Ritva Laitinen

Liminka-blogi: Voi hyvin – hyvinvointi

 

Aamuhetki on ihanan rauhallinen tehdä jotain, joka rauhoittaa mielen päivän aherrukseen. Laitan kahvit tulelle ja menen avustamaan puolisoni ylös sängystä ja syömme aamupalan. Etäpäivänä työskentelen kotona, mutta kun on konttoripäivä niin lähden kohti Tuposta.
Toimin yrittäjänä tilitoimisto- ja isännöintialalla. Olen tyytyväinen työhöni ja ennenkaikkea meillä on ihanat asiakkaat. Meillä työskentelee oppisopimuksella isännöintialalle vanhin poikani, jonka kanssa päivät menee hujauksessa. Kun työpäivä päättyy minä menen kotiin ja syömme puolisoni kanssa yhdessä, jonka jälkeen on ilta toiminta: valtuusto, hyvinvointityöryhmä, vammaisneuvostoa, aivoliiton vertaistuki toiminta, pyörätuolitanssi ja muut aktiiviset toiminnat. Ja sittenhän sitä joutaakin jo nukkumaan.

Liminka on hieno paikka asua olla ja elää. Näin me kaikki haluaisimme olevan. Jollain on ja joillakin on se haasteena olla. Nyt ajatuksiani, omaishoitajana, yrittäjänä, puolisona, äitinä,mummuna ja luottamus henkilönä. Me kaikki tarvitsemme vertaisia voidaksemme hyvin. Voidaksemme kertoa tai kuunnella vertaiskohtaloita. Minä en pelkää kertoa miten voin, sillä elämäni haasteet ovat raskaita, rankkoja, mutta myös ihanan seesteisiä. Kuuntelen mielelläni vertaistukena kohtalon tovereitani.

Kuuntelen mielelläni vertaistukena kohtalon tovereitani.

Omaishoitajuus – muutos juuri vihitystä vaimosta hoitajaksi. Se on haasteellista ja voimia vievä, mutta myös rakkauden täyteinen tehtävä puolison hyväksi, mutta siinä tahtoo unohtua mitä itse on. Voimavarat on koetuksella ja pitää muistaa hoitaa ja huoltaa itseä. Pitää huolta omasta terveydestä, sillä jos itse ei ole kunnossa ei jaksaa huolehtia toisestakaan.

Limingassa on ollut hyvä toimia yrittäjänä. Apua olen saanut työntekijän palkkaamisessa ja meillä on tähän kunnassamme työntekijät apuna.

Kuntalaisaloite poiki meille harrastuksen – pyörätuolitanssit. Puolison kuntoutumisen myötä olemme voineet välillä tanssahdella myös ilman pyörätuoliakin. Se tunne, kun saat puolisosi seisomaan rinnallesi tanssia varten ja saat katsoa ylöspäin. Koen itseni tärkeäksi puolisona ja tsempparina puolisolle, joka kuntoutuu vakavasta sairaudesta omassa tahdissaan, ja olen onnellinen, että saimme jatkaa yhdessäoloa.

Olen neljän aikuisen lapsen äiti sekä avioliiton kautta minulla on kolme saatua lasta.

Olen neljän aikuisen lapsen äiti sekä avioliiton kautta minulla on kolme saatua lasta. Äitiys ei katoa, vaikka lapset aikuistuvat. Vain neuvot muuttuvat ja teho on hieman heikompi. Joka päivä olen onnellinen, kun olen saanut lapseni aikuisiksi ja jokainen on paikkansa elämässä löytänyt – ja saan olla osa heidän elämäänsä.

Minulla on 7+3 lastenlasta. Ikähaitari on 19 vuodesta kahteen kuukauteen. Eli seitsemän on omieni lapsia ja kolme on avioliiton kautta tulleita. Tunnen, ettei työni kasvattajana ole ohi; voin olla edelleen tiikeriemo lastenlapsille ja olla osallisena heidän puoliaan pitämässä tässä haasteellisessa yhteiskunnassa. Koen, että jokaiselle on paikka luotu tähän elämään ja jokainen kasvattaa meitä kaikkia jollain tasolla. Mummu, mummi, mikä ihana sana, kuten äitikin. Viljelkää näitä läheisillenne, jotka ovat sen saanut.

Luottamushenkilönä Limingassa koen ristiriitaisia tunteita. Meillä on maineikas kunta valtakunnallisesti, mutta miksi kuntalaiset eivät ole tyytyväisiä? Kunnan tehtävä on huolehtia kuntalaisista ensisijaisesti, jonka jälkeen voi niittää mainetta valtakunnallisesti. Meillä on paljon asioita, joita toivomme, että kuntalaiset toisi esiin luottamushenkilöille, jotta voimme ne tuoda esiin päätöksenteossa. Minä haluan ainakin kuulla kuntalaisten tarpeita ja ideoita kunnan toiminnan kehittämisessä.

Kuntalaisten hyvinvointi on ykkösasiamme, sillä siten saamme aktiivisen ja toimivan yhteisön kuntamme hyvinvoinnille.

Kertoja on Ritva Laitinen – yrittäjä, omaishoitaja, valtuutettu, vammaisneuvoston puheenjohtaja, äiti ja mummi. Hän harrastaa käsitöitä, pyörätuolitanssia ja vapaaehtoistoimintaa. Vammaisneuvoston ideoimana Liminka-blogi julkaistaan tällä kertaa myös luettuna.

Lisäys 18.11. klo 14.42: Audio ei välttämättä toimi Apple-laitteilla. Vikaa selvitellään.