Tupoksessa tapahtuu! Saunarantaan valmistuu uusi lähivirkistysalue

Tupoksen kyläyhdistys havahtui viime keväänä siihen, että vaikka Tupoksen alueelle rakentuu taloja kuin sieniä sateella, on alueella vähänlaisesti lähipalveluita perheiden tarpeisiin. Lisäksi alueella oli hyödyntämättömiä ja ryteikköisiä peltoalueita, joiden toiminnallisuudessa ja esteettisyydessä oli toivomisen varaa. Kyläyhdistys päätti lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla, ja hakea rahoitusta hankkeeseen, jossa yksi tällainen pusikoitunut pelto muutettaisiin kaikenikäisiä palvelevaksi, houkuttelevaksi ja turvalliseksi lähivirkistysalueeksi.

Hanke ratkaisi samalla kätevästi Saunarannan alueella ennestään olevaan laavuun liittyvät ongelmat. Laavu oli nimittäin päässyt huonoon kuntoon. Nykyinen laavu päätettiin purkaa ja sijoittaa jatkossa eri paikkaan, maavallin taakse. Maavalli blokkaa mahdollista meteliä, mutta toimii myös mäenlaskupaikkana talvisin.

Hankkeella nähtiin myös olevan laajemmin vaikutusta kuntalaisten ja etenkin Tupoksessa asuvien elämänlaadun kannalta, koska lähivirkistysalue tarjoaa tekemistä, näkemistä ja koettavaa kaikenikäisille. Hankkeen tavoitteet ja toimet nähtiin myös rahoittajan päässä tärkeinä, sillä rahaa kehittämistyöhön herui yhteensä 14 215 euroa.

Talkooväessä on voimaa!

Avustuksella saadaan aikaan frisbeegolfrata, uusi laavu ja tulentekopaikka, pulkkamäki sekä juoksuportaat. Frisbeegolfrata tulee sisältämään viidestä kuuteen heittoväylää.

Tupoksessa on tähän mennessä huhkittu jo raivaushommissa, kun frisbeegolfradanja maastopyöräreitin uuden linjauksen paikat käytiin raivaamassa  syyskuussa  ryteiköstä paljaaksilaavun ja tulentekopaikan sijoittumispaikka käytiin raivaamassa syyskuussa ryteiköstä paljaaksi. Raivaustyöt suoritettiin talkoovoimin, ja paikalle saapui jopa parisenkymmentä innokasta tuposlaista. Myös laavun betonijalka odottaa jo paikoillaan.

Laavu rakennetaan niin ikään talkootöillä, ja rakennuspuuhiin on valjastettu Tupoksen kyläyhdistyksen hallitus. Talkoopäivälle osui tihkusadetta ja koleahko keli, mutta se ei menoa hidastanut. Pöytäsahaa ja maalipensseliä käyttelivät sujuvasti Tupoksen kyläyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Teemu Sanaksenaho, varapuheenjohtaja Marko Heikkinen sekä sihteeri Tapio Parkkinen.

Laavu päästään pystyttämään jo tulevana sunnuntaina, 7. marraskuuta kello 10. Pystytystalkoisiin osallistuville on tarjolla makkaraa, kahvia ja mehua.

Tupoksen kyläyhdistyksen talkoot

Lähivirkistysalueen avajaiset juhlitaan hyvän sään aikaan

Hanke valmistuu kokonaisuudessaan vuoden 2022 aikana, mutta osaa palveluista pääsee hyödyntämään vielä tämän vuoden puolella. Laavu valmistuu jo tällä viikolla, joten tulistelemaan ja tunnelmoimaan pääsee tuota pikaa. Jos mäen läjitys saataisiin tehtyä ennen talven tuloa, laskemaan voisi päästä jo tulevana talvena. Kuntoportaita ja frisbeegolfrataa joudutaan sen sijaan odottamaan vielä ensi kesään asti.

Mutta miten Tupoksessa on otettu vastaan tieto rakennusprojektista?

– Tuposlaiset ovat jo kyselleet Facebookissa, milloin laavua pääsee käyttämään. Kiinnostusta hanketta kohtaan on ollut mukavasti, ja selvästikin hankkeen toimenpiteet ovat olleet kyläläisille mieluisia, kertoo Teemu Sanaksenaho.

Paikalliset nuoret on myös valjastettu mukaan hankkeen toteutukseen. Frisbeegolfradan ajatus tuli alunperin nuorilta, ja siksi nuorten mielipiteet pyritään ottamaan huomioon myös frisbeegolfkorien hankinnassa.

Lähivirkistysalue on kokonaisuudessaan käyttövalmiudessa tavoitteiden mukaan kesän 2022 aikana. Tupoksen kyläyhdistyksen hallitus lupailee jo, että lähivirkitysalueen avajaiset toteutetaan ensi kesänä, hyvän sään aikana tietenkin.