Pasi Inkeroinen seisoo Liminganportissa yrityksensä rakennustyömaalla.

”Omannäköinen halli Kasitien varressa on yritykselle näyteikkuna” – rakentaminen alkoi Liminganportin uudella puolella

Paalut on jo isketty maahan. Seuraavaksi sokkeli ja hallipaketti. Belakon Pinnoite Oy:n toimitusjohtaja Pasi Inkeroinen hahmottelee tulevia toimitilojaan: valoisuutta tuovat isot ikkunat, huoliteltu piha suihkulähteineen, terassi myyntitilojen yhteyteen ja julkisivu viereiselle valtatielle päin.

– Toimitilat, varastotilat ja myyntiesittelytilat ovat meille välttämättömyys kasvun kannalta. Tavoite on myös tuoda meidän tuotetta paremmin ihmisten tietouteen.

Nykyiset Belakonin toimitilat ovat käyneet pieniksi yrityksen tehtyä kasvua noin 50 prosentin vuosivauhtia viime vuosien ajan. Tarkoitus ei kuitenkaan ole heti kurotella tähtiin. Inkeroinen painottaa, että tason tulee säilyä ja tuotekehitykseen pitää pystyä panostamaan enemmän uusien tilojen myötä.

Uusi rakennus lisää vetovoimaa

Inkeroinen on liminkalainen yrittäjä kolmannessa sukupolvessa. Belakon Pinnoite on hänen omistamansa perheyritys, jossa on tällä hetkellä yrittäjän lisäksi kuusi työntekijää. Yritys tekee lattiapinnoitussuunnittelua ja -urakointia Oulun seudulla. Inkeroinen kertoo, ettei tonttivalinta tuleville toimitiloille ollut hankalaa, ja paikka Kasitien varrella onkin erinomainen paitsi näkyvyyden, myös sijaintinsa puolesta: oman kodin läheisyys mahdollistaa paremmin tasapainottelun muun arkipyörityksen kanssa. Inkeroinen kun työskentelee Belakonin lisäksi myös pelastuslaitoksella paloesimiehenä ja on mukana kuntapolitiikassa.

– Tukea, vinkkejä ja apuja on tullut kunnalta niin, ettei ole tarvinnut tyhjän päälle jäädä. Yhteistyö on sujunut jouhevasti ja hankeasiantuntija on auttanut esimerkiksi Finnveran hakemukseen liittyvän byrokratian kanssa.

Elinkeinojohtaja Teemu Haapala kertoo, että alue on infraltaan heti rakentamisvalmis, ja jos rakentamisprosesiin ei liity esimerkiksi hanketuen hakemista, niin rakennuslupahakemuksen voi jättää vaikka samana päivänä, kun alustava tonttivaraus tehdään.

– Liminganportin uuden puolen tontteja on vielä vapaana. Mahtava homma, että uusi rakennustyömaa on lähtenyt liikkeelle, sillä kiinnostuksella on tapana herätä aina uuden rakentamisen myötä.

Luvan hakeminen etenee yleensä tontin varauksen jälkeen suunnittelun loppuunsaattamisella ja lupakuvien lisäämisellä rakennuslupahakemukseen, avaa rakennustarkastaja Antti Suominen.

– Tavallisesti tontin hallintaoikeuden siirtäminen asiakkaalle on viimeisin vaihe, joka tarvitaan rakennusluvan myöntämiselle. Kun kaikki vaadittavat asiakirjat ovat Lupapisteessä, niin luvan myöntäminen tapahtuu nopealla aikataululla. Täydelliset lupahakemukset käsitellään alle viikossa.

Liminganportin valttina sijainti

Inkeroisen työmaa etenee tulevina kuukausina omassa tahdissaan.

– Tavoite on olla auki viimeistään ensi kesänä. Talven aikana puuhastelemme itse varsinaisen työn ohella. Todennäköisesti hallitilat valmistuvat ensin. Sosiaalitilat ja myyntiesittelytilat tulevat niiden jälkeen.

Parannusta nykyiseen onkin tulossa, sillä tämänhetkisissä vuokratiloissa ei ole juoksevaa vettä, sosiaalitiloista puhumattakaan. Inkeroinen avaa jo haaveita tulevasta: hallin yhteyteen tulisi pieni kotatyylinen mökki, minkä pinnoista näkyisi heidän työnjälki. Tila tulisi toimimaan myös taukopaikkana, missä voisi paistaa makkarat tai ottaa nokoset, jos työpäivät venyvät liian pitkäksi.

Liminganportista irtoaa kehuja värikkäin sanan kääntein:

– Jos yrityksen pihalla seisoo, ja laittaa silmät kiinni ja käden suoraksi, voi melkein tunnustella, minkä merkkinen auto kulkee ohi, Inkeroinen veistelee ja jatkaa:

– Sijainnin lisäksi korostan omannäköistä hallia, joka itsessään on yrityksemme näyteikkuna.