Pyörätuolitanssiryhmä kokoontuu viikottain Tupoksessa.

Mitä pyörätuolitansseissa oikein tapahtuu? Katso video!

Joka keskiviikko Tupoksessa kokoontuu ryhmä pyörätuolitanssijoita tanssinopettaja Jutta Kotalan ja erityisliikunnanohjaaja Hanna Koskisen johdolla. Kysessä on soveltavan liikunnan maksuton ryhmä, kertoo Koskinen.

– Pyörätuolitanssi on kehittävä ja jopa kuntouttava laji, jossa aivan huomaamatta akivoituvat kehon syvät lihakset. Pyörätuolinkäyttäjän koordinaatio, tasapaino ja istuma-asento parantuvat myös ja pyörätuolin hallintataidot kehittyvät. Laji sopii aivan kaikille!

Video pyörätuolitansseista päätettiin tehdä, sillä tanssiryhmä halusi esitellä toimintaansa. Kun ennalta näkee, mitä tansseissa tapahtuu, osallistumisen kynnyskin madaltuu, kertoo pyörätuolitanssia harrastava Päivi Määttä.

– Pyörätuolitanssi lähti minun kohdallani alkujaan siitä, että fysioterapeutti järjesti minulle ja muutamalle muulle tutustumisjakson. Me ihastuimme lajiin ja mukana ollut Laitisen Ritva oli yhteydessä liikuntapalvelupäällikkö Janne Laamaseen, joka puuhasi kunnalta tilat. Parin vuoden ajan olemme nyt tanssineet.

Tanssia voi yksin, parina vammattoman pystytanssijan tai toisen pyörätuolinkäyttäjän kanssa. Vamman asteella tai laadulla ei ole väliä, kuka tahansa voi harrastaa pyörätuolitanssia. Tanssiin löytyy myös erilaisia apuvälineitä ja niistä saat halutessasi vinkkiä ohjaajalta. Myös vammattomat pystytanssijat ovat tervetulleita mukaan toimintaan.

– Oman kehon hallinta ja liikkuminen musiikin ja rytmin mukana ovat tässä harrastuksessa tärkeitä asioita minulle. Se, että pääsee samalla tapaamaan muita ihmisiä on myös iso osa pyörätuolitansseja, Määttä kuvailee.

Pyörätuolitanssin harrastajat käyvät harjoituksissa itsekseen tai kaverin kanssa kuntoilemassa sekä tapaamassa muita samanhenkisiä ihmisiä. Yhdessä tekemisen merkitystä ei voi liiaksi korostaa ja rupattelullekin jää aikaa, sillä Tupoksessa juodaan tanssin lomassa kahvit.

– Soveltavan liikunnan merkitys ja tarve ovat kasvaneet jatkuvasti. Erityistä tukea tarvitsevat ryhmät on syytä huomioida, ja Limingassa asiaan halutaan panostaa koko ajan enemmän. Pyörätuolitanssit on erinomainen liikkumisen muoto ja esimerkki siitä, kuinka myös kuntalaisten oma kiinnostus ja innostus voivat luoda uusia mielekkäitä harrastusmahdollisuuksia kuntaamme, päättää Laamanen.

Lisätietoa pyörätuolitansseista ja muista soveltavan liikunnan ryhmistä löydät tästä linkistä tai olemalla yhteydessä erityisliikunnanohjaaja Hanna Koskiseen p. 040 193 9168 tai hanna.koskinen@liminka.fi