Piirros, jossa pöllö istuu oksalla kuutamossa.

Suositus lasten ja nuorten kotiintuloajoista

Limingan perhekeskuksen toimijat haluavat muistuttaa lasten ja nuorten suositeltavista kotiintuloajoista. Suositusten tarkoituksena on tukea vanhempia kasvatustehtävässä ja turvata lapsille ja nuorille riittävä lepo sekä turvallinen ulkoiluaika.

Vanhemman tehtävänä on sopia, päättää ja valvoa lapsen kotiintuloajat ja huolehtia nukkumaanmenoajoista. Aikoja noudattamalla perheelle jää myös enemmän yhteistä aikaa. Kotiintuloajat eivät merkitse sitä, että lapsi olisi joka ilta ulkona, kylässä tai kylillä. Ne ovat takarajoja, milloin lapsen tulee olla viimeistään kotona, ellei toisin ole sovittu.

Vanhemman tehtävänä on sopia, päättää ja valvoa lapsen kotiintuloajat ja huolehtia nukkumaanmenoajoista. Aikoja noudattamalla perheelle jää myös enemmän yhteistä aikaa.

– Lapsen kotiintuloaikojen ja lapsen menemisten ja tulemisten valvominen ei ole kyttäämistä, vaan välittämistä, luottamista, neuvottelemista, sopimusten tekemistä ja sopimusten pitämistä. Lasten kasvatuksessa on kyse yhteisvastuullisuudesta, muistuttaa perhekeskuksen palveluohjaaja Hanna Puranen.

– Vanhemman tulisi olla perillä siitä, missä ja miten lapsi viettää vapaa-aikaansa ja kenen kanssa hän liikkuu. Siksi on hyvä tutustua lapsen kavereihin ja heidän vanhempiinsa. Jos lapsesi on menossa yökylään, keskustele kaverin vanhempien kanssa, sopiiko yöpyminen heidän perheelleen ja ovatko perheen vanhemmat kotona.

Myös kotiintuloajoista voi keskustella muiden vanhempien kanssa ja sopia yhteisistä käytännöistä. Vanhemmalla on oikeus olla huolissaan myös oman lapsensa kavereista. Jos huolta ilmenee, kannattaa rohkeasti olla yhteydessä muihin vanhempiin tai ammattilaisiin.

Suositeltavat kotiintuloajat

Alakoululaiset

  • Maananantaista torstaihin ja sunnuntaisin klo 19.30
  • Perjantaisin ja lauantaisin klo 20.30

7.–8. -luokkalaiset

  • Maanantaista torstaihin ja sunnuntai klo 20.00
  • Perjantaisin ja lauantaisin klo 21.00

9. luokkalaiset ja sitä vanhemmat

  • Maanantaista torstaihin ja sunnuntaisin klo 21.00
  • Perjantaisin ja lauantaisin 23.00

Voit myös tallentaa alla olevan kuvan kotiituloajoista talteen itsellesi!