Hoitaja pitelee koronanäyteputkea kädessään.

Koronasuma terveyskeskuksessa hellittänyt – koko Pohjois-Pohjanmaalla luovuttu maskisuosituksesta

Parin viikon takainen koronasuma on hellittänyt Limingan terveyskeskuksessa, kertoo palveluesimies Outi Kokko.

– Terveyskeskuksen puhelinliikenteeseen on kyetty pääsääntöisesti kahden viimeisen viikon aikana vastaamaan päivittäisen tarpeen mukaan.

Virallisten koronanäytteiden määrä laskenut kotitestien myötä. Terveyskeskuksessa näytteitä on tämän viikon aikana otettu 6–13 testiä päivittäin. Positiivisia tuloksia näistä virallisista testeistä on vain vähän.

– Kevään ja siitepölyjen ilmaantuessa hengitystieoireiden hoito lisääntyy terveysasemalla. Myös jonkin verran koronan jälkeisiä hengitystieoireita esiintyy.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tiistaina 26.4.2022. Pohjois-Pohjanmaan koronaepidemiatilanne on säilynyt huhtikuun loppupuolella tasaisena. Vaikka tautia on edelleen liikkeellä paljon, sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrät ovat lähteneet laskuun. Ryhmä linjasi, että yleisestä maskisuosituksesta luovutaan Pohjois-Pohjanmaalla THL:n päivitetyn suosituksen mukaisesti.

– Maskia suositellaan käytettäväksi edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, jos hakeudut koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin. Maskia kannattaa pitää myös silloin, kun sinulla on hengitystieinfektion oireita ja joudut liikkumaan sairaana kodin ulkopuolella, kertoo johtava lääkäri Pauliina Sarajärvi.

Kun tiedät altistuneesi koronavirukselle, esimerkiksi perheessäsi on todettu tartunta, mutta et voi välttää kodin ulkopuolisia lähikontakteja, käytä maskia myös silloin. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä maskia käytetään edelleen sellaisissa tilanteissa, kun ollaan lähikontaktissa asiakkaisiin ja potilaisiin.

– Lisäksi ikääntyneiden ja riskityhmien osalta palveluntuottajat noudattavat toiminnassaan tehostettuja suojaustoimenpiteitä, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta.

Suositukset löytyvät kunnan nettisivuilta tästä linkistä.