Miesporukka seisoo yritystontilla.

”Logistisesti loistava” – Ankkurilahden yrittäjiltä tyytyväistä palautetta

Tupoksen Ankkurilahden yritysalueen toimijoiden monipuolisuus yllättää: tiesitkö, että Limingasta löytyy tätä nykyä muun muassa oma käytettyjen lastenvaunujen kunnostamiseen erikoistunut liike, auton moottoreiden säätöihin perehtynyt yritys sekä Kiinaa myöten kiinnostava marjajalostamo?

Kunnanjohtaja Pekka Rajala, elinkeinojohtaja Teemu Haapala ja yritys- ja sijoittumisasiantuntija Kaj Sartorisio vierailivat tällä viikolla seitsemässä Tupoksen Ankkurilahdessa sijaitsevassa yrityksessä. Tervehdyskierroksen ajatuksena oli toivottaa Ankkurilahteen asettuneet yritykset tervetulleiksi sekä kuulla heidän toiveita ja kokemuksia.

Mies hymyilee mustassa lippalakissaan.
Tuning Center Oulun Henri Tiikkaja optimoi muun muassa ralliautojen moottoreita.

Moottorioptimointeja tekevän Tuning Center Oulun Henri Tiikkajan mukaan asiakkaat löytävät Ankkurilahteen pidemmänkin matkan päästä.

– Asiakkaita on Oulun seudun lisäksi Kainuusta, Koillismaalta ja Lapistakin.

Yrityksen maine on kiirinyt nopeasti tyytyväisten asiakkaiden kautta.

– Näin se tällä alalla toimii. Lisäksi sijainti on hyvä ja hallin ympäri pääsee ajamaan isommallakin trailerilla, se on asiakkaiden näkökulmasta kätevää.

Viemärien avauksiin ja tarkistuskuvauksiin erikoistunut JK-Loka Oy:n Juha Kurkelan repertuaariin kuuluu viemäriauton lisäksi myös kaivinkone ja kuorma-auto.

– Nyt voimme tarjota asiakkaille entistä monipuolisemman palvelukokonaisuuden viemäritöihin liittyen.

Kolmisen vuotta alalla toimineella Kurkelalla oma yritys on ollut nyt vuoden verran.

– Teemme töitä PS-Pinnoitus Oy:lle alihankintana ja minulla on apuna tarvittaessa myös tytär ja vävy.

Kolme miestä seisoo yrityshallissa.
JK-Loka Oy:n Juha Kurkela otti vastaan Limingan kunnan tervehdyksen kunnanjohtaja Pekka Rajalalta ja elinkeinojhtajla Teemu Haapalalta.

Kuljetusosaamista ja kiertotaloutta

Samassa hallikokonaisuudessa Tuning Center Oulun ja JK-Loka Oy:n kanssa toimii myös Lumitrans Oy.

– Meillä on viisitoista kuljetusautoa, joista suurin osa on elintarvikeajossa Keskolle. Toinen iso asiakas on Lindström Oy, kertoo Ville Viinikka, joka pyörittää veljensä Jyri Viinikan kanssa isän vuonna 1989 perustamaa yritystä.

Parinkymmenen miehen voimin ajoja tehdään pääasiassa Oulun ja lähikuntien alueella.

– Sijainti on yrityksen tarpeisiin loistava, tuumaa Lumijoella asuva Viinikka.

 

Mies esittelee kärpäslätkää toiselle miehelle.
”Lätkässä Liminkaan”, tavasi elinkeinojohtaja Teemu Haapala Lumitrans Oy:n Ville Viinikalle ojentamansa kärpäslätkän tekstiä.

Lastenvaunuja myyvän Vaunuvelhon Piia Niemelä löysi tilat yrityksensä toiminnalle niin ikään samalta yritystontilta. Niemelän yritysidea on asiakkaan näkökulmasta ekologinen ja ekonominen.

– Meiltä voi ostaa käytetyt lastenvaunut varmalla kaupalla takuun kera. Kunnostamme ja myymme Emmaljungan vaunuja asiakkaille ympäri Suomen.

Kysyntä on kovaa, sillä kunnon vaunut ovat kestävät ja niiden arvo säilyy.

– Toiminta pohjautuu verkkokauppaan, mutta olemme avoinna sopimuksen mukaan, jotta halukkaat pääsevät katsomaan vaunuja myös paikan päälle.

Pariskunta pitelee lastenvaunuja.
Vaunuvelhon Piia Niemelä kunnostaa ja myy käytettyjä lastenvaunuja varmalla kaupalla. Avomies Jonne Rekinen on puolisonsa apuna tarpeen mukaan.

Raudoituksesta marjatuotteisiin

Omalla isolla tontillaan Ankkurilahdessa toimii puolestaan Raudoitus.com eli Penan Raudoitus Oy ja JMC Teräspalvelu Oy.

– Me valmistamme asiakkaiden tilauksen mukaiset raudoitteet ja asennamme ne paikoilleen, tiivistää Antti Laurila yrityksen toiminnan.

Hallikierroksella selviää, kuinka radoitusrauta taipuu tehokkaasti haluttuun muotoon tarpeiden mukaisesta materiaalista.

– Töitä riittää tällä hetkellä muun muassa Oulun yliopistollisen sairaalan uusissa rakennuksissa, mutta myös tuulivoimaloiden perustuksissa.

Yrityksen Laurila perusti setänsä Pentti Laurilan kanssa vuonna 1993. Taka-Laanilassa aiemmin toimineen yrityksen tilantarve ratkesi, kun Ankkurilahdesta löytyi riittävän iso tontti kohtuulliseen hintaan.

– Logistisesti halli on nyt huippupaikalla, Antti Laurila kiittelee.

Kaksi miestä seisoo teollisuushallin edessä.
Antti ja Valtteri Laurilan mielestä Ankkurilahti on logistisesti huippupaikka raudoitusalan yritykselle.

Marjarannikon toimitilat sijaitsevat puolestaan kivenheiton päässä raudoitustehtaasta. Seppo Helanen esittelee tuotantoprosessin aina raaka-aineen entsymoinnista pullottamiseen saakka.

–  Täysmehumme ovat kylmäpuristettuja, eikä niihin ole lisätty sokeria tai säilöntäaineita. Asiakkaita on eri puolilla Pohjois-Suomea ja pohjoisimmat jälleenmyyjät löytyvät Inarista saakka.

Mehujen lisäksi myös kuivatuille marjoille riittää kiinnostusta, aina Kiinassa asti.

– Vitamiinipitoiset luonnonantimet menevät siellä jauhettuna lääketieteen tarpeisiin.

Marjarannikon toiminta starttasi Ankkurilahdessa noin vuosi sitten. Helasen toinen yritys, Vihiluodon kala, on toiminut alueella jo pidempään.

Mies mehupullo kädessä.
Seppo Helasella on Ankkurilahdessa kaksi yritystä: Marjarannikko Oy ja Vihiluodon Kala Oy.

Sininen kontillinen vihreitä konsteja

Vuonna 2013 perustettu Owatec on erikoistunut teollisuuden jätevesien ja lietteiden käsittelyn ratkaisuihin. Uudet toimitilat löytyivät tärkeän yhteistyökumppanin, Volterin, katon alta. Hallissa valmistuu muun muassa vaihtolavoihin ja merikontteihin rakennettuja järjestelmiä, jotka on helppo kuljettaa ja asentaa asiakkaan käyttöön. Esimerkkinä elintarviketeollisuuden ratkaisuista toimitusjohtaja Jaakko Pellinen kertoo Hätälä Oy:lle kehitetystä järjestelmästä.

– Jätevedenpuhdistus tapahtuu siellä kontti kerrallaan, joissa jokaisessa tapahtuu oma prosessinsa. Valmis järjestelmä toimitetaan kontteina ja liitetään paikan päällä sähkö- ja viemäriverkostoon, erillisiä tiloja ei järjestelmää varten tarvitse rakentaa.

Kun puhdistusprosessi on kunnossa, ympäristö ei kuormitu ja asiakkaalle syntyy säästöä jätevesien käsittelystä. Owatecin ratkaisut kiinnostavat myös kansainvälisiä markkinoita ja kysyntää on kovasti.

– Ankkurilahden tiloissa saimme tuotannon siihen mittakaavaan, että se on tehokasta. Aiemmat tilat olivat meille rajalliset.

Vierailukierroksella piipahtanut kolmikko kertoo vaikuttuneensa koko Ankkurilahden alueen toimijoiden monipuolisuudesta ja korkeasta osaamisen tasosta.

– Aivan upeaa, miten monipuolista tarjontaa ja huippuosaamista alueelta löytyy! Ja lisää uutta on tulossa. Ihana katsoa, kun alue täyttyy mitä erilaisimmista yrityksistä. Yrittäjien kanssa oli mahtavaa jutella ja saimme hyviä ideoita ja kehitysehdotuksia, joita lähdemme viemään eteenpäin mahdollisuuksien mukaan, päättää elinkeinojohtaja Haapala.

Neljä henkilöä seisoo parkkipaikalla.
Owatec Group Oy:n Jaakko Pellinen ja Miia Tauriainen esittelivät yrityksen toimintaa elinkeinojohtaja Teemu Haapalalle ja kunnanjohtaja Pekka Rajalalle.