Maisteltava kouluruoka pöydällä, vieressä arviointilomake.

Raati kokoontui maistelemaan kouluruokia!

Liminganlahden koulun ruokasalissa tuoksuu hyvä ruoka, kun jatko-ohjeita odottavia oppilaita kerääntyy linjaston äärelle. Keittiöväki on kutsunut muutaman koululuokan paikalle, sillä nyt järjestetään ensimmäinen uuden kouluruoan maistelutilaisuus!

– Jos hyvin käy, näistä suosikit tullaan nostamaan syksyllä päivitettävälle ruokalistalle uusina ruokina, kertoo ruoka-, puhtaus- ja kiinteistöpalveluiden liikelaitosjohtaja Sami Tuohimaa.

Tällä kertaa mukaan maistelemaan pääsee yläkoulun puolelta kaksi kahdeksannen luokan kotitalousryhmää, ja alakoulun puolelta viidennen luokan valinnaisen musiikin ryhmä. Maistettavana on erilaisia tortillatäytteitä ja kolme laatikkoruokaa.

– Maistelutilaisuudella halutaan entistä enemmän osallistaa lapsia ja nuoria kouluruoan kehittämiseen. Keväällä pidetty kouluruokakysely antoi alkusysäyksen kehittämistyölle, ja kyselystä nousseiden vastauksien pohjalta kehitettiin uusia ruokia, joita nyt päästään maistamaan. Keittiö valmisti ja koemaistoi eri vaihtoehtoja muutamia kertoja ennen maisteluraadin kokoontumista.

Ensimmäisessä maistelutilaisuudessa maistetaan tortilloja kahdella erilaisella mifu- ja kaurajauhistäytteellä, pulled chicken -pastavuokaa, spagetti-kaurajauhispaistosta sekä tomaattista soija-perunavuokaa.

– Useampi maistettavista ruoista on niin sanottua kasvisruokaa. Yhtenä syynä tähän ovat kouluruokasuositukset, joissa nykyisin painotetaan kasvisruoan lisäämistä oppilaille. Lukion puolelta on myös tullut toivetta kasvisruoan nostamisesta näkyvämpään osaan ruokatarjontaa.

”Molemmat mifutäytteet ovat hyviä, M2 ehkä vähän parempi. On mahtava juttu, että pääsee vaikuttamaan koko kunnan ruokalistaan.”

– Adele ja Enia, 5A

Yhtenä kriteerinä kasvispainotteisuudelle maistelutilaisuudessa oli uusien kasvisruokien nostaminen listalle, ja palautteen saaminen siitä, mikä oppilaille maistuisi. Ruokapalveluesimies Johanna Sarajärvi huomauttaa, että oppilaiden palaute auttaa heitä valintaprosessissa mitä uusia ruokia syksyn ruokalistalle tullaan nostamaan.

– On todella tärkeää antaa nuorille myös kokemus siitä, että he saavat itse vaikuttaa ruokalistaan ja heidän antamaansa palautetta arvostetaan.

Kun palautelomakkeet on käyty läpi, kertaa Tuohimaa kyselyn tuloksia.

– Makuraadin ehdoton ykkössuosikki oli pulled chicken -pastavuoka, joka näkyi myös useina kommentteina:  ”Tosi hyvänmakuista, voisin syödä useamminkin”.

Myös tortillat mifu-täytteellä sekä spagetti-kaurajauhispaistos saivat paljon positiivista palautetta. Sen sijaan tomaattinen soija-perunavuoka ei noussut nuorten suosioon, kuten eivät myöskään tortillat kaurajauhistäytteellä.

– Tämän maisteluraadin tuloksista parhaillaan työstettävälle syksyn kouluruokalistalle nostetaan uusina ruokina muun muassa pulled chicken -pastavuoka ja tortillat mifutäyttellä.

Keittiöiltä tulee vielä pyyntö oppilaille: kouluruokaan vaikuttaminen on mahdollista, kun palaute on rakentavaa.

– Toivomme saavamme teiltä avointa palautetta tarjottavasta ruoasta ja ruokailutapahtumasta. Ruoka on kuitenkin tärkeä osa koulupäivää, Sarajärvi päättää.