fbpx
Pyörällä kuuhun -hanke ja Katariina Huikari

Blogi: Pyöräilijät, tervetuloa!

Kuvittele seuraava tilanne: olet hypännyt aamulla pyörän satulaan ja veivannut menemään kymmeniä kilometrejä lämpöisessä kesäkelissä. Kaipaat jo kipeästi suihkun kautta kukkuraisten lautasten ääreen, mutta matkaa majapaikkaan on vielä viitisen kilometriä. Löysäät jo hieman tahtia ja päätät nautiskella loppumatkasta rauhassa rullaillen.

Mutta samassa taivas repeää ja helteinen kesäpäivä vaihtuu silmänräpäyksessä kaatosateeksi. Tästä ei ollut kyllä aamun sääennusteessa mitään puhetta! Pitikin luottaa Pekka Poutaan ja pakata sadevaatteet satulalaukun pohjimmaisiksi! Ei auta kuin vetää niska kyyryyn ja kiristää tahtia. Pientareelle kertynyt pöly muuttuu hetkessä mutavelliksi ja tie täyttyy lätäköistä. Kadut päätöstäsi jättää lokasuojat varastoon pyörän painon minimoimiseksi, sillä rapa roiskuu lapaluihin saakka.

Vaikka pääset perille hotellille vajaassa vartissa, ehdit kastua litimäräksi alusvaatteita myöden ja lisäksi sekä selkämyksesi että kenkäsi ovat siivottomassa kunnossa –  rakkaasta pyörästäsi puhumattakaan.

Kehtaako tämän näköisenä edes astua hotellin kynnyksen yli?

Welcome cyclist -tunnus ikkunassa

Mutta sitten havaitset hotellin ovessa symbolin, jossa on valkoinen pyörä sinisen sydämen päällä. Alapuolella lukee vielä kutsuvasti ”Welcome cyclist”. Ihanaa, tänne saa siis tulla myös hikisenä ja rapaisena huoletta, sillä yritys on rekisteröitynyt pyöräystävälliseksi. Täältä löytyy todennäköisesti myös mahdollisuus pestä pyörä puhtaaksi, minkä jälkeen sen saa varmaan talteen. Oletkin lopen kyllästynyt pelkäämään sitä, että aamulla hotellin edustalta löytyy arvokkaan pyöräsi sijasta ainoastaan auki murrettu u-lukko. Kas, kun et huomannut mainintaa hotellin pyöräystävällisyydestä majoitusta varatessa. Onnekas sattuma, kerta kaikkiaan!

Welcome cyclist -tunnus kertoo pyöräystävällisyydestä

Tunnuksen on kehittänyt Pyörämatkailukeskus, ja sen tavoitteena on helpottaa pyöräilijän elämää silloin, kun hän etsii pyöräystävällisiä palveluita. Tunnus kertoo pyöräilijälle, että hän on yritykselle tervetullut vieras silloinkin, kun hän ilmestyy kynnykselle hikisenä tai rapaisena. Tällaiset yritykset myös tarjoavat pyörän satulassa maata kiertäville matkalaisille tavallista parempaa palvelua. Palveluvalikoima vaihtelee yritystyypistä riippuen, mutta tarjolla voi olla esimerkiksi pyörien turvallinen lukitusmahdollisuus sekä mahdollisuus tehdä pyörään pieniä korjaus- ja huoltotoimenpiteitä sekä pestä kulkupeli ja urheiluvaatteet. Ravitsemuspalveluiden tapauksessa tarjolla voi olla esimerkiksi eväspaketteja, jotka saa kätevästi mukaan pyörän kyytiin myöhempää ruokataukoa varten. Yhdistävä tekijä pyöräystävällisille yrityksille on se, että ne toimivat pyöräilymyönteisellä asenteella.

 

Tervetuloa pyöräilijä -tunnus ei ole raskas sertifikaatti, joka vaatisi yritykseltä mittavia selvityksiä ja auditointikierroksia, vaan sen saa käyttöönsä tarjoamalla muutamia pyöräilijöiden arvostamia palveluita. Tunnuksen hankinta ei maksa yritykselle mitään, ja sitä voivat hakea majoituspalvelut, ravintolat ja kahvilat, pyörävuokraamot, pyörähuollot, matkailukohteet, bussit, taksit sekä pyörälautat- ja laivat. Hakemus tehdään netissä täyttämällä parisivuinen lomake. Tunnuksen tavoittelu ei siis ole lainkaan vaivalloista puuhaa.

Pyöräystävällisiksi yrityksiksi hyväksytyt toimijat pääsevät mukaan Bikeland.fi -sivuilla olevalle kartalle ja ne hyötyvät Suomen pyörämatkailun yhteismarkkinoinnista. Pyörämatkailun suosio on kasvanut viime vuosina huimasti, eikä kehityskaarelle näy loppua. Siispä yritysten kannattaa ehdottomasti nyt ryhtyä kehittämään pyöräystävällisiä palveluita ja hakea tunnusta käyttöönsä.

Limingan pyöräystävälliset palvelut

Limingassa on huhtikuussa 2022 kaksi Welcome cyclist -tunnuksen saanutta yritystä: Park Hotel Liminka sekä hotelli-ravintola Liminganlahden kahvila-ravintola. Mutta millaisia palveluita yritykset tarjoavat tätä nykyä pyörällä paikalle kurvaaville asiakkailleen?

Hotelli-ravintola Liminganlahden kahvila-ravintola tarjoaa nykyisellään pyöräilijöille pumpun renkaiden täyttöön, mahdollisuuden täyttää vesipulloja sekä ladata sähköpyörien akkuja. Pyörät saa lukittua turvallisesti hotelli-ravintolan pihalle, josta löytyy myös pyörien pesupiste. Kahvila-ravintolasta voi ostaa mukaan haluamaansa evästä, joka pakataan ostajan toiveesta helposti pyörän kyytiin otettavaan muotoon. Kahvila-ravintolan vieressä sijaitsee TOPyhän toimipiste, josta löytyy myös pyöränhuoltotarvikkeita. Ne eivät varsinaisesti kuulu kahvila-ravintolan pyöräystävällisiin palveluihin, mutta rengasrikon tai muun ongelman yllättäessä apu on lähellä.

 

Hotelli-ravintola Liminganlahti kesällä

 

Park Hotel Liminka puolestaan tarjoaa asiakkailleen mahdollisuutta pyörän pieniin huolto- ja korjaustoimenpiteisiin. Hotellin paraatipuolelta löytyi jo ennestään pieni valikoima työvälineitä sekä pyöränpumppu tolppaan kiinnitettyinä. Tänä keväänä huoltotoimia helpottamaan on hankittu lisää välineistöä, kuten 22-osainen työkalusetti, joka sisältää yleisimmät pyörän huollossa tarvittavat työkalut. Kesäksi hotellin palveluvalikoima täydentyy pesupisteellä, johon pyörän saa kätevästi kiinni pesun ajaksi.

Mistä liminkalaisten pioneerien ajatus pyöräystävällisen yrityksen tunnuksen hakemisesta aikoinaan lähti liikkeelle? Kysyin asiaa sekä Park Hotelin sekä hotelli-ravintola Liminganlahden taustajoukoista.

– Liminganlahti sijaitsee pyöräilyn kannalta juuri sopivan matkan päässä Oulusta ja paikalla käy jo muutenkin paljon pyöräilijöitä, joten Welcome cyclist -tunnus vaikutti hotelli-ravintola Liminganlahden kannalta osuvalta, kertoo Go Arcticin opas ja suunnittelija Jenni Miettunen.

– Liminka on ollut mukana Pyöräilykuntien verkostossa jo vuosia, ja tieto tunnuksesta saavutti meidät sitä kautta. Ihastuimme ajatukseen päätä pahkaa ja olimme sitä mieltä, että jos jollekin hotellille pitäisi tuo tunnus saada, niin ehdottomasti Park Hotelille, Limingan kunnan elinkeinojohtaja Teemu Haapala valottaa.

– Liminkaan pyöräystävälliset yritykset sopivat kuin nenä päähän, koska meillä on lähes 150 kilometrin edestä merkittyjä maastopyöräreittejä. Ne pääsivät vuonna 2019 mukaan vuoden retkeilykohteen finaaliin asti. Parhaillaan Pyörällä kuuhun -hankkeessa rakennetaan maastoreittien rinnalle maantiepyöräilyn rengasreittiä, joten pyöräilijöiden määrä tulee varmasti lisääntymään, Haapala jatkaa.

Park Hotel Limingan pyöränhuollon ensiapiste

Tunnuksen hakemisesta kiinnostuneet yritykset voivat olla Pyörällä kuuhun -hankkeen aikana tarvittaessa yhteydessä myös hankehenkilöstöön. Pyörämatkailun kehittämisestä kiinnostuneiden kannattaa myös osallistua 11. toukokuuta järjestettävään webinaariin, jossa käsitellään yleisesti pyörämatkailua Suomessa, kuullaan Lahden seudun kokemuksia pyörämatkailuun panostamisesta sekä paikallisen yrittäjän viesti siitä, miksi jokaisen kannattaa nyt osallistua pyörämatkailun kehittämistyöhön. Lisätietoa webinaarista löytyy hankesivulta.

Kirjoittaja on Pyörällä kuuhun -hankkeen Limingassa työskentelevä projektipäällikkö Katariina Huikari, joka haaveilee ensi kesänä toteutettavasta pyörämatkasta ja höyhenenkevyestä maantiepyörästä. Katariinan rinnalla hankkeessa huhkii Siiri Sarias.