On air -kyltti

Uutisten viikko huipentuu Limingassa nuorten tuottamaan sisältöön – suora lähetys Tupoksen koululta perjantaina klo 10

Tupoksen koululta lähetetään Hyvää huomenta lakeus! -lähetys suorana perjantaina 11.2. kello 10–12. Lähetyksessä esiintyvät Tupoksen koulun yläluokkien oppilaat. Lähetys on osa Tupoksen nuorten verkkotoimitusta, joka on tämän viikon ajan tuottanut sisältöä Rantalakeuden verkkoon. Päätoimittaja Sauli Pahkasalo pitää yhteistyötä Tupoksen koulun kanssa todella tärkeänä.

– Itse saan valtavasti työskentelystä nuorten kanssa. Olemme tehneet mediakummikoulun puitteissa yhteistyötä nyt viitisen vuotta ja vuosi vuodelta vauhti vain kiihtyy!

Yhteistyö Tupoksen koulun kanssa sai alkunsa koulun yhteydenotosta, Pahkasalo muistelee. Koulun näkökulmasta yhteistyö on ollut antoisaa ja opettavaista, pohtii Tupoksen koulun rehtori Satu Kemppainen.

– Oppilaat ovat saaneet aidon kosketuksen toimittajan työhön. Tämä on mediakasvatusta sen parhaassa muodossaan ja lapset saavat näkemystä asioihin ”toiselta puolen pöytää”. Päätoimittaja Sauli Pahkasalon rooli on tässä ollut ensiarvoisen tärkeä ja hän osaa toimia nuorten kanssa luontevasti ja hyvällä otteella. On etuoikeus päästä seuraamaan nuorten tekemisen intoa.

On etuoikeus päästä seuraamaan nuorten tekemisen intoa. – rehtori Satu Kemppainen

Kemppaisen mukaan kuluva viikko on mennyt nopeasti: oppilaat ovat olleet äärettömän aktiivisia ja innokkaita. Seuraavaan vuoteen valmistaudutaan aina koulutyön alkaessa.

– Kokoonnumme vuosittain lukuvuoden alussa miettimään millaista yhteistyötä voisimme tehdä. Yhdeksäsluokkalaisten nuorten verkkotoimitus toteutettiin nyt toista kertaa. Vastaavaa ei ole vielä muualla Suomessa käytössä, mutta haluamme idean leviävän, Pahkasalo jatkaa.

Nyt Uutismedian liitto onkin tuotteistamassa toimintamallia paikallislehdille ja kouluille. Opasmateriaali lähtee liikkeelle huhtikuussa ja marraskuussa Tampereella pidetään seminaari, missä Rantalakeuden ja Tupoksen yhteistyö on vahvasti esillä.

– Ja toivottavasti vuoden 2023 Uutisten viikolla näemme vastaavia nuorten verkkotoimituksia eri puolilla Suomea, toivoo Pahkasalo.

– Mediataidot ovat äärettömän tärkeitä. Maailma on pullollaan tietoa, joten sen oikeellisuutta on välttämätön punnita. Kun nuoret pääsevät itse konkreettisesti tekemään uutisia, juttuja, videoita ja äänitallenteita, he joutuvat samalla miettimään miten lähteitä käytetään, miten toimitusprosessi etenee ja miten tiedot tarkistetaan.

Mediataidot ovat äärettömän tärkeitä. – päätoimittaja Sauli Pahkasalo

Paikallismedian tekeminen avautuu liminkalaisessa mallissa eri tavalla kuin perinteisemmässä mediakasvatuksessa.

– Olen äärimmäisen kiitollinen, että Tupoksen koululla yhteistyöhömme suhtaudutaan niin innostuneesti. Olemme halukkaita sitä jatkamaan ja entisestään syventämään. Oma toiveeni on, että Tupoksessa voisi jonain päivänä aloittaa mediapainotteinen luokka. Iso kiitos myös Limingan kunnalle, missä yhteistyömme kehittämiseen ja nuorten roolin kasvattamiseen on suhtauduttu todella esimerkillisesti.

Hyvää huomenta lakeus -lähetyksen juontavat verkkotoimituksen oppilasuutispäällikkö Kaisa Hautala ja päätoimittaja Pahkasalo. Suoran lähetyksen kustantaa Limingan kunta. Lähetystä pääset seuraamaan tästä linkistä.

– Lähetyksessä nuoret saavat tärkeän, näkyvän roolin ja onpa mukana Huuhkajien edustuskin. Lähetystä kannattaa ehdottomasti seurata, Kemppainen kannustaa.