Tyttö pyöräilee peltomaisemassa.

Mistä löytyvät kätketyt helmet? – uusia kävely- ja pyöräilyreittejä Liminkaan

Limingan kunta on saanut Traficomilta 19 250 euroa Fiksun liikkumisen suunnitelman päivittämiseen.

– Alkuperäinen suunnitelma on vuodelta 2017, ja sen tavoitteet oli jo pitkälti saavutettu. Lisäksi kouluverkossa, Limingan kunnan toimipisteissä ja kaavoituksessa on tapahtunut viime vuosina muutoksia, joilla on merkitystä kevyen liikenteen kehittämistyölle, kertoo liikelaitosjohtaja Marja-Riitta Vavuli-Kiviniemi.

Uudessa suunnitelmassa määritellään kevyen liikenteen kehittämisen uudet suuntaviivat, joilla edistetään kuntalaisten liikkumista koulu- ja työmatkoilla entistä enemmän pyörällä ja kävellen, sekä mahdollistetaan kehittämiseen tähtäävien kokeilujen tekeminen. Lisäksi pyöräily- ja kävelymahdollisuuksien tunnettuutta ja osuutta vapaa-ajan liikkumisesta pyritään kasvattamaan.

– Suunnitelmassa huomioidaan myös turvallinen liikkuminen, esteettömyys, yhdenvertaisuus ja toimivat matkaketjut. Suunnitelma teetetään ulkopuolisella asiantuntijalla, ja toteuttajaksi on valittu Sweco, kertoo hankeasiantuntija Katariina Huikari.

Kevään ja kesän aikana tullaan Huikarin mukaan toteuttamaan asukas- ja koululaiskysely, sidosryhmien haastatteluja sekä kaikille avoin työpaja.

– Näiden toimenpiteiden avulla on tarkoitus kartoittaa Limingan pyöräily- ja kävelyolosuhteiden nykytilannetta, asukkaiden kehittämistoiveita sekä pyöräilyä ja kävelyä mahdollisesti koskevia haasteita ja esteitä.

Fiksun liikkumisen suunnitelmaan sisältyy myös useita kampanjoita ja tapahtumia. Toukokuusta lähtien kuntalaiset voivat bongata katukuvasta erikoisen pyörän, jossa on kaksi istuinta rinnakkain.

– Sähköavusteisen Riento-pyörän avulla liikunta- ja toimintarajoitteisten henkilöiden on mahdollista liikkua turvallisesti ja mukavalla tavalla laajemmalla alueella avustajan ohjatessa pyörää oikeaan suuntaan, Vavuli-Kiviniemi kertoo. Ajeluttamisesta vastaa kunnan henkilöstö.

Toinenkin hankkeen myötä hankittu erikoispyörä on pian tuttu näky erityisesti Limingan keskustassa.

– Cargo-pyörää käyttävät pääosin puistopuolen kesätyöntekijät siirtyessään puistosta toiseen. Se on ekologinen ja näppärä vaihtoehto kulkemiseen ja työvälineiden kuljettamiseen, hän jatkaa.

Kesällä liminkalaiset lapset pääsevät harjoittelemaan liikennesääntöjä kiertävissä Pop up-liikennepuistoissa. Liikennepuisto järjestetään 19.6. ja 7.8. Ojanperän koululla ja 21.8. Tupoksessa. Liikennepuistotapahtumista tiedotetaan erikseen kesän korvalla. Kaikkien tapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa huomioidaan ajankohtaiset koronarajoitukset sekä -suositukset.

– Suunnitelman ohessa laaditaan myös uusia kävely- ja pyöräilyreittejä. Reitit ovat Limingan kunnan henkilöstön käsialaa, mutta yksi reiteistä poikkeaa kuitenkin muista. Se rakennetaan nimittäin liminkalaisten ehdotusten pohjalta, selvittää Huikari.

Limingan kätketyt helmet -kyselyssä paikallisilta pyydetään tietoja sellaisista paikoista ja kohteista, jotka he kokevat hienoimpina, jännittävimpinä tai muuten näkemisen ja kokemisen arvoisina. Kysely on avoinna koko kesän 2021 ajan, ja valmis reitti julkaistaan syksyllä 2021. Kyselyyn vastaaville on varattu maukas pyöräilyaiheinen porkkana.

Limingan kätketyt helmet -kysely löytyy tästä linkistä. Kysely on avoinna kesän 2021 ajan.

Uusiin reitteihin voit tutustua puolestaan tästä linkistä.

Uutista korjattu 23.6.2021. Aiemmin kerrotusta poiketen yksityishenkilöt eivät voi lainata Riento-pyörää sopimusteknisistä syistä. Ajeluttamisesta vastaa kunnan henkilöstö.