen asiakkaat.

Palveluntarpeiden ennustaminen ja varautuminen on ollut hankalaa, eikä palvelut kuntalaisen näkökulmasta ole aina pysyneet kysynnän mukana.

Tällä hetkellä valmistaudumme kesäaikaan ja kesäajan päivystykseen. Tulevan toimintakauden suunnittelut ovat jo pitkällä: lapsiryhmät on suunniteltu ja henkilökuntaa on rekrytoitu huhtikuussa uuden loistavasti onnistuneen Poppaskonsteja-kampanjan voimin.

Lapsimäärät sekä palveluntarve ovat kasvaneet niin, että kunnan päiväkodeissa kaikki syksyn paikat ovat täynnä. Yksityisissä päiväkodeissa Tupoksessa ja Saunarannassa on vielä tilaa, näitä kannattaa kysyä suoraan Sirius Jupiterista ja Pilkkeen Loimu, Liminka tai Jekku tai laittaa hakemus kunnan sähköisen asioinnin kautta.

Olemme tämän toimintakauden osalta loppusuoralla. Esiopetuksen väki valmistautuu esiopetuksen osalta viimeisiin viikkoihin ja tulevaan kesälomaan. Esiopetuksessa edessä ovat jäähyväiset, joihin liittyy haikeutta mutta vahvaa luottamusta lapsen pärjäämisestä perusopetuksessa. Tämä on tärkeä nivelvaihe lapsen sekä perheen elämässä; kasvu koululaiseksi ja siirtyminen koulupolulle. Esiopetuksenvuoteen mahtuu paljon yhdessä tekemistä, ihmettelemistä sekä oppimisen iloa, paljon opittuja taitoja, uusia ystäviä sekä koulumaailmaan tutustumista. Olemme työskennelleet yhdessä alkuopetuksen kanssa, tutustuneet suomen ja englannin kielten ihmeelliseen maailmaan sekä osallistuneet yhdessä suunnitellen ja toimien. Esiopetusvuosi on tuonut paljon uusia taitoja omatoimisuuteen, yhdessä toimimiseen, tunteiden tunnistamiseen sekä itsesäätelyyn. Ja näitä taitoja harjoitellaan lisää koko perusopetuksen ajan. Toivottavasti esiopetuksen päättyessä koulurepusta löytyy roimasti oppimisen iloa, uskoa ja luottamusta itseensä ihmisenä sekä omiin kykyihin oppijana ja aktiivisena toimijana. Sekä hurjasti mukavia muistoja esiopetusvuodesta.

Esiopetuksenvuoteen mahtuu paljon yhdessä tekemistä, ihmettelemistä sekä oppimisen iloa, paljon opittuja taitoja, uusia ystäviä sekä koulumaailmaan tutustumista.

Varhaiskasvatuksessa kulunut toimintakausi on ollut vielä koronan tuomien rajoitteiden värittämä. Yhteiset tapahtumat ja monialainen yhteistyö on ollut vähäisempää ja vaatinut enemmän yhteistä suunnittelua sekä etäyhteyksin toimimista. Pedagoginen toiminta ryhmissä on ollut kuitenkin positiivista, läsnäolo ja turvallisuus sekä leikki ja lapsen kiinnostuksen kohteet keskiössä tapahtuvaa. Vuoteen on mahtunut satoja tai jopa tuhansia luontoretkiä lähimetsiin, liikunnan riemua, ilmaisun monia muotoja sekä monenlaisia kädentöitä musiikkia ja draamaa unohtamatta.

Työn merkityksellisyys konkretisoituu arjen pienissä hetkissä. Teemme maailman tärkeintä työtä suurella sydämellä. Lämmin kiitos perheille, kun olemme saaneet kulkea lastenne kanssa tämän vuoden. Aurinkoista rentouttavaa kesää toivotellen

Kirjoittaja on Limingan kunnan varhaiskasvatusjohtaja Sari Supperi. Sari on innokas eri liikuntalajien harrastaja, jonka muita harrastuksia ovat lukeminen ja käsityöt. Lisäksi hän hakee inspiraatioita kotiin ja pihalle eri sisustus-, remontointi-  ja puutarhaohjelmista. Rakkaista rakkaimpia ovat omat pienet lapsenlapset.