Liminka kiinteiden laajakaistayhteyksien tähtiluokituksen kärjessä

Liminka on kiinteiden laajakaistayhteyksien tähtiluokituksen kärjessä, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin selvitys.

Kolmen kärkeä pitävät Liminka, Lumijoki ja Pyhäjoki, jotka 4,5 tähden luokituksellaan ohittivat useat suuret kaupungit – esimerkiksi Helsingin ja Tampereen. Luokitus perustuu edeltävää loppuvuotta kuvastaviin tietoihin, jotka on kerätty teleyrityksiltä.

Selvityksen mukaan valokuituverkoilla toimivien kiinteiden yhteyksien viisiportaisella asteikolla neljä tähteä saivat yhteensä 33 kuntaa.

Limingan kunnan elinkeinojohtaja Teemu Haapala kertoo, että valokuituverkon rakentaminen on lähtenyt elinvoiman kehittymisen tarpeesta. Yrittäjiltä saatu palaute oli, ettei alueella ole riittävän laadukkaita verkkoyhteyksiä, jotta yrittäminen suuret tiedonsiirtomassat vaativilla aloilla onnistuisi.

– Toimiva valokuituverkko on kehittyvän kunnan näkökulmasta kaikki kaikessa. Yritykset ja asukkaat ovat päivä päivältä enemmän ”verkossa”, joten toimivat yhteydet ovat kunnan näkökulmasta kaiken a ja o. Sen vuoksi Limingan kunta on halunnut panostaa toimivaan ja kattavaan valokuituverkkoon.

Kunta suhtautui palautteeseen vakavasti, mutta itse toteuttaminen vaati jo isompia ponnisteluja. Kaupalliset operaattorit eivät nähneet Liminkaa kannattavana tai olivat keskittäneet toimintaansa mobiilidatan kehittämiseen.

– Kaupallisia toimijoita ei Liminka aiemmin kiinnostanut valokuidun osalta, joten kunta otti ohjat omiin käsiinsä ja yhteistyössä paikallisen sähköverkkoyhtiön kanssa lähdettiin rakentamaan oma valokuituverkko kunnan alueelle.

Asukkailta ja yrittäjiltä tiedusteltiin olisiko hankkeelle kysyntää. Vuodessa halukkaita tilaajia valokuituyhteyksille oli lähes puolet potentiaalisista asiakkaista. Haapala toteaa, että tällä hetkellä tilausmäärät menevät jo yli 60 prosentin.

– Olen onnellinen, että asukkaat ja yritykset ovat hyödyntäneet niin hyvin rakennettua kuituverkkoa! Liminka on suhteellisissa tilaajamäärissä Suomen kärkeä, mitä tämäkin tutkimus osoittaa.

Traficomin tiedotteen pääset lukemaan tästä linkistä.