Hannu Krankka -patsas talvisessa puistossa Limingan keskustassa.

Hannu Krankka -historiatoimikunnan varat koulujen stipendirahastoon

Limingassa on ollut toiminnassa Hannu Krankka -historiatoimikunta, jonka näkyvimpiä saavutuksia ovat Hannu Krankka -patsas Lakeustalon edessä sekä Hannu Krankan henkilöhistoriaan pohjautuva kirja, joka julkaistiin viime syksynä.

– Kirjan julkistamisen jälkeen toimikunta päätettiin lakkauttaa, mutta sen perintö jatkaa elämäänsä nyt stipendien muodossa. Halusimme lahjoittaa varat koulujen stipendirahastoihin jaettavaksi peruskoulun ja lukion historiasta kiinnostuneille liminkalaisille oppilaille, kertoo Hannu Krankka -historiatoimikunnan puheenjohtajana toiminut Aaro Arvio.

Sivistyspalveluissa ollaan erittäin kiitollisia historiatoimikunnan lahjoituksesta koulujen stipendirahastoon.

– Stipendin kautta Hannu Krankan perintö jää elämään opiskelijoiden parissa ja kannustaa nuoria historian ja erityisesti paikallishistorian opiskeluun, kiittelee sivistysjohtaja Päivi Mäki.

– Se, että nuoret tuntevat historiansa ja taustansa, on erittäin tärkeää. Tämä stipendi varmasti nostaa nuorten kiinnostusta kotiseudun historiaa kohtaan ja juurruttaa Limingan lapsia omaan kotikuntaansa, pohtii puolestaan Tupoksen koulun rehtori Satu Kemppainen.

Patsastoimikunta perustettiin vuonna 1996 ja yhdeksän vuotta myöhemmin Liminka sai patsaan nuijasotapäälliköstään, kertoo Arvio.

– Tämän jälkeen ajattelimme, että meiltä puuttuu kokonaisvaltaisempi käsitys Hannu Krankasta. Markku Kuorilehdon kirjoittamana syntyi merkittävä teos, joka on nyt, 25 vuotta myöhemmin, kaikkien luettavissa.