Lapsen oikeuksien viikko haastaa valtuutetut mukaan kampanjaan

Tällä viikolla vietetään lapsen oikeuksien viikkoa. Kyseessä on toiminnallisen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa. Teemaviikon taustalla on kansallinen lapsen oikeuksien viestintäverkosto.

– UNICEF ja Limingan kunta haastavat valtuutettuja osallistumaan lapsen oikeuksien viikon kampanjaan, jonka tavoiteena on tuoda lasten ja nuorten asiat näkyviin. Samalla valtuutettuja kehotetaan tekemään tekoja lasten ja nuorten hyväksi, kertoo Limingan kunnan sivistysjohtaja ja Lapsiystävällinen kunta -koordinaattori Päivi Mäki.

UNICEF teetti kesällä 2021 nuorille kyselyn, jonka mukaan koronatilanne ja huoli ilmastonmuutoksesta ovat nakertaneet nuorten uskoa tulevaisuuteen. Vastausten perusteella erityisesti kiusaaminen, syrjintä ja mielenterveyspalvelujen riittämättömyys heikensivät nuorten hyvinvointia. Nuorten vastauksista koostettiin kahdeksan kohdan tehtävälista, josta kunnanvaltuutettuja pyydetään nyt poimimaan kolme asiaa, joita he sitoutuvat edistämään kunnassaan. Valitut tehtävät ovat seuraavat:

  1. Vapaus olla minä – Jokaisella lapsella ja nuorella on oltava kokemus, että tulee hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on.
  2. Loppu kiusaamiselle – Jokaisen koulupäivän on oltava turvallinen jokaiselle lapselle ja nuorelle.
  3. Sujuvat mielenterveyspalvelut – Jokaisen lapsen ja nuoren mielen hyvinvointi on turvattava.
  4. Turvallinen aikuinen – Kuntien eri toiminnoissa ja palveluissa on varmistettava, että jokaisella lapsella ja nuorella on vähintään yksi aikuinen, jonka kanssa jutella omista asioistaan.
  5. Kaikille mahdollisuus harrastaa – Jokaisella lapsella ja nuorella on oltava mahdollisuus mieluisaan harrastukseen perheen tilanteesta ja tuloista riippumatta.
  6. Lasten ja nuorten ääni kuuluviin päätöksenteossa – Kaikessa lapsia ja nuoria koskevassa päätöksenteossa ja palveluissa on kuultava erilaisista taustoista tulevia lapsia ja nuoria.
  7. Tukea nuorille koronatilanteessa – Lapsille ja nuorille on tarjottava heille suunnattua, faktoihin perustuvaa tietoa koronasta.
  8. Ilmastonmuutos otettava vakavasti – Lasten ja nuorten mahdollisuuksia vaikuttaa itse ilmastoasioihin pitää edistää.

Haaste kunnanvaltuutetuille!

Julkaise sosiaalisessa mediassa päivitys, johon lisäät lapsuuskuvasi ja kirjoita kuvatekstiin tehtävälistasta kolme asiaa, joita sitoudut edistämään valtuustokaudellasi. Merkitse julkaisusi asiatunnisteilla #Näkyviin , #LastenPuolella ja #HyväParempiLiminka. Lisäksi merkitse kunta mukaan julkaisuun käyttämällä @Limingankunta tunnistetta. Voit osallistua kampanjaan myös kampanjasivulta löytyvän lomakkeen kautta.

Lisätietoja kampanjasta sekä sosiaalisessa mediassa jaettavaa materiaalia löydät kampanjasivulta.  Nuorille suunnatun kyselyn tuloksista tehty kooste löytyy täältä.

Limingan kunta on mukana UNICEF:n Lapsiystävällinen kunta-mallissa. Malli auttaa kuntia tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja lasten arjen palveluissa ja kunnan hallinnossa.