Lapsiystävällinen kunta-logo sekä kuva kasviksista.

Kouluruokakyselyyn vastattiin innokkaasti: ”Hyvää ruokaa teette!”

Kouluruokakysely toteutettiin Limingan koulujen 3.-, 6.- ja 8.-luokkalaisille sekä lukion 2. vuosikurssille helmikuussa ja kyselyyn saatiin vastauksia kaikkiaan 610. Vastaajien mukaan kouluruoka maistuu kouluarvosanalla 7,6, kertoo vs. liikelaitosjohtaja Sami Tuohimaa tyytyväisenä.

– Päivittäin lämpimän ruuan söi 90 prosenttia vastaajista, kun tarjolla olevaa maitoa tai piimää nautti vain 30 prosenttia vastaajista. Tarjottavien lämpimien ruokiin tyytyväisyys arvotettiin kouluarvosanalla 8,1. Kehitettäviksi asioiksi ruokalistalla nousi ruokien vaihtelevuuden, hedelmien ja pehmeän leivän sekä salaattien monipuolistaminen.  Osa vastaajista koki koulunsa ruokailutilan meluisaksi, mikä teki ruokailutilanteen epämiellyttäväksi sen sijaan, että se olisi päivän rentouttavin hetki.

Liminkalaisten lasten ja nuorten lempiruokia ovat uunimakkara, lihamakaronilaatikko, broilerlasagnette, lempeä kanakeitto sekä Tyrnävän Myllyn ohrapuuro marjoilla tai mansikkakiisselillä. Ruokalistalle toivottiin kananugetteja, spagettia ja erilaisia kalaruokia. Muun muassa aiemmin ruokalistalla olleet muikut ovat jääneet makumuistoina lasten sekä nuorten mieleen.

– Kasvisruuista kysyttäessä vastaajien mielipiteet jakautuivat. Eniten vaihtoehdoista kannatettiin värikkäitä pastapohjaisia kasvisruokia ja maukkaita kasviskeittoja, kun taas osa vastaajista koki, etteivät halunneet kasvisruokaa tai kasviksia tarjolle laisinkaan. Nykyisistä ruokalistalla olevista kasvisruoista Aurinkovuoren makaronilaatikko on yksi lasten ja nuorten lempiruoista, selvittää Tupoksen ruokapalveluesimies Mervi Niemelä.

70 prosenttia vastaajista koki hyväksi tavaksi vaikuttaa kouluruokaan  kouluruokakyselyn kautta. Avoimissa vastauksissa toivottiin toiveruokapäivää,  joka on palautettu ruokalistakiertoon takasin tämän vuoden alusta. Tämän vuoden tavoitteena onkin osallistaa lapsia ja nuoria  kouluruoan kehittämiseen, kertoo puolestaan kirkonkylän ruokapalveluesimies Johanna Sarajärvi.

– Ideoimme yhdessä kotitalouden opettajien kanssa, että nuoret voisivat kehittää kotitalouden tunnilla uusia kasvisruokia, mitä voisimme hyödyntää kouluruokailussa. Avoimissa palautteisessa useat vastaajat kiittelivät keittiön henkilökuntaa  hyvästä ja maistuvasta ruoasta sekä osoittivat vielä lisää toiveruokia.

– Kyselystä saatuja vastauksia hyödynnetään syksyn ruokalistan suunnitellussa. Kiitos vastaajille hyvistä kommenteista sekä kehitysideoista, päättää Tuohimaa.

Voit tutustua kouluruokakyselyn tuloksiin tarkemmin tästä linkistä.