Tupasvillat huojuvat auringossa.

Tervetuloa Joutsenpirtille! – ”Ennen kaikkea Joutsenpirtti on liminkalaisten oma kohtaamispaikka erilaisiin elämäntilanteisiin”

Joutsenpirtti ei ole liminkalaisille paikkana uusi, mutta sen nimi on vaihtunut. Pirtti on kodinomainen paikka, jossa esimerkiksi sosiaalipalveluiden asiakkaat voivat tavata yksin tai ryhmissä.

– Ennen kaikkea Joutsenpirtti on liminkalaisten oma kohtaamispaikka erilaisiin elämäntilanteisiin, tiivistää johtava sosiaalityöntekijä Heli Karjalainen.

Joutsenpirtillä työskentelee lähihoitajia ja sosionomeja, joiden osaamisalana ovat esimerkiksi lapsiperheet, vammaiset, työikäiset ja iäkkäät.

– Vaikka Joutsenpirtti on kohtaamispaikka, se on myös paljon muuta kuin pelkät seinät. Monipuolinen osaaminen mahdollistaa kattavasti kaiken tarvittavan sosiaalipalvelun järjestämisen liminkalaisille – myös tilojen ulkopuolella, esimerkiksi toiminnallisilla retkillä kirjastoon, luontoon, uimahallille tai kuntosalille.

Vaikka Joutsenpirtti on kohtaamispaikka, se on myös paljon muuta kuin pelkät seinät.

Lapsiperheiden osalta tämä tarkoittaa vaikkapa perhetyötä keskustelun tai käytännön vinkkien kautta tavoitteellisesti. Vammaisille tarjolla on esimerkiksi ryhmämuotoista päivä- ja työtoimintaa.

– Tarjoamme palvelua aina yksilöllisen tarpeen mukaan. Ryhmämuotoisen toiminnan lisäksi tuemme kotona asuvia asiakkaita yksilötapaamisilla heidän kodeissaan ja kodin ulkopuolella, kertoo Joutsenpirtin tiimivastaava Maarit Rajander.

Työikäisille järjestetään sosiaaliseen kuntoutukseen ja kuntouttavaan työtoimintaan liittyviä ryhmiä. Asiakkaita tuetaan niin ikään yksilötapaamisilla, kodinhoidollisissa asioissa ja taloudellisten asioiden hoitamisen hallinnassa. Tavoitteena on osallisuuden vahvistaminen yhteisön jäsenenä ja aktiivisena toimijana aivan tavallisessa arjessa. Työkyvyn tukemisella on merkittävä rooli.

Tavoitteena on osallisuuden vahvistaminen yhteisön jäsenenä ja aktiivisena toimijana aivan tavallisessa arjessa.

– Joutsenpirtissä kokoontuu lisäksi päihde- ja riippuvuusongelmia käsittelevät ryhmät asiakkaille ja omaisille kokemusasiantuntijan vetämänä.

Joutsenpirtin palveluihin ohjaudutaan palvelutarpeen arvioinnin kautta.

– Esimerkiksi, jos taloudellinen tilanne on vaikeutunut, voi kuka tahansa liminkalainen olla meihin suoraan yhteydessä sosiaalipalveluiden ohjaus- ja neuvontanumeroon soittamalla. Palvelutarpeen arviointi voi lähteä liikeelle myös naapurin tai perheenjäsenen yhteydenotosta. Taustalla voivat olla ongelmat jaksamisen kanssa tai syrjäytyminen.

Joutsenpirtti sijaitsee Ojanperänkankaalla osoitteessa Kankaanlaita 2. Samassa rakennuksessa toimii myös nuorten taitopaja Taiku.

Sosiaalipalveluiden ohjaus- ja neuvontanumeron löydät tästä linkistä.