Unicefin vinkit: Kuinka käsitellä lapsen ja nuoren kanssa pelottavia tapahtumia?

Ukrainan tilanteeseen liittyvät sotauutiset järkyttävät myös liminkalaisia, erityisesti lapsia ja nuoria. Loppuviikosta Wilman kautta perheisiin lähetettiin viesti koulukuraattoreilta.

– Lapset ja nuoret ovat saattaneet lukea aiheen uutisointia tai he ovat törmänneet sosiaalisessa mediassa tapahtumiin. Esimerkiksi Twitterissä ja TikTokissa leviää materiaalia sotatoimista lähes reaaliajassa. On tärkeää, että lapset sekä nuoret saavat käsitellä aihetta turvallisten aikuisten kanssa ikätasonsa mukaisesti. Unicef on koonnut vinkkejä vanhemmille, kuinka käsitellä lapsen ja nuoren kanssa pelottavia tapahtumia maailmalla, kertoo koulukuraattori Milja Hihnala.

Tässä ohjeistuksen pääkohdat:

  1. Ole rauhallinen ja kerro tosiasiat
  2. Hyväksy lapsen reaktiot
  3. Kannusta lasta puhumaan
  4. Jaa tietoa
  5. Ole lapsen lähellä turvattomuuden aikana
  6. Huolehdi myös itsestäsi

Linkki ohjeisiin löytyy Unicefin sivuilta tästä linkistä. Myös MLL:n sivuilta löytyy hyviä vinkkejä väkivaltauutisista puhumiseen lapsen kanssa – voi tutustua materiaaliin tästä linkistä.

– Vanhemmat ovat tietysti ensisijainen tuki, jonka puoleen lapset ja nuoret kääntyvät. Mikäli aihe aiheuttaa keskustelua koulussa oppitunneilla, opettajia on ohjeistettu käsittelemään sitä lasten ja nuorten kanssa. Tarvittaessa voitte olla yhteydessä koulunne oppilashuollon henkilöstöön. Heidät tavoittaa parhaiten Wilman ja puhelimen kautta, tiedotteessa ohjeistetaan.